Hlavní obsah

Švédsko - Finsko 2:0Švédové si po výprasku od Čechů spravili chuť

Hokejisté Švédska odčinili na Českých hokejových hrách v Ostravě sobotní debakl 3:9 s domácím týmem a v severském derby porazili Finsko 2:0. Na třetím podniku série Euro Hockey Tour v sezoně si tak připsali druhé vítězství. Stejně jako ve čtvrtek proti Rakousku (1:0) vychytal čisté konto brankář Marcus Högberg.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Švédska se radují z výhry nad Finskem.

Článek

Švédové přeskočili Finy v čele tabulky turnaje a jejich dnešní triumf otevřel cestu k celkovému prvenství českému reprezentačnímu týmu, který hraje první turnaj pod koučem Karim Jalonenem. K tomu, aby Češi obhájili loňské první místo z Prahy, potřebují v utkání od 16 hodin proti Rakousku získat alespoň dva body.

Olympijští vítězové Finové šli do zápasu s vědomím, že jim dva body zajistí turnajový primát, ale od začátku hledali velmi těžko cestu do šancí. Do vedení tak šli Švédové, poté co se v 9. minutě proháčkoval útočným pásmem přes tři soupeře Söderblom a se stejným přehledem zametl puk za pravým betonem gólmana Olkinuory do branky. Finský gólman měl krátce před přestávkou štěstí, když soupeř nepotrestal jeho daleký výlet z branky.

V úvodu druhé části neuspěl Lang. Po polovině utkání ale slavili Švédové podruhé, když obránce Roos při pokusu od modré čáry využil dokonalé clony Karlkvista před Olkinuorovým brankovištěm. Ze sóla pak neuspěl Söderblom, na druhé straně minul ostrou ranou Rajala.

Foto: David W Cerny, Reuters

Švédové si po výprasku od Čechů spravili chuť.

Čtyři minuty před koncem mohl vrátit Finy do hry Kaski, jenž pálil dvakrát v rozmezí pár sekund z velmi dobrých pozic, ale ani jednou na Högberga nevyzrál. Švédové si pak bez větších problémů poradili i při dlouhé hře Finů bez gólmana.

Reklama

Související témata: