Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:1Vanišová dvěma góly navedla české hokejistky k druhému vítězství

Aktualizováno

Druhý zápas českých hokejistek na olympijském turnaji a znovu vítězství při stejném výsledku 3:1. Po skalpu domácích Číňanek dokázaly reprezentantky při historické premiéře pod pěti kruhy zdolat také Švédky. Dvěma góly k tomu přispěla Tereza Vanišová, rozdílovou trefou přidala v oslabení Klára Hymlárová. Češky tak mají postup do čtvrtfinále už nadosah, vše nasvědčuje tomu, že úterní zápas s Japonkami bude přímým soubojem o první místo ve skupině B.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká hokejistka Tereza Vanišová zakončuje proti brankářce Švédska Emmě Soderbergové.

Článek
Fotogalerie

První příčka tabulky je vysněným českým cílem, protože podle všeho zajistí vyhnutí se ve čtvrtfinále zámořským gigantům. První třetinu vyhrál národní tým na střely 25:5, když se na Švédky valila lavina útoku a jen díky vynikající Söderbergové v brance byl rozdíl skóre jen těsný. Vychytala velké šance Přibylové, Vanišové i Mills, pokryla také dorážky Mrázové či Čajanové.

Soupeřky přečkaly i dvě české přesilovky, ale v 19. minutě se prosadila jedna z jedenácti českých legionářek ze švédské ligy. Vanišová se parádním zrychlením dostala za obranu, zamíchala pukem a s nevídaným důrazem ho protlačila do švédské branky.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Radost českých hokejistek v utkání proti Švédsku.

Po pauze dokázaly Seveřanky rychlým pohybem elimininovat české přednosti. Navíc tam přišly i tři fauly reprezentantek v řadě, nicméně Hymlárové se povedlo v oslabení zvýraznit vedení, při brejku uspěla zakončením mezi betony. Na trestné lavici seděla obránkyně Lásková, když se takto povedlo využít chybu ve švédské rozehrávce na útočné modré čáře.

Ještě předtím se Nordinová dostala do velké šance, Peslarová však její střelu i následnou dorážku dokázala zlikvidovat. Vedení 2:0 bylo pro národní tým žen nadějné. Komplikace ale přišla 44 vteřin před koncem druhé třetiny, kdy Murenová tečovala puk po střílené přihrávce Johanssonové puk za záda Peslarové.

Švédkám kontaktní gól ještě dodal další energii, výtečně chytající Söderbergová je stále držela na dostřel. Definitivní rozuzlení nabídla s chutí hrající Vanišová, které se v 55. minutě vyplatil důsledný forčeking. Ve středním pásmu vypíchla puk, přebruslila obránkyně a gólmanku oklamala kličkou do pravé strany.

Soupeřky sáhly ke konci k power play, které ještě umocnilo vyloučení autorky dvou českých branek, ale vzorně pracující reprezentační celek jim nedal šanci ani na korekci skóre. „Švédky dokázaly být nepříjemné. Znám jejich fintičky, snažily se mě jimi přelstít, ale umím se na ně připravit," uvedla pro Českou televizi gólmanka Klára Peslarová působící ve švédském MoDo. „Nějaké to hecování probíhalo, ale rozhodující bylo, že jsme měly na zápas lépe připravenou hlavu, dodržely svou hru a hlavně jsme zůstaly trpělivé," dodala.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Skupina B:
ČR - Švédsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Vanišová, 34. Hymlárová, 55. Vanišová - 40. Murénová (Johanssonová, Adolfssonová). Rozhodčí: Lieffersová, Manthaová (obě Kan.) - Mochová (Rus.), Spresserová (USA). Vyloučení: 6:4. Bez využití: V oslabení: 1:0. Diváci: 438 (omezený počet).
Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová - Vanišová, Mrázová, Mlýnková - Neubauerová, Pejzlová, Křížová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Pátková, Serdar, Bukolská - Lédlová. Trenér: Tomáš Pacina.

Reklama

Související témata: