Hlavní obsah

Sparta - Hr. Králové 1:1Letenským se po remíze s Votroky šance na titul výrazně vzdálila

Fotbalisté Sparty remizovali ve 2. kole ligové nadstavbové skupiny o titul s nováčkem Hradcem Králové 1:1 a výrazně se jim snížila šance na titul. Pražané nevyhráli v nejvyšší soutěži druhé z posledních tří utkání a ztrácí pět bodů na vedoucí Plzeň, kterou v neděli čeká souboj na hřišti druhé Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Hradce Králové Patrik Vízek a Jakub Pešek ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Letenské poslal po změně stran z penalty do vedení Dávid Hancko, za hosty srovnal první ligovou trefou Michal Leibl. "Votroci", kteří v úvodu nadstavby překvapivě zdolali mistrovskou Slavii 4:3, neprohráli v nejvyšší soutěži podeváté za sebou. Se Spartou bodovali v lize po sérii osmi proher poprvé od února 2012, kdy ji doma porazili 1:0. V 31. vzájemném ligovém duelu došlo k první remíze.

Úvodnímu výkopu předcházelo slavnostní rozloučení s hráčskou kariérou obránce Costy, který za Letenské nastupoval v letech 2013 až 2020. Sparta si vyžádala hráčovu registraci z Polska, kde naposledy působil. Šestatřicetiletý rodák ze Zimbabwe bude pracovat pro skautingové oddělení Pražanů.

Domácí nastoupili bez Hložka, který se zranil během rozcvičky, nahradil ho Pešek. Sparta začala aktivně. S Pavelkovou přízemní střelou zpoza vápna si však Vízek poradil a v sedmé minutě pálil sparťanský kapitán těsně vedle.

Ve 13. minutě si Novotný zaběhl za obranu Pražanů, ale z úhlu Heču nepřehodil. Gólman Letenských poté vytáhl na roh Kubalovu střelu. V 38. minutě Haraslín z přímého kopu z téměř 23 metrů zamířil pouze do Vízkovy náruče.

Necelých pět minut po přestávce Leibl v pokutovém území stáhl k zemi Čvančaru a sudí Hocek odpískal penaltu. Hancko z ní nezaváhal, přestože Vízek vystihl směr jeho střely. Slovenský reprezentant zaznamenal šestý gól v ligové sezoně. "Votroci" čelili prvnímu pokutovému kopu v ročníku nejvyšší soutěže.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Čvančara (vpředu) v akci. Utkání Sparty s Hradcem Králové.

V 65. minutě Východočeši srovnali. Rada se krátce po střídání postavil ke standardce a jeho střela propadla až před branku na zakončujícího Leibla. Devětadvacetiletý bek vstřelil v 17. ligovém utkání premiérovou branku.

V 77. minutě si Hancko naběhl na Dočkalův centr, jenže Vízek vytěsnil míč na roh. V nastavení Čvančarova střela zpoza šestnáctky těsně minula tyč.

Sparta v 16. domácím ligovém utkání Hradec poprvé neporazila, v úvodu této sezony ho tam zdolala 4:0. Pražané pod vedením trenéra Vrby neprohráli v lize na Letné ani v 25. duelu a teprve potřetí tam ztratili body.

2. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:1 (0:0)
Branky: 52. Hancko z pen. - 65. Leibl. Rozhodčí: Hocek - Kříž, Šimáček - Franěk (video). ŽK: Haraslín, Vitík - Leibl, Koubek (trenér), Čech, Soukeník. Diváci: 7371.
Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Haraslín (68. Minčev), Pavelka (85. Sáček), Ladislav Krejčí II, Karabec (59. Dočkal), Pešek (84. Juliš) - Čvančara. Trenér: Vrba.
Hradec: Vízek - Čech, Král, Leibl - Mejdr, Kučera, Vlkanova (90.+4 Prekop), Kodeš, Novotný - Kubala (85. Soukeník), Vašulín (63. Rada). Trenér: Koubek.

Reklama