Hlavní obsah

Rakousko - Velká Británie 5:3SESTŘIH: Parádní obrat! Rakušané zdolali Brity, Ostrované sestupují

Hokejisté Velké Británie podlehli v přímém souboji o udržení na mistrovství světa v Tampere Rakousku 3:5 a sestoupili z elitní kategorie, do které se dostali v roce 2018. Vedli sice 3:1, ale soupeř duel otočil. Rakušanům, kterým stačil i bod, se podařilo setrvat mezi nejlepší šestnáctkou poté, co se spolu s Francii vrátili o stupeň výš letos po třech letech jako náhrada za Rusko a Bělorusko vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Rakousko - BritánieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Shodně třemi body za gól a dvě asistence k tomu pomohli útočníci Benjamin Nissner, Thomas Raffl a bývalý střelec Komety Brno Peter Schneider. Za poražené měl stejnou bilanci Cade Neilson.

Skóre otevřel 59 sekund před koncem úvodní třetiny při Ganahlově vyloučení dorážkou do odkryté branky Myers. Po 117 vteřinách druhé části už to bylo 2:0. Neilsonovu přihrávku usměrnil mezi Starkbaumovy betony bruslí Dowd a sudí po prozkoumání videozáznamu gól uznali.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Gólová radost hokejistů Velké Británie, prosadil se Matthew Myers.

Ani ne za minutu se dostal do úniku Mosey, ale rakouský gólman jeho šanci zlikvidoval. Ve 26. minutě Starkbaum chytil lapačkou i Myersův sólový nájezd. Ve 34. minutě mohl vrátit Rakušany do hry Lebler, který trefil tyčku.

Bowns poprvé inkasoval ve 45. minutě v oslabení, kdy jej při Batchově vyloučení prostřelil z pravého kruhu po Scheiderově přihrávce Wukowits. Za 88 sekund vrátil Britům dvoubrankový náskok Neilson, jenž se dostal za rakouskou obranu a trefil se k pravé tyči.

Za dalších 69 sekund se radoval tým švýcarského kouče Rogera Badera. Po Haudunově přihrávce se z pozice za pravým kruhem trefil Heinrich. Rakušané se ubránili při vyloučení Nissnera, který potom v 52. minutě šťastně vyrovnal. Dostal se k puku za brankou, vybruslil k levé tyči, kde sice Bowns puk vyrazil, ale od Batchovy brusle se dostal za brankovou čáru.

V čase 58:54 se dostal k odraženému kotouči na pravém kruhu Thomas Raffl a otočil skóre. Pojistku ještě přidal 44 sekund před koncem při power play do prázdné branky Schneider.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Tampere):
Rakousko - Velká Británie 5:3 (0:1, 0:1, 5:1)
Branky a nahrávky: 45. Wukowits (Schneider, T. Raffl), 48. Heinrich (Haudum, Kasper), 52. Nissner (T. Raffl), 59. T. Raffl (Schneider, Nissner), 60. Schneider (Heinrich, Nissner) - 20. Myers (Perlini, Neilson), 22. Dowd (Neilson), 47. Neilson. Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord (Švéd.) - Merten (Něm.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:1. Diváci: 3321.
Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Hackl, Wolf, Wimmer, Kirchschläger - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Lebler, Wukovits, Huber - Schwinger, Achermann, Feldner. Trenér: Roger Bader.
Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Sam Jones, Batch - Mosey, Conway, Perlini - Lake, Neilson, Dowd - J. Phillips, Myers, Hook - Lachowicz, Ferrara, Davies - Waller. Trenér: Peter Russell.

Reklama

Související témata: