Hlavní obsah

Čenstochová - Slavia 2:1Slavia vítěznou šňůru polského soupeře nepřerušila, v Edenu bude muset dotahovat

Fotbalisté Slavie vezou z Polska nevýhodný výsledek a v domácí odvetě se za týden pořádně zapotí, aby mohli hrát celý podzim evropské poháry. Sešívaní prohráli v prvním zápase play off Konferenční ligy v Čenstochové s místním Rakówem 1:2.

Sestřih zápasu Raków - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Čenstochová (od našeho zpravodaje) - Domácí precizně naplnili svou charakteristiku. Ukázali nadšení, obětavost, důraz, výbornou organizaci hry a pevnou defenzivu. Český vicemistr se s takhle tuhým odporem těžko vyrovnával, v ofenzivě se trápil, zoufale mu chyběla kreativita

„Soupeř byl lepší, nepříjemnější. Doma musíme podat mnohem lepší výkon. Nejen fotbalový, ale i v soubojích. Propastný rozdíl byl například ve hře hlavou," prohlásil slávistický trenér Jindřich Trpišovský. „Ani z evropských zápasů si nevybavuji tým, který by byl v defenzivě tak precizní jako Raków," dodal.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Pálí Eduardo Santos ze Slavie, vlevo Sebastian Musiolik z Čenstochové.

Slavia navíc ani v obranné fázi nepůsobila přesvědčivě. Dokola se připravovala na šikovného ofenzivního tahouna domácích Iviho Lópeze, který ji stejně vytrestal. V 29. minutě si navedl míč od postranní čáry do středu hřiště, oklamal Oscara i Petera Olayinku a z hranice vápna levačkou krásně prostřelil Aleše Mandouse. „Dostali jsme gól ze situace, na kterou jsme se připravovali," ucedil Trpišovský.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Oscar ze Slavie a Vladyslav Kočergin z Čenstochové.

Tím se dostalo utkání do stavu, který hostům krajně nevyhovoval. Raków mohl pokračovat v úporném bránění, červenobílí těžko vymýšleli, jak ho překonat. Dokonalý recept za celý zápas nenašli. Navíc napočítali další zraněné, Oscar odstoupil s tržnou ránou na hlavě, stoper Eduardo Santos dostal koňara. Do hry se dostal i Srdjan Plavšič.

Slavia ale dokázala vyrovnat. V 60. minutě centroval levačkou před bránu kapitán Tomáš Holeš a překvapivě přehodil gólmana Kacpera Trelowského. Jenže za minutu už domácí zase vedli. Hned po rozehrání přišel dlouhý pas za obranu sešívaných, míč propadl k Franu Tudorovi, který propálil Mandouse.

Plavšič u něj vůbec nebyl. „Mrzí mě to," hlesl smutný srbský hráč. „Zlepšeným výkonem ve druhé půli a gólem jsme se dostali do hry. Místo toho, abychom to využili, dostaneme po banální situaci laciný gól," hromoval slávistický kouč.

Červenobílí už si vážnější příležitost nevypracovali, nejpilněji střílel Moses Usor, ale všechny jeho tři střely ze střední vzdálenosti šly mimo. Naopak domácí měli v páté minutě nastavení obří šanci, ale brejk nedotáhli ke gólové střele. „Mrzí mě, že jsme nedali víc branek. Ale zlobím se taky na výkon rozhodčího, mohli jsme kopat asi dvě penalty," podotkl trenér Rakówa Marek Papszun.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Moses Usor ze Slavie a Patryk Kun z Čenstochové.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Raków Čenstochová - Slavia Praha 2:1 (1:0)
Branky: 29. López, 61. Tudor - 60. Holeš. Rozhodčí: Saggi - Isaksen, Jensen (všichni Nor.). ŽK: Papanikolau, Wdowiak - Lingr, Ousou. Diváci: 5500 (vyprodáno).
Čenstochová: Trelowski - Svarnas, Arsenič, Rundič - Tudor (82. Nowak), Papanikolau (82. Czyz), Gvilia, Kun - Kočergin (46. Wdowiak), Musiolik (61. Gutkovskis), López (87. Dlugosz). Trenér: Papszun.
Slavia: Mandous - Schranz, Ousou, Santos (46. Traoré), Oscar (40. Plavšič) - Holeš, Tiéhi - Usor, Ševčík, Olayinka - Lingr (65. M. Jurásek). Trenér: Trpišovský.

Reklama