Hlavní obsah

Rakousko - Česko 1:4Druhá výhra pod Jalonenem se nerodila až tak lehce, zařídila ji elitní formace

Aktualizováno

Na působení finského trenéra Kariho Jalonena na střídačce českých hokejistů zůstává vítězný punc, ale druhý skalp Rakušanů získávali reprezentanti v Linci přece jen složitěji než při prvním vzájemné zápase o dva dny dřív ve Znojmě.

Foto: @ twitter Hokejový nároďák

Petr Holík, autor jedné z českých branek proti Rakousku.

Článek

Gólově se pod výhru 4:1 výrazně podepsal Matěj Blümel, jenž účet zápasu nejen otevřel, ale v závěru při oslabení i podtrhl. Zbývající trefy hostů přidali další členové elitní formace Petr Holík a kapitán Jan Ščotka.

Už ve čtvrté minutě český tým vedl, když po rychlém útočném výpadu první lajny Cienciala postrčil puk na pravou stranu, kde si ho hokejkou okamžitě zpracoval Blümel a pohotově zakončil. Vzápětí se dostal do výborné příležitosti debutant Adam Klapka, jenž střelou mezi nohama poslal puk jen do horní tyčky.

Rakouské vyrovnání přišlo tak trochu z ničeho, kdy Kirchschläger z levé strany vystřelil a překonal Stezku, jenž však při své premiéře v reprezentační brance propustil jedinou z osmnácti střel. Domácím pomohly do tempa i přesilovky, ale skóre se při nich neměnilo.

Česku také scházel větší tlak do branky, hrálo se tak trochu ve valčíkovém tempu. Haudum už zblízka na Stezku nevyzrál, na druhé straně akce Fridricha i Zdráhala také nevedly ke gólu.

Až v závěru druhé části vrátil hostům vedení Holík, když mu Cienciala šikovně postrčil kotouč a brněnský centr se kolem brankoviště protáhl až před Madlenera, kterého pak prostřelil. Hned po 43 sekundách třetího dějství zvýšil prvním reprezentačním gólem kapitán Jan Ščotka, když skvělou práci odvedl před brankou clonící Blümel.

Třetí dějství se hrálo prakticky jen v obranném pásmu domácích, poměr střel vyzněl jasně 1:8 a pečeť výsledku přišla z hole agilního pardubického útočníka, když na trestné lavici seděl Hladonik.

Další fáze přípravy na MS ve Finsku začne v pondělí v Chomutově a zakončí ji dva souboje s Německem. Zápasy spadající rovněž do EHCh jsou na programu ve čtvrtek 14. dubna a rovněž na severu Čech o den později.

Utkání Euro Hockey Challenge v Linci:
Rakousko - ČR 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Kirchschläger (Lindner, Feldner) - 4. Blümel (Cienciala, Ščotka), 39. P. Holík (Cienciala), 41. Ščotka (Jordán), 58. Blümel. Rozhodčí: Fichtner, Huber - Bedynek, Gatol (všichni Rak.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1850
Rakousko: Madlener - Lindner, Kirchschläger, Schnetzer, Kragl, Wimmer, Steffler, Jakubitzka, Kernberger - Feldner, Haudum, Ganahl - Macierzynski, Obersteiner, Kraus - Pöschmann, Bretschneider, Antonitsch - Preiser, Van Ee, Bär. Trenéři: Bader, Del Curto, Latusa a Lukas.
ČR: Stezka - Ščotka, Jordán, Krejčík, Budík, Kvasnička, Kaňák, Bartejs, Kučeřík - Cienciala, P. Holík, Blümel - O. Beránek, Černoch, Fridrich - P. Zdráhal, Kodýtek, M. Lang - Klapka, Hladonik, Navrátil. Trenéři: K. Jalonen, Zábranský a M. Erat.

Reklama