Hlavní obsah

Slovensko - Česko 3:4 SNČeští hokejisté proti Slovákům jen dotahovali, ale Lukeš vychytal výhru v nájezdech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odveta dopadla lépe pro národní tým, víc ale výsledkově než herně. Slovenští hokejisté ještě nikdy v historii proti Česku neuspěli v nájezdech a nezdar je potkal i v Trenčíně, kde Štěpán Lukeš v reprezentační brance vychytal všechny čtyři domácí exekutory a podepsal se tak pod výhru 4:3 po samostatných nájezdech.

Foto: Hokejový nároďák

Čeští hokejisté nakonec v Trenčíně vybojovali výhru.

Článek

Národní tým měl svůj nejlepší úsek hry ve druhé části, kdy smazal dvougólovou ztrátu. Premiérovou trefou Pavla Kousala pět minut před koncem základní hrací doby si vynutil nastavení a při nájezdech byl vítězným ten v podání Patrika Zdráhala.

K české reprezentaci už se v Trenčíně vrátil asistent trenéra Martin Erat, který byl na začátku týdne z rodinných důvodu v USA. Na střídačce ale znovu scházel jeho kolega Libor Zábranský st., jenž měl sice negativní test na covid-19, ale kvůli přetrvávajícím příznakům onemocnění se dohodl s ostatními členy realizačního týmu, že stráví celý víkend v domácím léčení a k národnímu týmu se připojí až v úterý v Ostravě.

V brance českého mužstva dostal příležitost už potřetí během přípravy Lukeš, z obránců měl volno Libor Zábranský ml. a v útoku se do sestavy nevešli Fridrich a znovu Lang.

Slováci vynikajícím bruslením v úvodu český výběr jasně přehrávali, Liška už ve 3. minutě trefil tyčku. „Po dvou střídáních jsem si přišel docela zatavenej, ale na začátku to nesedlo nám všem. Luky naštěstí ještě hodně věci pochytal, potřebovali jsme zjednodušit hru," říkal v České televizi debutující obránce Richard Nedomlel.

Až Kochovým vyloučením tlak domácích trochu polevil, k využití české přesilovky ale nedošlo a vše podstatné se stále odehrálo před Lukešovou brankou. S Liškovou dorážkou si poradil, čímž vyhrál další minisouboj s agilním útočníkem. V patnácté minutě ale dokázali Slováci po zisku puku rychle otočit hru a Lunter vzal zakončení na sebe.

Hned po třiceti vteřinách druhé třetiny přišla další česká nejistota v rozehrávce a ztráta kotouče v útočném pásmu, což mělo za následek okamžité přečíslení a druhý gól domácího výběru obstaral Lantoši po Liškově přihrávce.

Naštěstí česká odpověď na sebe nedala dlouho čekat, přišla za 45 sekund. Okamžitě po vhazování se reprezentanti nastěhovali před debutujícího Riečického, jenž kapituloval poté, co Jeřábek najetím mezi protihráče získal kotouč a naservíroval střílejícímu Zdráhalovi.

Aktivita národního týmu, který zlepšil pohyb a dokázal lépe ustát slovenský forčekink, přinášela i slibné šance. Blümel zblízka, Flek z brejku i Klapka z otočky ještě neuspěli, ale osm vteřin před koncem druhé třetiny Ščotka vystřelil už v časové tísni, načež do jeho rány vložil hokejku Černoch a jím tečovaný puk si našel cestu do slovenské sítě.

Srovnání skóre na 2:2 bylo odměnou za výraznou aktivitu českého týmu i jeho lepší hru s pukem v prostředním dějství, které vyhrál na střely 16:5. Jenže další vrásku na čele reprezentačního trenéra Jalonena přidělal špatný vstup do třetí části, z níž uplynulo teprve 121 sekund, když Kochovu střelu zřejmě lehce tečoval za Lukeše brněnský Kollár.

Když Slováci získali zpět vedení do svých rukou, hráli hodně s pukem a nepouštěli národní tým moc do šancí. Dalším českým problémem se stalo zranění pravého kolena útočníka Ciencialy, jenž odkulhal předčasně do šatny a už se na led nevrátil. Víc štěstí měl po zásahu pukem do obličeje nejmladší obránce mužstva Jiříček, tržnou ránu spravilo pár stehů.

Až v 55. minutě přišla radost pro reprezentanty. Po dobrém Flekově napadání se Pavel Kousal při osmém vystoupení v reprezentačním dresu dočkal přesnou trefou nad lapačku své první branky a hned si také schoval puk na památku.

Prodloužení nabídlo velké šance rozhodnout na obou stranách, ale nedošlo k tomu. Čerešňáka i Tamášiho vychytal Lukeš, v 64. minutě pak sám předtím faulovaný Blümel neproměnil trestné střílení. Vítěze musely určit teprve nájezdy.

Zdráhal se trefil pod horní tyčku a Černoch našel prostor k zakončení nad betonem Riečického, čímž nevadilo, že Blümel nesložil reparát. Tváři v tvář Lukešovi totiž neuspěli všichni Slováci: Kollár, Lantoši, Krištof i Okuliar.

Utkání Euro Hockey Challenge v Trenčíně:
Slovensko - ČR 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Lunter (Faško-Rudáš, Bučko), 21. Lantoši (Liška, Rosandič), 43. Koch (Minárik, Valach) - 22. P. Zdráhal (J. Jeřábek), 40. Černoch (Ščotka, J. Jeřábek), 55. P. Kousal (Flek, Kodýtek), rozhodující sam. nájezd P. Zdráhal. Rozhodčí: Stano, Konc - Synek, Kacej (všichni SR). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 5974.
Slovensko: Riečický - Čerešnák, Rosandič, Bučko, Jánošík, Koch, M. Ivan, Mudrák - Lantoši, Krištof, Liška - Faško-Rudáš, Tamáši, Lunter - Valach, Kollár, Minárik - Okuliar, T. Mikúš, Honzek. Trenér: Craig Ramsay.
ČR: Š. Lukeš - Nedomlel, Ščotka, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, L. Kaňák - Blümel, P. Holík, Smejkal - Cienciala, Černoch, P. Zdráhal - P. Kousal, Kodýtek, Flek - Klapka, Hladonik, M. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama