Hlavní obsah

Německo - Švýcarsko 3:4 SNSESTŘIH: Švýcaři porazili Němce v nájezdech a ovládli skupinu A

Švýcarští hokejisté zdolali na mistrovství světa v souboji o vítězství ve skupině A Německo 4:3 po samostatných nájezdech a prošli základní částí bez porážky. Ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí v Helsinkách na čtvrtý tým skupiny B z Tampere Spojené státy americké. Němci mají jisté druhé místo a jejich soupeřem bude buď česká reprezentace, nebo domácí Finsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Německo - ŠvýcarskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Švýcaři se museli obejít bez útočníka Tristana Scherweyho, který si v nedělním utkání s Francií zlomil kotník na pravé noze a šampionát pro něj skončil. Suverén turnaj se ujal vedení už po 97 sekundách hry. Corvi přenechal puk na hranici pravého kruhu Ambühlovi a rekordman světových šampionátů se 17 účastmi i 122 zápasy se trefil k bližší tyči Grubauerovy branky.

Němci vyrovnali při Egliho vyloučení v čase 11:51. Po vhazování se dostal k puku za levým kruhem Wissmann a tvrdou střelou na vyrážečku překonal Berru. V 16. minutě výběr finského kouče Toniho Söderholma skóre otočil. Seiderovu střelu od modré čáry tečoval před Berrou Loibl. Blízko zvýšení náskoku byl Plachta, na druhé straně minul Simion.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

(Zleva) Německý hokejista Alexander Karachun, Švýcar Janis Moser, Němec Moritz Seider a Švýcar Enzo Corvi v duelu skupiny A MS.

Vyrovnání se dočkali Švýcaři 86 sekund po startu druhé třetiny. Simion ještě před německým gólmanem neuspěl, ale v pokračujícím tlaku se po Malginově přihrávce trefil z pozice mezi kruhy k levé tyči Suter. Tým trenéra Patricka Fischera se ubránil při vyloučeních Sutera a Herzoga a při trestu Moritze Müllera Švýcaři otočili stav.

Meierův pokus skončil na levé tyči, ale 89 sekund před druhou pauzou se Malgin trefil z levého kruhu k protější tyči. S 12 body za pět branek a sedm asistencí se v pořadí produktivity šampionátu posunul do čela před českého kapitána Romana Červenku.

Ve 48. minutě se postaral krásným sólem o vyrovnání Plachta. Projel od vlastní obranné modré čáry, v útočném pásmu se prosmýkl mezi Kukanem a Siegenthalerem a vkleče dotáhl bekhendovým blafák. Pak ještě nebezpečně pálil při Riatově vyloučení.

Švýcaři měli šance, odvrátit prodloužení a svou první ztrátu na turnaji však nedokázali. V 55. minutě trefil Meier levou tyč, neuspěli ani Hischier, Riat a po Hischierově přihrávce před odkrytou brankou Herzog.

V nastavení měli šance Němci, Ehliz ani Michaelis ale Berru nepřekonali. V rozstřelu byli úspěšní jen Hischier a Riat.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Německo - Švýcarsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Wissmann (L. Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) - 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. P. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozhodující sam. nájezd Hischier. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Stano (SR) - Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 3862.
Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Ehliz, Michaelis - L. Reichel, Pföderl, Noebels - Loibl, Fischbuch, Karachun - Kastner, Schmölz, Soramies - Ehl. Trenér: Toni Söderholm.
Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Egli, Geisser, Martiu - Meier, Hischier, Riat - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Kurashev, Thürkauf, Bertschy - Miranda. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8