Hlavní obsah

Slavia - Č. Budějovice 1:0Sešívaní díky Lingrovi ztrácí na Plzeň pouhý bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Lingr 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slavie uzavřeli nedělní program 26. kola Fortuna ligy výhrou 1:0 nad Českými Budějovicemi. Obranu hostů dokázal překonat až v 58. minutě rozjetý Ondřej Lingr, pro kterého šlo už o 12. trefu v sezoně. Sešívaní od 86. minuty dohrávali bez vyloučeného Maksyma Talovjerova, ale i přes to těsný náskok udrželi. Na vedoucí Viktorii Plzeň tak ztrácí už jen bod. V dalším kole po reprezentační pauze nastoupí Pražané na půdě západočeského rivala.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva Ondřej Lingr ze Slavie a Martin Králik z Českých Budějovic.

Článek

Dnešní zápas v Edenu rozhodl v 58. minutě Ondřej Lingr. Vršovičtí udrželi těsné vedení i poté, co od 86. minuty dohrávali bez vyloučeného Maksyma Talovjerova. Slávisté částečně napravili minulou ligovou porážku z Liberce 0:1 a v nejvyšší soutěži bodovali s Dynamem podeváté za sebou. Jihočeši prohráli po třech kolech a klesli na devátou příčku.

Slavia vyrukovala s pěti změnami v sestavě oproti čtvrteční odvetě Evropské konferenční ligy na půdě Lince, kterou Pražané prohráli 3:4, ale přesto slavili postup. Poprvé od loňského května a vážného zranění kolena nastoupil reprezentační záložník Provod, mezi tyčemi dostal přednost Kolář, chytající 150. ligový duel. Jihočeši hráli se třemi stopery, jedním z nich byl i Konda, který se poprvé od příchodu do Dynama objevil v zahajovací jedenáctce.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lukáš Masopust (vlevo) v souboji s českobudějovickým hráčem.

Červenobílí před výkopem podpořili předsedu klubového představenstva Tvrdíka, který se na začátku týdne podrobil onkologickému zákroku. Hráči přišli na trávník v trikách s nápisem "Šéfe, jsme s vámi!".

Foto: @slaviaofficial, Twitter

Slávisté nastoupili ve speciálních tričkách na podporu šéfa Jaroslava Tvrdíka.

Slávisté měli od začátku územní převahu, většinu času drželi míč, ale k vyloženým šancím se jen těžce propracovávali. Ve 12. minutě napálil domácí Plavšič Kondovu ruku a sudí Zelinka nařídil penaltu, po konzultaci s videorozhodčím ale původní verdikt změnil na přímý kop, neboť k prohřešku došlo ještě před vápnem. Ve 32. minutě se protáhl po pravé straně Sor a našel Lingra, jehož ránu v dobré pozici zblokoval Konda.

Po změně stran Pražané přidali. Ve 48. minutě Olayinka jako první v utkání zamířil na bránu a jeho střelu k tyči vytáhl Vorel. Sor z následné dorážky pálil mimo. O 10 minut později již Slavia vedla. Provod před vápnem přiťukl Plavšičovi, jehož ránu Vorel jen vyrazil před sebe a dobíhající Lingr poslal balon pod břevno. Třiadvacetiletý ofenzivní univerzál skóroval podvanácté v ligové sezoně a na lídra střelecké tabulky nejvyšší soutěže ostravského Almásiho ztrácí jeden gól.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva Martin Sladký z Českých Budějovic a Lukáš Provod ze Slavie.

V 85. minutě mohl zvýšit Sor, z otočky ale těsně minul a v české lize na rozdíl od evropských pohárů za Slavii stále neskóroval. O minutu později inkasoval druhou žlutou kartu bývalý hráč Dynama Talovjerov a Pražané museli do deseti. Vítězství už ale v krátkém oslabení udrželi i díky tomu, že Havlův pokus ve skluzu zachytil Kolář. Jihočeši zůstávají jediným celkem v ligovém ročníku, který ještě nevyhrál venku.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 58. Lingr. Rozhodčí: Zelinka - Kubr, Podaný - Klíma (video). ŽK: Talovjerov - Škoda, Valenta, Hellebrand. ČK: 86. Talovjerov. Diváci: 10.673.
Slavia: Kolář - Masopust, Hovorka, Holeš, Plavšič - Hromada (89. Kúdela), Talovjerov - Lingr (79. Ousou), Provod (68. Traoré), Olayinka - Sor (89. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Č. Budějovice: Vorel - Konda (84. Hellebrand), Havel, Králik - Čolič (67. Hais), Čavoš (67. Mršič), Hora, Valenta, Skovajsa - Mihálik (77. Brandner), Tolno (46. Škoda). Trenér: Horejš.

Reklama