Hlavní obsah

Slavia - Sparta 1:2Sparta loupila v Edenu, derby rozhodl Hložek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Čvančara 0 : 1
39. Ševčík 1 : 1
83. Hložek 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty zvítězili v závěrečném 5. kole nadstavbové skupiny o titul na hřišti Slavie 2:1 a v lize vyhráli v Edenu poprvé od roku 2014 po devíti zápasech. Slávisté zakončili nejvyšší soutěže na druhém místě se sedmibodovým odstupem na mistrovskou Plzeň. Letenští za Viktorií zaostali o 12 bodů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Gólová radost Sparty! Vpravo střelec vítězného gólu v derby Adam Hložek.

Článek

Skóre v pražském derby, jehož výsledek už neměl vliv na konečné postavení obou týmů v tabulce, otevřel sparťan Tomáš Čvančara. Ještě v první půli srovnal Petr Ševčík. V 78. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující obránce Tomáš Wiesner, přesto o pět minut později rozhodl dělovkou z přímého kopu o triumfu Letenských Adam Hložek. V nastavení uviděl červenou kartu slávista Srdjan Plavšič, který do Edenu přišel před tímto ročníkem právě ze Sparty.

Slavii se nepodařilo srovnat vzájemnou bilanci v derby z této sezony. Svěřenci kouče Trpišovského podlehli odvěkému rivalovi v ligovém duelu na Letné i v Edenu ve čtvrtfinále domácího poháru. Jediným úspěchem vršovického celku zůstala jarní domácí ligová výhra. Sparta ve druhém lligovém zápase pod vedením dočasného trenéra Horňáka poprvé uspěla a vítězně se naladila na středeční finále poháru na Slovácku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Oscar Dorley ze Slavie a Jakub Pešek ze Sparty.

V základní sestavě "sešívaných" nechyběl čerstvě zvolený nejlepší hráč prvoligové sezony Holeš, jenž nastoupil k 200. ligovému duelu. Do zahajovací jedenáctky Sparty se oproti minulému utkání se Slováckem vrátil Hložek, jen na lavičce zůstal kapitán Dočkal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slávista David Hovorka (vlevo) v souboji s Jakubem Peškem v pražském derby v rámci 5. kola nadstavby první fotbalové ligy.

Po opatrném úvodu utkání přišel první gólový moment ve 20. minutě. Wiesnerovu dělovku nejprve zlikvidoval Mandous a z dorážky neuspěli ani Hložek s Hanckem. Slovenský obránce ale hned po následném Karabcově rohu prodloužil míč na zadní tyč a Čvančara zblízka potvrdil 12. ligovým gólem v sezoně pozici nejlepšího střelce týmu.

Osmnáctiletý Karabec dostal v nadstavbě počtvrté šanci od začátku zápasu a směrem dopředu byl nejnebezpečnějším sparťanem. Mládežnický reprezentant mohl krátce po úvodní brance podruhé rozjásat poloprázdný sektor hostujících fanoušků, jeho pokus ale Mandous vystihl a z dalšího brejku Karabec prováhal vhodný moment ke střele.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Ševčík ze Slavie se raduje z gólu.

V 39. minutě tak udeřilo na druhé straně. Hovorka po závaru před bránou v pádu připravil míč Ševčíkovi a osmadvacetiletý záložník technickou střelou k tyči ukončil takřka dvouleté čekání na ligovou branku.

Po přestávce tempo hry i vinou častých přerušení opadlo. O vzruch se postaral až v 78. minutě druhou žlutou kartou Wiesner, Sparta si ale i v oslabení vypracovala po faulu na Karabce standardní situaci z hranice vápna. Hložek nekompromisní ranou pod břevno rozhodl svým posledním dotykem s míčem v utkání. Devatenáctiletý reprezentant zakončil sezonu s bilancí devíti branek a 13 asistencí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slávista Petr Ševčík (vlevo) v souboji s Ladislavem Krejčím ml. ze Sparty.

V nastavení ještě neunesl strkanici s Haraslínem bývalý sparťan Plavšič a i on viděl červenou kartu, skóre už se ale nezměnilo. Slavia tak vyhrála jediné z pěti utkání v nadstavbě.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Slavia Praha - Sparta Praha 1:2 (1:1)
Branky: 39. Ševčík - 20. Čvančara, 83. Hložek. Rozhodčí: Klíma - Kubr, Kříž - Ondráš (video). ČK: 90.+1 Plavšič - 78. Wiesner. ŽK: Traoré, Hovorka, Usor - Pešek, Vitík, Wiesner, Haraslín. Diváci: 18 131.
Slavia: Mandous - Ousou, Kúdela, Hovorka, Jurásek (64. Lingr) - Holeš (80. Usor), Samek (46. Plavšič) - Ševčík (87. Talovjerov), Traoré, Oscar - Tecl (64. Fila). Trenér: Trpišovský.
Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Suchomel - Souček (62. Sáček), Ladislav Krejčí II - Pešek (71. Haraslín), Karabec (84. Ladislav Krejčí I), Hložek (85. Vydra) - Čvančara (62. Minčev). Trenér: Horňák.

Reklama

Související témata: