Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:1Sen o medaili se rozplynul. Česká osmnáctka neudržela vedení a končí čtvrtá

Aktualizováno

Po čtyřech letech znovu čtvrtí. Čeští hokejisté do 18 let mohli poprvé od roku 2014 vybojovat cenný kov z mistrovství světa. V souboji o bronz v německém Landshutu ale padli s Finskem 1:4. Národní tým v první třetině sice šel do vedení, ale rychle bruslící soupeř po zásluze skóre obrátil. „Objektivně si myslím, že jsme nebyli lepším týmem. Energie, se kterou jsme se prezentovali celý turnaj, nám chyběla. Proto se náš sen nesplnil. Bronz je asi ve správných rukách,“ mínil po utkání kouč Jakub Petr.

Foto: iihf.com

Zklamaní čeští hráči po porážce v boji o bronz.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - Trenéři opět neudělali v sestavě žádnou změnu a znovu dostal důvěru brněnský gólman Michael Schnattinger. Ten měl práci hned v úvodu, kdy čeští mladíci hráli oslabení. Ovšem zvládli se ubránit a hned poté otevřeli skóre. Adam Bareš táhl přečíslení dvou na jednoho, předložil puk Ondřeji Becherovi, který prostřelil přesunujícího se gólmana Leinonena. „Start byl fajn. Vyšlo nám prvních pár střídání, rozchytali se gólmani na obou stranách," hodnotil Petr.

Více ze hry ale poté měli Seveřané. Joakim Kemmel nejprve z levého kruhu trefil horní tyč, ale o chvíli později šikovně tečoval nahození od modré čáry mezi Schnattingerovy betony. V závěru první části Finové dostali k dispozici další přesilovku, po povedených kombinacích stříleli do prázdné branky Hämeenaho a Halttunen, ale ve stoprocentních šancích minuli. „Finové sice přesilovky nevyužili, ale energie přešla na jejich stranu," myslel si trenér.

V prostřední třetině výběr Suomi ještě zvýšil tempo a Češi byli všude pozdě. Propadali v osobních soubojích a čelili jedné příležitosti za druhou. Finové dlouho tutovky pálili, ale nakonec se prosadil znovu Kemmel, jenž dotlačil puk do sítě po závaru před brankou. „Do půlky utkání jsme tahali za kratší konec i kvůli tomu, že jsme zbytečně ustupovali," litoval český kouč.

Obdržená trefa ale národní tým nakopla. „Paradoxně přišla změna a odehráli jsme nejlepší pasáž utkání. Dostupovali jsme soupeře a vytvářeli jsme si šance," chválil Petr. Srovnat mohl individuálním průnikem Jiří Kulich, po dlouhé kličce do forhendu však nedokázal přehodit Leinonenův beton. Češi strávili skoro celý zbytek druhé části v útočném pásmu, ale vyrovnání se nedočkali.

Čeští mladíci sice byli více na kotouči, ale přes precizní severskou defenzivu se těžko prosazovali. Dostávali se jen ke střelám od modré čáry, které buď Finové zablokovali, nebo je s přehledem kryl Leinonen. „Klasičtí Fiňáci. Takticky vyzrálý tým i v tomhle věku," musel ocenit soupeře Petr.

Pět minut před koncem navíc přišla další rána. Skvěle hrající první finská formace opět udeřila. Kemmel ke dvěma gólům přidal asistenci, když v rohu kluziště obral o kotouč Prčíka a posunul puk mezi kruhy, odkud vypálil k levé tyči kapitán Jere Lassila. „Naopak soupeř si naše nejlepší hráče pohlídal," mrzelo trenéra. Elitní formace s kapitánem Kulichem se neprosadila. I proto, že Češi dostali k dispozici jedinou přesilovku.

Národní tým tři a půl minuty před koncem sáhl ke hře bez brankáře, ale do velkého tlaku se nedostal. Naopak Lassila korunoval výborný výkon trefou do prázdné branky. Češi tak padli 1:4 a končí bez medaile. V posledním zápase šampionátu na soupeře nestačili a budou odjíždět zklamaní.

„Na kluky jsem ale pyšný. V sezoně udělali velký týmový i individuální progres. A chtěl bych zdůraznit, že to není naší zásluhou. Chtěl bych poděkovat všem jejich trenérům. Možná jsme o hokeji začali přemýšlet jinak," přemítal Petr.

Na týmu oceňoval hlavně zdravé sebevědomí. „Přichází generace kluků, kterým sebevědomí nechybí. Věřím, že tihle hráči na medaili mají, tak třeba za rok nebo dva ve dvacítkách. Slíbil jsem jim, že povedu fanklub a budu mlátit do bubnu," usmíval se 48letý trenér.

MS hokejistů do 18 let v Landshutu (Německo) - o 3. místo:
Česko - Finsko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 6. Becher (Bareš, F. Němec) - 10. Kemell (Kiviharju, Lassila), 34. Kemell (Kaskimäki, Lassila), 55. Lassila (Kemell), 60. Lassila (Laakso). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Schlittenhardt (USA) - Laguzov (Něm.), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 1649.
ČR: Schnattinger - Hamara, Prčík, T. Tůma, A. Čech, F. Němec, J. Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Rymon, Sapoušek, Š. Slavíček - M. Soukup, V. Polák, Plos - J. Gaspar. Trenér: Jakub Petr.
Finsko: T. Leinonen - Kulonummi, Kiviharju, Minkkinen, Grönlund, Kärki, Laakso, Heinonen - Kemell, Lassila, Kaskimäki - Nyman, Rönni, Halttunen - Hämeenaho, Bau, Uronen - Männistö, Hokkanen, Raiman - Vuorio. Trenér: Mika Marttila.
Finále USA - Švédsko najdete ZDE.

Reklama

Související témata: