Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:3Další výhra národního týmu! Poctivá defenziva a dva slepené góly srazily Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Blümel 0 : 1
38. Smejkal 0 : 2
49. Palmu 1 : 2
60. Krejčí 1 : 3
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrté vítězství v řadě pro českou hokejovou reprezentaci v přípravě na mistrovství světa. Svěřenci Kariho Jalonena v souboji dvou podobných herních systémů porazili Finsko 3:1 a zapsali druhou výhru na Švédských hrách ve Stockholmu. O prvenství na dalším turnaji Euro Hockey Tour se národní tým utká v neděli od 12:00 proti Švýcarsku. Toto utkání bude rovněž generálkou na mistrovství světa, které začíná v Helsinkách a Tampere už 13. května.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Radost českého národního týmu po výhře nad Finskem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Kari Jalonen oproti čtvrtečnímu duelu se Švédskem (2:1) nenechal kámen na kameni. Pospolu zůstala jen obranná dvojice z Třince Musil a Kundrátek. Do sestavy se vedle Hronka s Vránou totiž zapojila už i zbývající čtveřice hráčů z NHL. Do národního týmu se po sedmi letech vrátil Tomáš Hertl, naskočil i útočník Dominik Simon, obránce Radim Šimek a premiéru v reprezentačním dresu si odbyl gólman Arizony Karel Vejmelka.

Ten si v první třetině připsal jen dva zákroky, přesto největší šanci na skórování měli Finové. Björninen při signalizované výhodě našel před brankou úplně volného Marka Antillu, který však nepochopitelně zamířil mimo prázdnou českou klec.

Výběr Suomi měl z počátku o trochu lepší pohyb a častěji se dostával do útočného pásma, Češi ale dobře blokovali finské pokusy a nepropouštěli žádné puky na Vejmelku. Navíc výborně zvládli dvě oslabení.

Národní tým zahrozil v závěru úvodní části. Po dobrém střídání zblízka bekhendem stříleli Blümel i Hertl, ale brankář Olkinuora si poradil. Následná česká přesilovka však šance nepřinesla.

Ve druhé třetině pokračovala dobrá hra českého týmu v obranném pásmu. Finsko se sice několikrát usadilo v útočné třetině, ale do šancí se dostávalo velmi složitě. Když už kotouč propadl do nebezpečné palebné pozice, podržel reprezentaci Vejmelka.

Češi zahrozili z brejků, zejména druhá formace Smejkal – Hertl – Vrána. Ke gólu ale několikrát chyběla přesnější přihrávka. Národnímu týmu však vyšel závěr prostřední periody, kdy se pravidelně dostával ke kombinacím v útočném pásmu a skóroval dvakrát během 29 sekund.

Po Šimkově ráně od modré čáry byl na brankovišti dostatečně důrazný Matěj Blümel a 21letý útočník Pardubic nadvakrát přehodil beton finského gólmana. Vzápětí si Jiří Smejkal vyměnil kotouč s Hertlem a z pravého kruhu zamířil přesně do vzdálenějšího horního rohu.

V poslední části Finové dokázali utkání zdramatizovat. Češi se totiž nevyvarovali ojedinělé hrubky. Propadli na útočné modré čáře a průnikovou přihrávku mezi tři hráče obdržel Petrus Palmu. Samostatný únik proměnil parádní kličkou do forhendu.

Oba celky se poté dostaly k několika šancím, ale brankáři už neinkasovali ani jednou. O závěrečný tlak Finy připravil útočným faulem Sallinen, který 72 sekund před koncem sekl Vránu mezi nohy. V poslední minutě potvrdil vítězství trefou do prázdné branky David Krejčí. Česká reprezentace tak porazila výběr Suomi, úřadující olympijské vítěze, poprvé v sezoně.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour:
Česko - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 37. Blümel (Šimek), 38. Smejkal (Hertl), 60. Krejčí - 49. Palmu (Armia). Rozhodčí: Harnebring, Eriksson - Lundgren, Jonsson (všichni Švéd). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0.
Česko: Vejmelka - Hronek, Šimek, Kundrátek, D. Musil, Krejčík, D. Sklenička, Ščotka, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Simon - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Finsko: Olkinuora - Pokka, Ohtamaa, Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Friman, Saarijärvi, Seppälä - Anttila, Björninen, Mäenalanen - N. Ojamäki, M. Aaltonen, Nenonen - Armia, V. Filppula, Palmu - Nurmi, Lammikko, J. Sallinen.Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: