Hlavní obsah

Maďarsko - Česko 1:7Skvěle! Češky ve svém prvním zápase na MS nedaly soupeřkám šanci

Aktualizováno

České hokejistky porazily v úvodním utkání na mistrovství světa ve skupině B v dánském Frederikshavnu Maďarsko 7:1. Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové, která prožila premiéru na české střídačce na velkém turnaji, vedly po polovině utkání už 4:0. Dvakrát se do střelecké listiny zapsala šestnáctiletá útočnice Adéla Šapovalivová, která je nejmladší hráčkou na šampionátu.

Foto: iihf.com

České hráčky svůj první zápas na MS pod novou trenérkou zvládly na jedničku.

Článek

"Měla jsem nějaké šance už v přípravném utkání před šampionátem proti Němkám a cítím se na ledě vážně dobře. Góly jsem dala zásluhou spoluhráček, které mi tam vytvořily prostor. Ty šance vznikly díky nim," uvedla Šapovalivová pro web turnaje.

Češkám se proti Maďarkám, které ve čtvrtek zaskočily Němky a zvítězily 4:2, povedl vynikající nástup. První třetinu vyhrály na střely mezi tyčky jasně 15:2 a svou převahu promítly i do skóre. Už po 62 sekundách se prosadila Klára Hymlárová, o 79 sekund později zvýšila Daniela Pejšová.

Ve druhé části přidala další zásah při hře ve čtyřech na obou stranách Tereza Radová, nedlouho po ní dala při přesilovce svou první branku Šapovalivová. Brankářka Klára Peslarová, na kterou Maďarky vyslaly za celý duel pouze sedm přesných střel, inkasovala v oslabení z hole Alexandry Huszakové.

Třetímu dějství znovu dominovaly Češky (na střely 20:2) a přidaly ještě další tři branky zásluhou Natálie Mlýnkové, Šapovalivové a Agáty Sarnovské.

"Na konci zápasu se vždy najde pár věcí, s nimiž nejste spokojení, ale na těch je třeba každý den pracovat a dál se zlepšovat. O tom jsme také s hráčkami po utkání v šatně hovořily," řekla MacLeodová.

"Odvedly jsme (před turnajem) spoustu práce. Je skvělé pak prožít takovýhle zápas. Myslím, že jsme si výhru zcela zasloužily, ale musely jsme pro ni tvrdě pracovat. Maďarky byly těžkým soupeřem. Ale zvládly jsme to, je to za námi a jdeme na dalšího soupeře. Právě tak to musíme mít v hlavě nastavené," dodala MacLeodová.

Dalšími soupeřkami českého týmu budou v sobotu od 19:30 Dánky, které ve čtvrtek podlehly v úvodním utkání ve skupině Švédkám 2:5.

Mistrovství světa hokejistek:
Skupina B
Maďarsko - Česko 1:7
Branky: 36. Huszaková - 2. Hymlárová, 3. Pejšová, 30. Radová, 34.+ 48. Šapovalivová, 45. Mlýnková, 58. Sarnovská
Skupina A (Herning):
Švýcarsko - Japonsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1).

Reklama