Hlavní obsah

Plzeň - Helsinky 5:0Půst skončil, Plzeň smetla Finy a po třech letech se vrací do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři roky plzeňské pohárového půstu jsou u konce. V odvetě 2. kvalifikačního předkola Ligy mistrů totiž Viktoria smetla finské HJK Helsinky 5:0, takže má jistotu, že po celý podzim bude účinkovat na evropské pohárové scéně. Zatím má garantovánu Konferenční ligu, ale kdyby zvládla další kvalifikační dějství proti Šeriffu Tiraspol, může pomýšlet na prestižnější pohárovou soutěž a přísun dalších desítek milionů.

Sestřih zápasu 2. předkola Ligy mistrů Viktoria Plzeň - HJK HelsinkyVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Na Štruncovy sady se opět valily davy. Odvetu Viktorky s Helsinkami sledoval vyprodaný stadion

Pátá minuta se ještě ani nenaplnila a v trenérovi Bílkovi - a v plzeňských fanoušcích na vyprodaných tribunách samo sebou také - by se krve nedořezal. Poprvé a pro Viktorii naštěstí naposledy.

Browne, legionář, jehož domovem je exotická Papua Nová Guinea, si totiž pohrál s domácím Mosquerou a předložil svému spoluhráči Radulovičovi gólovou přihrávku, kterou nešlo neproměnit.

Srbský útočník ve finských službách však i ve vyložené šanci selhal a bránu minul.

Podle trenéra Michala Bílka bude Tiraspol nepříjemnějším soupeřem než by byl Maribor.Video: Sport.cz

„Přitom jsme věděli, jak důležitý pro osud odvety i naší vzájemné konfrontace bude první gól," mohl kapitán HJK Helsinky Miro Tenho jen opakovat, co vyřkl i před utkáním.

Finové se vedení neujali, naopak za pět minut sami inkasovali. A hned z vůbec první standardní situace, kterou si Plzeň připravila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Luděk Pernica (vlevo) z Viktorie Plzeň a Tomáš Chorý oslavují gól na 1:0 během utkání 2. předkola Ligy mistrů.

„Chystali jsme se, že k nim soupeře nesmíme pouštět a sami se naopak musíme snažit vypracovat si jich co nejvíc a následně jich využít," pochvaloval si kouč Viktorie, že jeho příkaz došel promptního naplnění. Do centru Kalvacha se totiž položil hlavičkující Pernica, Plzeň vedla a od té chvíle už dominovala.

Řezníkova snaha přidat druhou branku sice ještě nevyšla, Sýkora už ovšem pálil přesně, takže nervozita byla pryč, stejně jako případné obavy, že by tři sezony pohárového půstu nemusely být u konce.

Zažili jsme dneska krásný večer, hřálo u srdce trenéra Michala Bílka.Video: Sport.cz

Rozdíl mezi oběma týmy byl totiž až příliš patrný. Zvlášť, když domácím navíc perfektně vycházely zmiňované standardky. Po další, perfektně rozehrané Sýkorou, se totiž střelecky prosadil druhý ze stoperů Hejda a Plzeň tak měla už po prvním poločase jistý postup, a tudíž minimálně účast v základní skupině Konferenční ligy a s ní spojený finanční profit 73,5 milionu.

„Ty standardky byly kopnuté skvěle. A stejně skvěle zakončené, protože Plzeň prostě měla vždy výborné stopery do defenzívy i ofenzívy," glosovala do televizních kamer střelecký part Pernici s Hejdou a servis Kalvacha se Sýkorou ikona plzeňského fotbalu David Limberský.

Po změně stran přidal výborně hrající Sýkora ještě čtvrtou branku, v závěru se mezi střelce zapsala i letní posila Kliment, takže Viktoria finského soupeře doslova smetla a předvedeným výkonem potvrdila, že si účast v podzimní pohárové Evropě, kde si naposledy zahrála v sezoně 2018/19, zaslouží.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - HJK Helsinky 5:0 (3:0)
Branky: 21. a 73. Sýkora, 11. Pernica, 31. Hejda, 84. Kliment. Rozhodčí: Stavrev - Kostadinov, Lika (všichni Sev. Mak.). ŽK: Hejda (Plzeň). Diváci: 10.810. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.
Plzeň: Staněk - Řezník (46. Holík), Hejda (62. Kaša), Pernica, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (77. Trusa), Sýkora, Mosquera (69. Pilař) - Chorý (63. Kliment). Trenér: Bílek.
Helsinky: Hazard - Hoskonen, Tenho, Raitala - Browne, Peltona (72. Yli-Kokko), Hetemaj, Hostikka (80. Terho), Murilo (58. Soiri) - Radulovič (46. Arajuuri), Abubakari (58. Serrarens). Trenér: Koskela.
Postup vybojoval i Tiraspol, zahraje si s Plzní

Reklama

Související témata: