Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 4:3 PPPartizan stačil, další pohárový krach odvrátilo prodloužení. Hložek trefil finále

Aktualizováno

Hned za týden na sebe narazí i v lize, nejprve však přišel na řadu MOL Cup. Fotbalisté pražské Sparty porazili v dramatickém semifinále domácího poháru Jablonec 4:3 po prodloužení a postupují. Letenští teprve minulý čtvrtek vypadli z Konferenční ligy s Partizanem Bělehrad. Sparta ve finále MOL Cupu vyzve Hradec Králové, nebo Slovácko, jejichž souboj je na programu 25. března. Finále se bude hrát 4. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty oslavuje vítězný gól na 4:3 v prodloužení proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Oba soupeři prošli do semifinále bez jediné inkasované branky, takže bylo jasné, že minimálně jedna ze sérií neprůstřelnosti na Letné skončí.

Favoritem utkání byli Pražané, přestože v jarní části sezony vyhráli jen dva z šesti soutěžních zápasů, zatímco Severočeši neprohráli v žádném ze čtyř duelů. Domácí začali aktivněji, do šancí se ovšem přes pozorně bránící Jablonec nedostávali. První pořádnou zakončoval až v 28. minutě Krejčí starší, jeho rána byla zblokována na roh.

Hosté byli efektivní. Pilař přesně odcentroval, Wiesner nechal trestuhodně neobsazeného Malínského a vyhlášený specialista na Spartu se z voleje trefil přesně. Ve čtvrtém pohárovém duelu si připsal čtvrtý gól. Malínský je v Jablonci na ročním hostování ze Slavie, které se následně změní v přestup.

Pražané skóre otočili dvěma trefami, které orámovaly přestávku. Nejprve po Dočkalově akci stačil Hanuš vyrazit Peškovu střelu jen před sebe a exjablonecký Čvančara dorazil míč do odkryté branky. V nástupu do druhé půle pak hosté vůbec nezareagovali na rychle rozehraný Peškův rohový kop a Krajčí mladší uklidil ideální Dočkalův centr do sítě.

Jablonec ovšem skóre rychle otočil zase na svou stranu. Nešťastník Wiesner srazil Surzynův přímý kop přímo před Kratochvíla, který prudkou střelou vyrovnal. A když pak Surzyn rozehrál rohový kop, Hübschman míč snadno prodloužil na zadní tyč a neobsazený Štěpánek hlavou skóroval.

Gól dal hráč, který byl původně mezi náhradníky, ale těsně před zápasem nahradil v základní jedenáctce Kubistu.

Další branka Krejčího mladšího kvůli ofsajdu neplatila, velkou šanci spálil Hancko. Protože několik situací zkoumal VAR, rozhodčí Klíma avizoval nastavení 11 minut. Favorit nabídku využil, Čvančara po Dočkalově rohu a hlavičce Minčeva došťouchl míč do sítě a vyrovnal.

Muselo se prodlužovat – a hned na začátku přidané porce už zase vedla Sparta. Minčevovu přihrávku si navedl do pozice Hložek a nekompromisně Hanuše prostřelil. První část prodloužení patřila Spartě, Hložek pak další bombou jen těsně minul. Ve druhé části pak Součkovu ránu vyrazil Hanuš na tyč. Pražané i tak postup uhájili.

Jablonec je v lize až na 13. místě a MOL Cup pro něj představoval jedinou možnost, jak zabojovat o účast v evropských soutěžích. Vítěz domácího poháru si zajistí start ve 2. předkole Konferenční ligy, jejíž hlavní fázi si Severočeši na podzim zahráli.

Svěřenci Petra Rady tak Pražanům neoplatili čtvrtfinálovou venkovní prohru 1:4 z minulé sezony, na níž se hattrickem podílel Ladislav Krejčí mladší. Týden po semifinále se navíc mužstva utkají na severu Čech v ligové dohrávce. Sparta využila šanci postoupit do finále po dvou letech, Jablonec si naposledy zahrál o pohárovou trofej v roce 2018.

Finále je na programu 4. května. Hostit ho bude hůře postavený tým v tabulce koeficientů za posledních pět pohárových ročníků. Sparta ho jistě sehraje na hřišti soupeře, jelikož je v tabulce koeficientů před Slováckem i Hradcem Králové.

Semifinále fotbalového MOL Cupu:
Sparta Praha - Jablonec 4:3 po prodloužení (1:1, 3:3)
Branky: 45. a 90.+5 Čvančara, 47. Ladislav Krejčí mladší, 92. Hložek - 35. Malínský, 50. Kratochvíl, 57. Štěpánek. Rozhodčí: Klíma - Caletka, Hájek - Hrubeš (video). ŽK: Wiesner, Ladislav Krejčí mladší, Čvančara, Souček, Heča - Malínský, Martinec, Kratochvíl, Černák. Diváci: 4986. Postupuje Sparta.
Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí starší (77. Minčev) - Pešek (66. Haraslín), Sáček (66. Höjer), Ladislav Krejčí mladší, Dočkal (102. Pavelka), Hložek - Čvančara (109. Souček). Trenér: Vrba.
Jablonec: Hanuš - Surzyn, Martinec, Štěpánek, Zelený - Hübschman (116. Nykrín) - Malínský (85. Smejkal), Kratochvíl, Houska (97. Ikaunieks), Pilař (70. Černák) - Silný (90.+6 Považanec). Trenér: Rada.

Reklama