Hlavní obsah

Verstappen trefil zeď! Pole position v Džiddě obsadí Hamilton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Džiddě bude ještě pořádné horko. Pilot Red Bullu a lídr mistrovství světa Max Verstappen totiž v sobotní kvalifikaci trefil v samém závěru zeď, obsadil třetí příčku a velký otazník visí nad stavem jeho vozu. Z prvního místa do předposledního závodu sezony vyrazí pronásledovatel nizozemského pilota a obhájce titulu Lewis Hamilton.

Foto: Giuseppe Cacace, Reuters

Zamračený Max Verstappen po nepovedeném závěru kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie.

Článek
Fotogalerie

Hamilton se svým mercedesem zajel v pátek při vůbec prvním tréninku na trati v Džiddě o 56 tisícin sekundy rychlejší čas než jeho hlavní rival v boji o titul, později zase překonal o 61 tisícin týmového kolegu Valtteriho Bottase. V sobotu se ale pro změnu pořádně rozjel Verstappen a poslední trénink vyhrál s náskokem více než dvou desetin sekundy na britského pilota.

Našlápnuto pak měl i v kvalifikaci, jenže při výjezdu z poslední zatáčky šokoval nejen vedení Red Bullu, když po chvilkové ztrátě koncentrace trefil pravou částí vozu zeď. "Cítím se hrozně. Kvalifikace byla přesně podle našich představ, jel jsem své tempo. Třetí pozice na startu je zklamání, ale ukázali jsme, že auto je rychlé," krčil rameny Verstappen po nepovedeném závěru boje o čelo startovního roštu. Zatím nebylo jisté, zda nebude muset Red Bull sáhnout k vážnějším opravám, které by mohly Nizozemce stát další místa na startu.

Velká cena Saúdské Arábie je v kalendáři světového šampionátu F1 poprvé v historii a trať v Džiddě se honosí přízviskem vůbec nejrychlejšího městského okruhu. Jezdci zde dosahují průměrné rychlosti přes 250 km/h a v přepočtu ztrácejí na kolo jen sekundu proti proslulému chrámu rychlosti v Monze. Na rozdíl od trati nedaleko Milána si ale musí inženýři s ohledem na charakter trati mnohem více vyhrát s nastavením přítlaku.

"Trať je opravdu náročná. Ve třetím tréninku i kvalifikaci jsem ztrácel, trápily mě pneumatiky. To, že s Valtterim (týmovým kolegou Bottasem) obsadíme první řadu, je neuvěřitelné," nechal se slyšet bezprostředně po kvalifikaci Hamilton, který letos útočí na rekordní osmý titul mistra světa. Verstappen má ale dva závody před koncem sezony v průběžném pořadí osmibodový náskok a teoreticky může už v Saúdské Arábii slavit premiérový primát.

Max Verstappen může být mistrem světa už v Saúdské Arábii, pokud...
... vyhraje, zajede nejrychlejší kolo a Hamilton bude nejlépe šestý.
... vyhraje bez nejrychlejšího kola a Hamilton bude nejlépe sedmý.
... dojede druhý, připíše si nejrychlejší kolo a Hamilton bude nejlépe desátý.
... dojede druhý bez nejrychlejšího kola a Hamilton neboduje.
Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:27,511
2. Bottas (Fin./Mercedes)-0,111
3. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,142
4. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,543
5. Pérez (Mex./Red Bull)-0,612
6. Gasly (Fr./Alpine)-0,614
7. Norris (Brit./McLaren)-0,669
8. Cunoda (Jap./AlphaTauri)-0,931
9. Ocon (Fr./Alpine)-1,136
10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo)-1,243

Reklama

Související témata: