Hlavní obsah

Sparta B - Brno 1:0Ryneš nachytal Zbrojovku, lídr na Strahově padl. Žižkov znovu ztratil, Belaid dal gól

Aktualizováno

Marš do nejvyšší soutěže se zpomalil, Zbrojovka může postup oslavit nejdříve až v přespříštím zápase doma s Třincem. Lídr fotbalové Fortuna Národní ligy v utkání 24. kola neuspěl na hřišti Sparty B, kde prohrál 0:1. Jedinou trefu zápasu si připsal dvacetiletý středopolař Matěj Ryneš. Poslední Žižkov znovu ztratil, doma zachránil jen remízu 2:2 s Třincem. Táborsko remizovalo s Jihlavou 1:1. Chrudim vyhrála 2:1 ve Varnsdorfu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladík Matěj Ryneš ze Sparty Praha trefil výhru nad Zbrojovkou.

Článek

Favorit zaváhal, Zbrojovka Brno prohrála v Praze s B-týmem Sparty 0:1. Svěřenci trenéra Dostálka zaznamenali druhou porážku v jarní části soutěže, předtím v městském derby nestačili na Líšeň. Jihomoravané na Strahově odmítli jít do vedení, když po Fouskově přihrávce nepřekonal brankáře Kotka kmenový hráč Slavie Blecha. Pražané rozhodli deset minut po přestávce. Střídající Turyna našel Ryneše, jenž čtvrtým gólem v sezoně posunul Spartu na třetí a barážovou příčku tabulky.

"Daniel naši hru rozhýbal. Při brejku mi nachystal ideální pozici, stačilo už jen míč uklidit. Je cenné, že jsme se vytáhli na první tým tabulky," líčí Matěj Ryneš pro ČT sport.

"Začali jsme dost nervózně, ale věděli jsme, že Brno hraje třetí zápas v týdnu ve stejné sestavě. Přišlo mi, že jsme odpočatější, proto jsme chtěli Zbrojovku po přestávce víc honit. Turyna zvládl brejk na jedničku, vyhráli jsme," usmívá se trenér Michal Horňák.

"V první půli soupeř neměl nic, ale po naší individuální chybě šel do vedení a už jsme s tím nic neudělali. Musíme ale jít dál. Chceme postup potvrdit co nejdřív," ujišťuje Jakub Řezníček, kapitán Zbrojovky, která stále vede tabulku o luxusních 14 bodů před Vlašimí a právě Spartou B.

Poslední Žižkov remizoval 2:2 s Třincem a ukončil čtyřzápasovou šňůru porážek. Od další přitom nebyli Pražané daleko. Na úvodní gól Vandase zvládli Slezané dvakrát odpovědět a po trefách Machuči a Habusty je od triumfu dělilo několik desítek sekund. Viktorce ovšem zkraje nastavení vystřelil bod Súkenník. Výhru nicméně neslavili Žižkovští už dvacet duelů v řadě a jejich situace na chvostu tabulky je kritická. Třinec, jenž zapsal třetí remízu v řadě, je třináctý.

Fotbalisté Táborska a Jihlavy po remíze 1:1 prodloužili bodové série. Jihočeši neprohráli třetí zápas v řadě, Vysočina čtvrté utkání. Horáci vedli po faulu domácího brankáře Zadražila a trefě Belaida z nařízené penalty. Táborsko vyrovnalo zásluhou přesné hlavičky kapitána Navrátila. Nerozhodný výsledek udrželo i přes červenou kartu, kterou v poslední desetiminutovce viděl obránce Tusjak. Oba týmy tak v tabulce dál dělí dva body. Táborští odehráli o zápas méně, o osudu jejich duelu s Chrudimí ale rozhodnou orgány Ligové fotbalové asociace.

Chrudim vyhrála 2:1 ve Varnsdorfu a udělala další velký krok k záchraně. Domácí šli hned ve 2. minutě po vyloučení Zbrožka do deseti a Východočeši dlouhou početní výhodu přetavili ve dva góly. Postupně se trefili Petr Průcha a Filip Firbacher. Trefa kanonýra Bojana Dordiče už Varnsdorfu body nepřinesla. Chrudim tak bodovala počtvrté v řadě a z předposlední pozice ztrácí na čtrnácté Ústí nad Labem už jen dva body. Varnsdorf je šestý.

24. kolo druhé fotbalové ligy:
Sparta Praha B - Zbrojovka Brno 1:0 (0:0)
Branka: 55. Ryneš. Rozhodčí: Krejsa - Slavíček, Machač. ŽK: Ambler - Endl. Diváci: 463.
Viktoria Žižkov - Třinec 2:2 (1:1)
Branky: 23. Vandas, 90.+1 Súkenník - 38. Machuča, 60. Habusta. Rozhodčí: Zaoral - Arnošt, Bureš. ŽK: Batioja - Bedecs. Diváci: 481.
Táborsko - Jihlava 1:1 (0:1)
Branky: 65. Navrátil - 18. Belaid z pen. Rozhodčí: Kotala - Dresler, Žurovec. ŽK: Javorek, Tijani. ČK: 83. Tusjak (všichni Táborsko). Diváci: 650.
Varnsdorf - Chrudim 1:2 (0:1)
Branky: 53. Dordič - 16. Průcha, 48. Firbacher. Rozhodčí: Machálek - Lakomý, Mikeska. ŽK: Richter, Žák - Firbacher, Míka. ČK: 2. Zbrožek (Varnsdorf). Diváci: 420.

Reklama

Související témata: