Hlavní obsah

Slovensko - Lotyšsko 5:2Konečně! Slováci se dočkali první výhry na olympijském turnaji

Hokejisté Slovenska v závěrečném utkání skupiny C na olympijských hrách v Pekingu porazili Lotyšsko 5:2 a na turnaji si připsali první vítězství. Naopak Lotyši prohráli i třetí zápas. Výběr trenéra Craiga Ramseyho obsadil v tabulce třetí místo, hráči z pobaltské země skončili poslední. Oba týmy čeká v úterý takzvaná kvalifikační část, v níž budou bojovat o čtvrtfinále. Jméno soupeře se dozvědí dnes.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovensko porazilo Lotyšsko 5:2 a připsalo si první body na turnaji.

Článek

"Potěšil mě celý tým. Byl to týmový výkon, musíme ho přenést do dalšího zápasu. I ty zápasy předtím, můžete si říkat, co chcete, jen jsme nedávali góly. Jsme rádi, že kluci věří a stále pokračují ve své hře. Když tomu půjdeme naproti, výsledek se dostaví," citoval web šport.sk asistenta slovenského trenéra Andreje Podkonického.

Slováci ani Lotyši v úvodních dvou duelech olympiády nestačili na Finy a Švédy, proti nimž si nepřipsali ani bod. Vzájemný souboj lépe načal slovenský tým. Třinecký obránce Martin Marinčin ve 12. minutě nahodil od modré čáry puk a ten zapadl přesně k tyči. Ramseyho celek byl v první třetině aktivnější, přesto se do kabin odcházelo za nerozhodného stavu. Krastenbergs vybojoval v rohu kluziště kotouč a přihrál ho z otočky na zakončujícího Keninše.

Foto: David W Cerny, Reuters

Peter Zuzin oslavuje se spoluhráči svůj gól na 4:2.

Ve druhé části Slováci dominovali. Vedení si vzali zpět v 27. minutě, kdy Hrivik našel před brankou Cehlárika, jenž na gólmana Kalninše vyzrál bekhendem. Ve 32. minutě zvýšil Slafkovský střelou zápěstím z mezikruží na 3:2. Sedmnáctiletý útočník TPS Turku se trefil i ve třetím utkání na turnaji, celkově zaznamenal čtvrtou branku a vede tabulku střelců.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovensko porazilo Lotyšsko 5:2 a připsalo si první body na turnaji.

"Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že dám jeden nebo dva góly, vysmál bych se mu. Moji spoluhráči z lajny hrají velmi dobře. Možná nebodují, ale na ledě odvádějí skvělou práci v drobnostech. Třeba při mém dnešním gólu oba forčekovali, díky čemuž jsem se dostal k puku a vystřelil," citovala Slafkovského agentura Reuters.

Zkraje poslední třetiny snížil Indrašis, který tečoval Cibulskisovu střelu do protipohybu gólmana Rybára. Lotyši přidali na tempu a obraz hry se změnil. V polovině třetího dějství ale Kelemen přihrál zpoza branky a Zuzin vrátil Slovákům dvougólový náskok. Jurčo poté trefil tyč, ale sekundu před koncem stanovil konečný výsledek do prázdné branky při power play Lotyšů.

"Byl to náš nejlepší výkon na turnaji, hráli jsme nejlepší hokej. Po včerejším tréninku jsme si jen my hráči sedli a něco si řekli, třeba, co musíme zlepšit v obraně. My starší hráči jsme to vzali na sebe. Dnes to bylo o mnoho lepší," prohlásil devětadvacetiletý Marinčin.

Hokej - muži, skupina C:
Slovensko - Lotyšsko 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 12. Marinčin (Jurčo, L. Hudáček), 27. Cehlárik (Hrivík, Takáč), 32. Slafkovský, 50. Zuzin (Kelemen, Čerešňák), 60. Jurčo - 16. Keninš (Abols, Krastenbergs), 43. Indrašis (Cibulskis, Meija). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Nord - Lundgren (oba Švéd.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 943.
Slovensko: Rybár - Čerešňák, Čajkovský, Rosandič, Marinčin, Kňažko, Gernát, Nemec - Hrivík, Cehlárik, Takáč - Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil - Kelemen, Krištof, Zuzin - Slafkovský, Miloš Roman, Daňo - Regenda. Trenér: Craig Ramsay.
Lotyšsko: Kalninš - Cibulskis, Freibergs, Mamčics, Jaks, Balinskis, Zile, A. Kulda - Krastenbergs, Abols, Keninš - Rihards Bukarts, Daugavinš, D. Smirnovs - Jelisejevs, Indrašis, Batna - Dzierkals, Andersons, Džerinš - Meija. Trenér: Harijs Vitolinš.

Reklama

Související témata: