Hlavní obsah

Florida - Tampa Bay 1:2Stav série 0:2Úder čtyři sekundy před koncem! Palát pomohl Tampě podruhé složit Panthers

Český hokejový útočník Ondřej Palát v posledních sekundách druhého zápasu série 2. kola play off NHL mezi Floridou a Tampou Bay asistoval u vítězného gólu Lightning. Obhájci Stanleyova poháru vyhráli 2:1 a v semifinále Východní konference vedou 2:0 na zápasy. V Západní konferenci uspěli hokejisté St. Louis, kteří porazili Colorado 4:1 a srovnali stav série na 1:1.

Foto: Reinhold Matay, ČTK/AP

Steven Stamkos (vlevo), Corey Perry (uprostřed) a Ondřej Palát se radují z branky

Článek

Skóre druhého zápasu mezi Floridou a Tampou otevřel ve 13. minutě hostující Corey Perry, jenž v přesilové hře tečoval puk mimo dosah brankáře Sergeje Bobrovského. Domácí Panthers vyrovnali v závěru druhé třetiny. Eetu Luostarinen na vrcholku levého kruhu pro vhazování napřáhl ke střele a Andrej Vasilevskij jeho pokus neudržel.

V 56. minutě Bobrovskij včasným přesunem zlikvidoval Palátovu střelu do poloodkryté branky a zdálo se, že utkání směřuje do prodloužení. V posledních sekundách základní hrací doby ale Panthers nedokázali vyhodit puk z obranného pásma, Palát poslal puk za branku, odkud Kučerov parádní zadovkou našel neobsazeného Rosse Coltona, jenž v čase 59:56 rozhodl o druhé výhře Lightning v sérii.

"S Kuchem (Kučerovem) na ledě, musíte očekávat všechno. Když jsem viděl, že na něj směřuje puk, hned jsem se rozhodl jít před branku. Prokázal, že má oči i vzadu, protože mě našel úplně přesně. Byl to od něj dárek," chválil přehled ruského útočníka Colton.

Florida prohrála i druhý domácí zápas a před cestou do Tampy je ve složité situaci. Pokud Panthers chtějí vrátit sérii na vlastní led, musí na soupeřově ledě bezpodmínečně alespoň jednou zvítězit.

Klíčové z pohledu nejlepšího celku základní části bude zlepšení přesilových her. V dosavadním průběhu play off zatím floridští hokejisté nevyužili ani jednu z pětadvaceti a výrazně zaostávají za svou úspěšností 27 procent ze základní části.

Foto: Reinhold Matay, ČTK/AP

Sam Reinhart z Floridy bojuje před brankou Tampy Bay

"Všichni jsme strašně zklamaní, víme ale, jak důležité zápasy nás v Tampě čekají. Minulost nezměníme, ale v dalších duelech se musíme rvát a nechat na ledě vše," řekl po utkání Bobrovskij, jenž kryl pětadvacet střel.

Vedle Paláta, jenž v duelu zapsal šestý bod v play off, se z výhry Lightning radoval také obránce Jan Rutta. Bek Panthers Radko Gudas potvrdil svou pověst tvrďáka, ani jeho sedm hitů však Floridě k prvnímu vítězství v sérii nepomohlo.

Colorado padlo se St. Louis

Colorado na vlastním ledě podlehlo St. Louis 1:4 a nezvládlo první zápas v tomto play off. Blues o výhře rozhodli ve druhé třetině, ve které si vytvořili dvoubrankový náskok. Domácí Avalanche v úvodu třetí části snížili na 1:2, hokejisté St. Louis si ale závěr zápasu pohlídali a srovnali stav série na 1:1.

Největší hvězdou zápasu byl vyhlášen David Perron, jenž Blues dotáhl za výhrou dvěma góly. "Myslím, že jsme odehráli povedené utkání. Naše lajna předvedla několik dobrých akcí a tým pracoval opravdu výborně. Opět se potvrdilo, že play off je jako horská dráha. Dokázali jsme odpovědět na nevydařený první zápas a vyrovnali jsme stav série," hodnotil duel střelec Perron.

Brankář St. Louis Jordan Binnington kryl 31 střel a potvrdil skvělou formu. V dosavadním průběhu vyřazovacích bojů chytá s úspěšností bezmála 95 procent a patří k lídrům v obou sledovaných statistikách.

NHL - 2. kolo play off:
Východní konference - 2. zápas:
Florida - Tampa Bay 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky: 39. Luostarinen – 13. Perry, 60. Colton (Palát). Střely na branku: 37:27. Diváci: 19.716. Hvězdy zápasu: 1: Colton, 2. Vasilevskij (oba Tampa Bay), 3. Bobrovskij (Florida). Stav série 0:2.
Západní konference - 2. zápas:
Colorado - St. Louis 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky: 42. Landeskog – 40. a 51. Perron, 26. Kyrou, 59. Saad. Střely na branku: 31:32. Diváci: 18.117. Hvězdy zápasu: 1. Perron, 2. Binnington (oba St. Louis), 3. Landeskog (Colorado). Stav série 1:1.

Reklama