Hlavní obsah

USA - Česko 6:1Překvapení se nekoná. Osmnáctka v semifinále MS na Američany nestačila

Aktualizováno

Dobrý začátek, ale potom debakl. Čeští hokejisté do 18 let v semifinále mistrovství světa prohráli s USA 1:6. Stejně jako ve vzájemném zápase ve skupině odehráli velmi dobrou první třetinu a dostali se do vedení, jenže hlavní favorit na zlato opět rozhodl v prostřední části. Využil mnoha českých chyb a nasázel v ní hned pět gólů. „Museli bychom předvést výkon na hranici možností, ale to se nám dařilo jen polovinu zápasu. Soupeř je ve finále právem,“ hodnotil utkání trenér Jakub Petr. Národní tým si neděli od 14:30 zahraje o bronz s Finskem, které prohrálo severské derby se Švédskem 1:2.

Foto: iihf.com

Češi inkasují gól.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - Trenéři nasadili do utkání stejnou sestavu jako ve čtvrtfinále. V brance tak opět nastoupil brněnský Michael Schnattinger, který podržel tým v první dvacetiminutovce. Vytáhl několik fantastických zákroků a umožnil českým mladíkům jít do vedení.

Američané faulovali dvakrát během jediného střídání a dlouhou přesilovku pět na tři národní tým zužitkoval. Eduard Šalé narýsoval přihrávku na pravý kruh, odkud vypálil z první přesně pod horní tyčku Jiří Kulich. Český kapitán zaznamenal na šampionátu v Německu už devátý gól. „Američané byli při hře pět na pět hodně dominantní, ale na začátku jsme jejich hru rozbili přesilovkami," těšilo kouče Petra.

Češi mohli odskočit v závěru úvodní části, kdy měli k dispozici další početní výhodu. Šalé v ní trefil z levého kruhu horní tyčku a vzápětí zblízka neuspěl Adam Bareš, jenž zakončil do betonu amerického gólmana. „Z šesti třetin jsme s Američany odehráli dvě a půl třetiny velice vyrovnaně. Byli jsme jim rovnocenným soupeřem, a tohle si z toho musí kluci vzít do další kariéry," vypichoval český trenér.

V prostřední části se však čeští mladíci nevyvarovali mnoha chyb. V rozehrávce postupně chybovali Slavíček, Tůma a Čech, což Spojené státy hravě potrestaly. Rázem vedly 3:1 a získaly na hokejky klid a lehkost. „Američané dokáží potrestat každou chybičku. Tento ročník je velmi silný a dá se na něj krásně koukat," chválil Petr.

Chvílemi sice národní tým hrál s favorizovaným soupeřem vyrovnaně a dokázal se usadit v útočném pásmu, šance si ale vytvořit nedokázal. Naopak Američané se rozstříleli a utkání definitivně rozhodli dalšími dvěma góly v závěru druhé části. „Spojené státy mají neustálý tlak ve všech aspektech hry. Navíc skvěle reagují. Jsou jako hokejová armáda," mínil trenér.

Zdramatizovat utkání už Češi nedokázali. V poslední části ještě skóroval v početní výhodě podruhé v utkání Jimmy Snugerud a upravil na konečných 6:1 pro USA. „Chtěli jsme zakončit zápas na pozitivní notě. Dát rychlé góly a ještě se vrátit do utkání. To se nepovedlo, ale celkem jsme třetí třetinu zvládli," hodnotil Petr.

Hned po závěrečné siréně si svolal tým k sobě. „Na kluky jsem apeloval, ať teď tolik nepřemýšlí nad herními aspekty a snažil jsem se jim dostat do hlavy, že tu medaili urveme. Řekl jsem hráčům, ať stojí hrdě na modré čáře, protože zítra je další den, A tam se cenný kov pokusíme ulovit," velel Petr.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let - semifinále:
USA - Česko 6:1 (0:1, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Lucius, 32. Gauthier (Cooley), 34. Nazar (Brindley, Howard), 37. Howard (Spicer, Hutson), 39. Snuggerud (Cooley, Brzustewicz), 49. Snuggerud (Hutson) - 16. Kulich (Šalé, Hamara). Rozhodčí: Iwert (Něm.), Magnusson - Nyqvist (oba Švéd.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 1389.
USA: Augustine - Hutson, Chesley, Duke, Casey, Powell, Leddy, Brzustewicz - Gauthier, Cooley, Snuggerud - Howard, Nazar, Brindley - McGroarty, Stramel, Lucius - Leonard, Spicer, Kaplan - Smith. Trenér: Adam Nightingale.
Česko: Schnattinger - Hamara, Prčík, Tůma, Čech, Němec, Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Slavíček, Sapoušek, Rymon - Soukup, Polák, Plos - Gaspar. Trenér: Jakub Petr.
Švédsko - Finsko 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 24. Stenberg, 60. Lekkerimäki - 56. Nyman.

Reklama

Související témata: