Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 0:3Poprvé v historii dva triumfy za sebou. Vejmelka vychytal nulu a Češi ovládli i Švédské hry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Kundrátek 0 : 1
53. Holík 0 : 2
58. Vrána 0 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Za více než čtvrtstoletí historie evropské hokejové tour vůbec poprvé vyhrálo Česko dva turnaje v řadě. Týden po domácím triumfu na Českých hrách v Ostravě ovládlo i turnajovou generálku před MS. Na závěr Švédských hokejových her ve Stockholmu, kde národní tým neztratil ani bod, porazil po skalpu Švédů a Finů v přímém souboji o prvenství 3:0 Švýcary. Gólově se o to zasloužili Tomáš Kundrátek, Petr Holík a Jakub Vrána. Hrdinou nedělního odpoledního zápasu byl při svém druhém startu za Česko brankář Karel Vejmelka, jenž pochytal všech 33 střel soupeře. Po jedenácti letech tak nedostala reprezentace od Švýcarska gól.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Tomáš Kundrátek dokázal v souboji proti Švýcarsku otevřít skóre.

Článek
Fotogalerie

Brankář z Arizony přitom jen v první třetině musel předvést třináct zákroků, což bylo víc než o den dřív za celý zápas s Finy. Do akce šlo i pět dalších posil ze zámoří. Z obránců zůstali při posledním testu při MS mimo sestavu Ščotka a Sklenička, v útoku tentokrát nezbylo místo na Špačka, Smejkala, Zdráhala i Beránka.

Švýcaři mají ve Stockholmu také šest hráčů z NHL, ale do nedělního zápas postavili jen Siegenthalera z New Jersey a Sutera z Detroitu. Kukan (Columbus), Moser (Arizona), Meier (San Jose), Suter (Detroit) i jednička draftu NHL z roku 2017 Hischier (New Jersey) měli volno.

Zápas se hrál před poloprázdným hlediště v dost komorní atmosféře a už ve 4. minutě se objevil Corvi sám před brankou, ale Vejmelka chytal od začátku jistě. Když na něj pak Riat při úniku zkoušel střelu forhendem na vyrážečku, český gólman mu nenechal místo k zakončení.

Národní tým spolehlivě přečkal veškeré početní nevýhody, včetně čtyřminutového oslabení za Simonovu hru vysokou holí. Když se na druhé straně Fora při svém návratu z trestné lavice dostal za obránce do branky, forhendem pálil na lapačku Vejmelky, ale gólman byl pozorný.

Na ledě se odehrávala velká taktická bitva, ani jeden z týmů neopouštěl defenzivní ulitu. Nejaktivnější z českých útočníků Vrána vyprodukoval celkem šest střel na švýcarskou branku, ve 35. minutě trefil dokonce tyčku.

Národní mužstvo se stále víc osmělovalo, kapitán Červenka v závěru druhé třetiny propálil i Aeschlimanna, jenž však změnil směr střely a kotouč tak skončil jen v rohu. Nakonec si reprezentanti pomohli přesilovkou.

Jiříček vystřelil od modré, ale trefil jen prvního bránícího hráče. Puk se však odrazil k němu zpět, tak jej osmnáctiletý obránce přiťuknul na pravý kruh Kundrátkovi, který ve 45. minutě poslal nechytatelnou bombu nad lapačku švýcarského gólmana.

Trefu v početní výhodě zapsalo Česko v šestém utkání po sobě. Přesilovka byla pro něj účinnou zbraní už na turnaji v Ostravě a zůstala i pro stockholmský díl evropské hokejové tour. Vedení Jalonenův tým povzbudilo i uklidnilo, přitom neztrácel na pohybu ani pečlivosti v organizaci hru.

Pojistkou byl Holíkův gól z 53. minutě. Český centr si našel puk v mezikruží a využil toho, že brankář soupeře přes důraz Stránského v klinči se švýcarskými obránci nic neviděl. Při vyloučení Červenky za hrubost se Švýcarsko pokusil přesilovku umocnit odvoláním brankáře, ale ani v šesti proti čtyřem neuspělo.

Při pokračující power play se povedlo reprezentantům ujet do přečíslení, Hertlova přihrávka nabídla snadný gól pro Vránu, jenž do opuštěné branky stanovil konečné skóre na 3:0.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour:
Česko - Švýcarsko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 45. Kundrátek (Jiříček, Červenka), 53. P. Holík (Krejčík), 58. Vrána (Hertl, Simon). Rozhodčí: Harnebring, Eriksson - Lundgren, Svensson (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 500.
ČR: Vejmelka - Hronek, Šimek, Kundrátek, D. Musil, D. Jiříček, Krejčík, Moravčík, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, Simon - M. Stránský, P. Holík, Chlapík - H. Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Švýcarsko: S. Aeschlimann - Egli, Siegenthaler, Fora, Frick, Glauser, Marti, Loeffel - P. Suter, Corvi, Künzle - Scherwey, Ambühl, Thürkauf - Rod, Bertschy, Riat - Miranda, Heim, Eggenberger. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: