Hlavní obsah

Česko - Španělsko 2:2Třicet vteřin od naplnění snu, Španělé nakonec šťastně vyrovnali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Pešek 1 : 0
45. Gavi 1 : 1
66. Kuchta 2 : 1
90. Martínez 2 : 2
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třicet vteřin scházelo, aby česká reprezentace proměnila vstup do elitní divize Ligy národů v sen. Góly Peška a Kuchty vedla nad trojnásobnými mistry Evropy Španěly 2:1, jenže před vypršením 90. minuty se hostům přece jen povedlo vyrovnat. Šilhavého celek i tak sklidil aplaus na otevřené scéně, neboť po dvou zápasech je ve své skupině na druhém místě za Portugalskem, s nímž se utká ve čtvrtek v Lisabonu.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kontr jako z učebnice. Rychlý, jednoduchý, přímočarý, a hlavně s přihrávkou, kterou Kuchta naservíroval Peškovi před prázdnou bránu Španělů.

Uteklo 207 sekund a Eden explodoval. A po minutě znovu, protože VAR ujistil francouzského sudího Letexiera, že se Carvajal zapomněl vzadu, takže o ofsajd Kuchty se tudíž nejednalo a gól tudíž může uznat.

Pochopitelně že pro český celek šlo o obrovský impuls. O povzbuzení a důležitou motivaci také. V tu ránu narostl a respekt ze soupeře, v jehož sestavě došlo oproti čtvrtečnímu pyrenejskému derby k osmi změnám, odložil.

Enriqueho tým sice v duchu svých zvyklostí držel míč, kombinoval a na dlouhé minuty se usadil na české polovině, jenže v ofenzivě působil bezradně a s organizovanou domácí obranou si nevěděl rady.

Vždyť první střela Španělů mířila mezi tyče až po 33 minutách, balon z hlavy Garcii však byl padajícím listem, s nímž neměl Vaclík sebemenší problém.

To až v nastaveném čase využili početní převahy, která se jim nabídla. Jankta, který nahradil zraněného Zeleného, odnesli na nosítkách, Šilhavý chtěl se střídáním počkat do přestávky a hosté udeřili. Na Gaviho střelu nasměrovanou přesně k tyči Vaclík nedosáhl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalista Vladimír Coufal a Dani Olmo ze Španělska během utkání Ligy národů.

Nerozhodný stav nemusel platit dlouho. Jakmile hrál český tým po změně stran zase v jedenácti, mohl mu hodně aktivní Kuchta vedení vrátit. Zase po rychlém výpadu založeném Vaclíkem, tentokrát ovšem zakončeném střelou těsně míjející tyč.

Vaclík se tak mohl stát v rychlém sledu hrdinou hned dvakrát, protože záhy po Kuchtově akci si připsal dva bravurní zákroky proti Garciovi a Torresovi, aby se po hodině hry vděčně podíval na levou tyč své brány. Od ní se totiž odrazila rána střídajícího Asensia.

Kuchta si však při návratu do Edenu všechno vynahradil. V 66. minutě, kdy proběhl mezi španělskými stopery a rutinérsky přeloboval gólmana Simóna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká fotbalová radost po gólu Jana Kuchty v utkání Ligy národů proti Španělsku. Česko poslal do vedení 2:1 a Eden slavil.

Hosté se pokusili odpovědět hlavičkou Ferrána Torrese, která se otřela o tyč i ránou Álvára Moraty, ale vyrovnání jim přinesla až hlavička Martíneze, která se odrazila od břevna těsně za brankovou čáru, což VAR posvětil.

Český celek tak ve své samostatné historii ani na šestý pokus trojnásobné mistry Evropy Španěly neporazil, ale aplaus na otevřené scéně si za výkon a předvedenou hru zasloužil.

Fotbalová Liga národů - 2. kolo:
Skupina A2:
ČR - Španělsko 2:2 (1:1)
Branky: 5. Pešek, 66. Kuchta - 45.+3 Gavi, 90. Martínez. Rozhodčí: Letexier - Mugnier, Rahmouni - Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Coufal - Rodri. Diváci: 18.245.
ČR: Vaclík - Coufal, Zima, Brabec, Matějů, Zelený (24. Jankto, 46. Havel) - Lingr (59. Černý), Sadílek, Souček, Pešek (58. Hložek) - Kuchta (78. Jurečka). Trenér: Šilhavý.
Španělsko: Simón - Carvajal, García, Martínez, Alonso - Gavi, Rodri (61. Busquets), Koke (72. Llorente) - Sarabia (46. Torres), De Tomás (61. Morata), Olmo (61. Asensio). Trenér: Enrique.
Výsledky dalších zápasů nalezneze ZDE

Reklama