Hlavní obsah

USA - Norsko 4:2SESTŘIH: Američané zakončili skupinu výhrou, ve čtvrtfinále narazí na Švýcarsko

Hokejisté Spojených států amerických porazili na mistrovství světa v závěrečném utkání v základní skupině B v Tampere Norsko 4:2. K výhře si Američané pomohli povedeným nástupem a už v osmé minutě vedli 2:0. I přes výhru zůstanou čtvrtí a ve čtvrtfinále narazí na Švýcarsko, pro sedmý tým skupiny Norsko turnaj skončil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu USA - NorskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Karty byly před utkáním rozdané jasně. Pozici si mohli vylepšit pouze Norové, Američané naproti tomu měli místo mezi nejlepší osmičkou jisté a posunout se nikam nemohli. Hrálo se tak ze všeho nejvíc o čest. Američané začali výrazně lépe a už ve čtvrté minutě otevřel skóre Hartman. V osmé minutě navíc přidal druhý gól Boldy. Snížit mohl vzápětí Johannesen, ale Swayman byl proti.

Od druhé třetiny strážil místo něho brankoviště Američanů Mann. Ten už ve 23. minutě inkasoval, poté co Hughesovu chybu potrestal Martinsen. Kuriózní situaci přinesla 26. minuta. Rönnild inkasoval tvrdou ránu do kolena a na střídačku skákal po jedné noze, Američané přečíslení využili, jenže Lettieri skóroval o brusli ležícího rozhodčího, který těsně před ním v blízkosti brankoviště upadl. Shodou okolností se tak navíc stalo do stejné branky, v níž skončil Hagou nastřelený puk odrazem od sudího v utkání Norů se Švédy. Ani tentokrát tak nemohl být gól uznán.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Matthew Boldy z USA střílí gól v utkání proti Norsku.

Velkou šanci měl po chvilce Galchenyuk, ale Haukeland ho dokázal vychytat. Stejně dopadl po nádherné individuální akci Gaudette. Ve 29. minutě ale Meyers po výborné souhře přece jen přidal třetí gól zámořského celku. Ken Andre Olimb mohl snížit, ale neuspěl.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Nor Daniel Rokseth stíhá Sama Laffertyho z USA.

Hned zkraje třetí třetiny Jakobsson po vyjetí zpoza branky našel Roksetha a ten - byť zakončoval z nelehké pozice z úhlu - snížil na rozdíl jediné branky. Seveřané se pak hnali za vyrovnáním a bylo patrné, že by se s Tampere rádi rozloučili překvapivým vítězstvím. Mann ale držel těsné vedení favorita.

Norský výběr měl velké štěstí při oslabení po Hagově prohřešku. Na konci 56. minuty napálil Schmidt v početní výhodě tvrdou ranou horní tyčku, vzápětí Gaudette z kruhu trefil znovu brankovou konstrukci. Dvě minuty před vypršením základní doby byl Haga blízko vyrovnání, ale Mann byl proti. Prázdnou branku pak při power play Norů trefil Farrell.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

V souboji (zleva) Vinni Lettieri z USA a Nor Magnus Brekke.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku - skupina B (Tampere):
USA - Norsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Hartman (Galchenyuk, Lafferty), 8. Boldy (Galchenyuk), 29. Meyers (L. Hughes, Kuhlman), 60. Farrell - 23. Martinsen (Haga, Röymark), 42. Rokseth (Jakobsson, Trettenes). Rozhodčí: Ingram, Lawrence - Chaput (všichni Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5435.
USA: Swayman (21. Mann) - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes, Barber, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden. Trenér: David Quinn.
Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Kasastul, Klavestad - K. Olimb, M. Olimb, Fladeby - Martinsen, Haga, Röymark - Hoff, Trettenes, Jakobsson - Salsten, Brekke Henriksen, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8