Hlavní obsah

Jihlava - Vsetín 1:0Stav série 4:2Stačil jediný gól. Jihlava slaví postup do baráže s Kladnem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Seman 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Kladna už znají svého soupeře pro baráž o účast v extralize. Šampionem první ligy se v úterý stala Jihlava, která v šestém finálovém duelu porazila na domácím ledě Vsetín 1:0 a sérii ukončila v poměru 4:2. Jediný gól utkání vstřelil v 18. minutě Filip Seman, jihlavský gólman Maksim Žukov udržel popáté v letošním play off čisté konto.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavský Filip Seman překonává brankáře Vsetína Jakuba Málka v šestém finále první hokejové ligy.

Článek
Fotogalerie

Jihlavě se třetí výhrou v řadě podařilo otočit nepříznivý vývoj série ze stavu 1:2. A stejně jako ve všech dosavadních duelech, i v úterý platilo, že kdo skóruje jako první, ten ovládne zápas. Semanova trefa byla navíc rovnou vítězná. Dukla tak dál živí naději na návrat mezi elitu po čtyřleté pauze, s nejvyšší soutěží se tým z Vysočiny rozloučil po sezoně 2017/18. Vsetín hrál naposled v extralize před 15 lety.

Souboj s Rytíři o účast mezi elitou začne v neděli v Chomutově, kde Středočeši při rekonstrukci svého stadionu v této sezoně nastupují. Jihlava, které v československé lize získala 12 mistrovských titulů, ovládla druhou nejvyšší soutěž popáté v historii. Povedlo se jí to v první sezoně 1956/57 a pak v letech 2000, 2004 a 2016. Od sestupu v roce 1999 hrála Dukla v extralize jen v ročnících 2004/05 a 2017/18.

Jihlava nastoupila už s obráncem Danielem Kowalczkykem, který se vrátil po dvouzápasové pauze po disciplinárním trestu. Vsetínu naopak chyběl zraněný bek Jiří Říha.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Filip Seman z Jihlavy operuje před vsetínským gólmanem Jakubem Málkem.

Dukla byla aktivnější, ale gólman Málek odolával i při Smetanově čtyřminutovém vyloučení, kdy měl největší šanci Zadražil, ale z dorážky po Kowalczykově střele neuspěl. V 15. minutě se objevil sám před vsetínským gólmanem Harkabus, skóre však neotevřel. Domácím se to povedlo v čase 17:47 krátce poté, co přečkali tlak Vsetína. Menšík našel volného Semana, který zády k brance bekhendem překonal Málka.

Na přelomu první a druhé třetiny se domácí ubránili při Čermákově vyloučení a v další přesilovce Valachů během Čachotského trestu neprostřelil Žukova Pšurný. S průnikem před jihlavskou branku neuspěl ani Vlach. Dukla držela po dvou třetinách stále těsný náskok i poté, co se sirénou domácí obrana zblokovala Klímkovu dorážku.

V úvodu třetí části mohl zvýšit Seman a ve 47. minutě měl další šanci Dukly Havránek. Málek nedovolil pojistit náskok ani Zadražilovi a Čermák neměl přesnou mušku. Vsetín, který skončil po základní části druhý dvě pozice před Jihlavou, se místo snahy o vyrovnání bránil tlaku Dukly. Málek musel krýt i ránu Čachotského.

Snaha Valachů narážela na pevný val domácích či na Žukova. Vsetín se ještě ubránil při Bergerově vyloučení, v posledních třech minutách už manko nedohnal.

Finále play off první hokejové ligy - 6. zápas
HC Dukla Jihlava - VHK Robe Vsetín 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 18. F. Seman (Menšík, V. Brož). Rozhodčí: Pešina, Wagner - Polonyi, Zídek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5024. Konečný stav série: 4:2.
Jihlava: Žukov - L. Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk, Valenta - T. Havránek, Skořepa, Čachotský - Helt, M. Zadražil, T. Harkabus - V. Brož, Menšík, F. Seman - P. Čermák, M. Juda, Cachnín. Trenér: Ujčík.
Vsetín: J. Málek - Ondračka, Smetana, Jerofejevs, Š. Jenáček, Štach, J. Jenáček - Hořanský, R. Pšurný, Jonák - A. Zeman, Roman Vlach, Berger - Rob, Venkrbec, Gago - Klímek, D. Březina, Vítek. Trenér: Stantien.
Program baráže o extraligu
Neděle 17. dubna - 1. zápas:
16:00 Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava (ČT sport)
Pondělí 18. dubna - 2. zápas:
18:00 Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava
Čtvrtek 21. dubna - 3. zápas:
17:30 HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno
Pátek 22. dubna - 4. zápas:
17:30 HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno
Pondělí 25. dubna - případný 5. zápas:
18:00 Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava
Středa 27. dubna - případný 6. zápas:
17:30 HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno
Pátek 29. dubna - případný 7. zápas:
18:00 Rytíři Kladno - Rytíři Kladno
Pozn.: Začátky utkání se mohou měnit v případě televizních přenosů.

Reklama

Související témata: