Hlavní obsah

Slovensko - Dánsko 7:1SESTŘIH: Slováci na MS rozdrtili v přímém souboji o čtvrtfinále Dány

Slovenští hokejisté v přímém souboji o postup do čtvrtfinále mistrovství světa porazili v Helsinkách Dánsko vysoko 7:1 a skončili ve skupině A čtvrtí díky lepší bilanci ve vzájemných zápasech před Dánskem. Ve čtvrtek v Tampere čeká bronzové medailisty z únorových olympijských her v Pekingu Švédsko, či domácí Finsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Slovensko - DánskoVideo: ČT Sport , SPORT.CZ

 
Článek

Čtyřmi body za gól a tři asistence zazářil osmnáctiletý obránce Šimon Nemec, tři přihrávky si připsal útočník Komety Brno Michal Krištof a po dvou brankách vstřelili kapitán Tomáš Tatar a Pavol Regenda.

Slováci, kteří potřebovali vyhrát minimálně o tři branky, aby nemuseli čekat kvůli potvrzení postupu na večerní výsledek Kanady s Francií, byli od začátku aktivnější a přesně v polovině úvodní části se tým kanadského kouče Craiga Ramsayho poprvé radoval. Po Krištofově vyhraném vhazování se trefil z pravého kruhu za přispění teče Nicholase Jensena Tatar. Slováci zvýšili 22 sekund před koncem první třetiny, kdy Krištof vysunul Tatara a útočník New Jersey po bekhendovém blafáku zasunul puk vedle levého betonu gólmana Dahma.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Gólová radost slovenského útočníka Tomáše Tatara v utkání na MS s Dánskem.

Na startu druhé části Ramsayho svěřenci využili tři sekundy před koncem trest Baua Hansena. Nemcovu tečovanou střelu doklepl bekhendem přes Dahmův levý beton Regenda. Slováci zahrozili i v oslabení, protože při Grmanově trestu prověřil dánského gólmana Liška. Ve 33. minutě už zvýšili díky tečované střele od modré čáry obránce Rosandiče, který si mohl schovat puk za první gól na velké mezinárodní akci.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kapitán slovenského týmu Tomáš Tatar otevřel skóre v klíčovém duelu MS proti Dánsku.

V 39. minutě obral Krištof o puk u levého mantinelu kapitána Regina a Slafkovský se ocitl sám před Dahmem, jehož nadvakrát překonal. Další gól mohl přidat ještě před přestávkou Takáč, který trefil tyč.

Slovenský gólman přišel o čisté konto ve 48. minutě při Regendově trestu, kdy z pozice mezi kruhy zamířil přesně přes stínícího Baua Hansena Blichfeld, který si připsal pátý gól na turnaji. Dánové se v závěru ubránili při Kristensenově trestu, ale v čase 58:53 po pokračujícím tlaku skóroval z dorážky Nemec a oslavil první trefu na velkém turnaji.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Slovenský útočník Tomáš Tatar se raduje ze svého druhého gólu, vpravo smutný Dán Matias Lassen.

Rozezlený Markus Lauridsen rozbil hokejkou plexisklo u střídačky a dostal desetiminutový trest. Kouč Heinz Ehlers ještě zkusil odvrátit inkasovanou branku trenérskou výzvou, protože se mylně domníval, že Slováci předtím v přesilovce pokračovali ve hře po Tatarově přihrávce rukou. Následovalo vyloučení a 41 sekund před koncem ještě dovršil výsledek střelou z levého kruhu Regenda, čerstvá posila Mladé Boleslavi.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku - skupina A (Helsinky)::
Slovensko - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč, Miloš Roman), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) - 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers). Rozhodčí: MacFarlaine, Rekucki (oba USA) - Sormunen (Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 4:3, navíc M. Lauridsen (Dán.) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 3084.
Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Miloš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Bau Hansen - Aagaard, Regin, Storm - Blichfeld, Wejse, P. Bjorkstrand - Asperup, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8