Hlavní obsah

Liberec - Karviná 2:1Liberec ukončil gólový půst a přehrál Karvinou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. N'diaye 0 : 1
32. Rabušic 1 : 1
60. Koscelník 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slovanu Liberec porazili v 29. ligovém kole doma Karvinou 2:1, přestože v úvodu prohrávali. Senegalský záložník Modou Ndiaye vstřelil ve 12. minutě první gól v české lize, ale penalta Michaela Rabušice ukončila po 378 minutách liberecký gólový půst a slovenský záložník Martin Koscelník zařídil, že tři body zůstaly u Nisy. Severočeši vyhráli poprvé po třech kolech, postoupili na osmé místo a už mají jistotu, že nebudou hrát ve skupině o záchranu, Karviná na dně tabulky ztrácí šest kol před koncem na předposlední místo už deset bodů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Kristi Qose z Karviné a Theodor Gebre Selassie z Liberce.

Článek

Karvinský trenér Páník změnil po prohře na Slovácku sestavu na pěti místech, mimo jiné se do branky vrátil Bajza, na hrot Papadopulos a záložník Jursa nastoupil poprvé v sezoně v základní sestavě. Liberecký kouč Kozel nezůstal s obměnou své jedenáctky příliš pozadu a při čtyřech změnách se vrátil k rozestavení se dvěma útočníky, když dopředu poslal Rondiče i Rabušice.

Domácí začali aktivně, ale vytěžili z toho jen tři rohové kopy v rozpětí úvodních deseti minut. Hned při tom prvním zkoušel Gebre Selassie zakončit patičkou, ale brankáře Bajzu nenachytal. Zato první útok hostů skončil gólem. Po Mikušově centru hlavičkoval Ndiaye a belgický brankář Vliegen hned věděl, že ve svém druhém ligovém zápase už čisté konto neudrží.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Slovan Liberec hostí Karvinou.

V závěru první půlhodiny mohl liberecké čekání na gól ukončit Koscelník, ale Bajza jeho tvrdou střelu z hranice šestnáctky vyrazil. V 31. minutě Mikuš v šestnáctce zbytečně pomohl na zem Ghalimu a Rabušic z penalty "panenkovským" dloubákem vyrovnal. Pro nejlepšího střelce domácích to byl šestý ligový gól v sezoně. Jeden z nich vstřelil i při podzimní výhře v Karviné 2:1.

Úvod druhého poločasu patřil jednoznačně Liberci. Nejprve Ghaliho tečovaná střela olízla tyč z vnější strany a vzápětí Koscelník zblízka trefil jen břevno. V 63. minutě už to slovenský záložník provedl dokonale. Zpracoval si hlavou centrovaný míč, levačkou namířil přesně k tyči a dal první gól po téměř dvouleté pauze.

Vyrovnat mohl Šehič, ale sám před brankou poslal míč vedle. Na druhé straně se brankář Bajza znovu vytáhl při dvou střelách Višinského. Hosté v závěru hráli vabank a mohli prohrát ještě větším rozdílem. V nastaveném čase šel Matoušek z poloviny hřiště sám na brankáře, ale ten jeho kličku vystihl. Liberec tak Karvinou porazil stejným výsledkem jako na podzim a uchoval si ještě naději na proniknutí do skupiny o titul.

29. kolo první fotbalové ligy:
Slovan Liberec - MFK Karviná 2:1 (1:1)
Branky: 32. Rabušic z pen., 60. Koscelník - 12. Ndiaye. Rozhodčí: Petřík - Leška, Vyhnanovský. ŽK: Ghali, Gebre Selassie, Havelka - Svoboda. Diváci: 1521.
Sestavy:
Liberec: Vliegen - Gebre Selassie, Purzitidis, Mikula - Koscelník, Tiéhi, Frýdek (80. Stoch), Havelka (80. Michal), Ghali (63. Hilál) - Rondič (72. Matoušek), Rabušic (63. Višinský). Trenér: Kozel.
Karviná: Bajza - Mikuš, Dramé, Buchta, Šehič - Zorvan (83. Chvěja), Ndiaye (72. Túlio), Qose (66. Sinjavskij), Jursa, Bartošák (83. Holík) - Papadopulos (66. Svoboda). Trenér: Páník.

Reklama