Hlavní obsah

Rögle - Sparta 1:3Sparta i přes výhru končí v Lize mistrů

Aktualizováno

Hokejisté Sparty vyhráli odvetné utkání čtvrtfinále Ligy mistrů v Ängelholmu nad domácím Rögle 3:1, ale po domácí porážce 2:5 se se soutěží loučí. Vítězství Sparty zařídil dvěma góly v power-play útočník Filip Chlapík, ale finiš k postupu nestačil. Lídr švédské ligy a úřadující mistr se v lednovém semifinále utká s Frölundou (s českým útočníkem Michaelem Špačkem), která vyřadila Leksand.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anton Bengtsson z Rögle a Tomáš Pavelka ze Sparty Praha během utkání čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů.

Článek

Sparta se musela obejít bez útočníků Michala Řepíka a Vladimíra Sobotky, kteří se připojili k české reprezentaci před Channel One Cupem. Úvodní dějství branku nepřineslo a domácí k otevření skóre nevyužili ani přesilovku při Formanově trestu.

Pražanům nabídl první početní výhodu ve 24. minutě faul Ludviga Larssona, ale neumazali ze ztráty nabrané v úvodním duelu minulý týden. Sparta odolala při Tomovově trestu. Před polovinou utkání měl možnost Strnad, který se dostal před Rifalka, ale ten svůj tým podržel.

Vzápětí šel Dvořák pykat za faul loktem na dvě plus dvě minuty, ale první šanci měla v oslabení Sparta. Osamocený Tomáš Jandus na gólmana Rögle nevyzrál a potom držel Pražany Salák, který zlikvidoval především Everbergovu příležitost.

Skóre otevřel až v čase 43:49 Američan Ferguson, který při Doležalově vyloučení po střele Gelinase zamířil z dorážky z pravého kruhu do odkryté branky. Ve 47. minutě se uvolnil také na pravém kruhu Forman přes Sunda a trefil přesně protější horní roh branky. Sparta dále bojovala o naději, ale neprosadila se při Wallinderově vyloučení.

Pražané už šest a půl minuty před koncem začali hrát power-play a v čase 54:54 z dorážky doklepl puk do prázdné branky Chlapík. Znovu se pak prosadil z pravého kruhu 87 sekund před koncem, ale dalšího gólu, který by vynutil prodloužení, se už Sparta nedočkala.

Odvetné utkání čtvrtfinále play-off hokejové Ligy mistrů:
Rögle BK - HC Sparta Praha 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 44. Ferguson (Gélinas, Kelleher) - 47. M. Forman (E. Thorell, Matuškin), 55. Chlapík (M. Jandus, T. Pavelka), 59. Chlapík (M. Jandus, Polášek). Rozhodčí: Kaukokari, Vikman (oba Fin.) - Lundgren, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 3442. První zápas: 5:2, postoupilo Rögle.
Rögle: Rifalk - Ekestahl Jonsson, Gélinas, L. Jonsson, Wallinder, Sund, Johannesson, McKiernan - Bristedt, Larsson, Everberg - Kasper, Ferguson, Brithén - Kelleher, Sjögren, Edström - O. Johnsson, O. Tärnström, L. Sjödin - Stromgren. Trenér: Abbott.
Sparta: Salák - M. Jandus, Matuškin, Tomov, Polášek, Mikliš, T. Pavelka, Tomáš Dvořák - Prymula, Chlapík, Buchtele - Přibyl, D. Vitouch, E. Thorell - M. Forman, Z. Doležal, T. Jandus - Dvořáček, P. Hašek, J. Strnad - Šmerha. Trenéři: Jandač a Hořava.
Další výsledky:
Frölunda HC - Leksand IF 3:3 (za domácí M. Špaček 0+2) - první zápas 5:2, postoupila Frölunda;
Rouen Dragons - Tappara Tampere 0:4 - první zápas 3:3, postoupila Tappara;
EHC Red Bull Mnichov - Lukko Rauma 2:1 v prodl. - první zápas 2:2, postoupil Mnichov.
Dvojice pro semifinále (první zápasy 4. a 5. ledna, odvety 11. a 12. ledna):
EHC Red Bull Mnichov - Tappara Tampere
Rögle BK - Frölunda HC

Reklama

Související témata: