Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Linetteová 6:2, 4:6, 7:6Bouzková zvládla derby, uspěly i Kvitová, Plíšková, Fruhvirtová a Siniaková

Aktualizováno

Tenistka Marie Bouzková vyhrála na úvod US Open české derby s Lindou Noskovou a po vítězství 6:2, 6:7, 6:2 narazí na další krajanku Karolínu Plíškovou. Loňská čtvrtfinalistka porazila po dramatické bitvě Polku Magdu Linetteovou 6:2, 4:6, 7:6. Při svém grandslamovém debutu uspěla Linda Fruhvirtová, která zdolala Číňanku Wang Sin-jü 6:3, 6:4. Dál jde také Petra Kvitová díky výhře nad Ruskou Erikou Andrejevovou 7:6, 6:0. Turnaj skončil pro Terezu Martincovou, jež podlehla Estonce Kaie Kanepiové 6:7, 3:6. Mezi muži dohrál poslední český zástupce Jiří Veselý, který podlehl 23. hráči světa Britu Danielu Evansovi 4:6, 1:6, 1:6. Kateřina Siniaková přehrála Američanku Taylor Townsendovou 6:4, 4:6, 6:2.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Karolína Plíšková v prvním kole US Open proti Magdě Linetteové z Polska.

Článek
Fotogalerie

Nejvýše postavená Češka na turnaji Kvitová sice proti ruské kvalifikantce Andrejevové ztrácela v prvním setu 2:5, poté se jí ale podařil brejk a v tie breaku ztratila jen tři hry. Ve druhé sadě už 21. hráčka světa nedala soupeřce šanci a nadělila jí "kanára". V dalším kole Kvitová narazí na Ukrajinku Anhelinu Kalininovou, která zdolala domácí Bernardu Peraovou dvakrát 6:4.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková porazila o sedm let mladší Noskovou měsíc poté, co ji vyřadila také v semifinále turnaje WTA v Praze. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu se do druhého kola US Open dostala až na pátý pokus.

Rodačka z Prahy měla lepší úvod a díky čtyřem hrám za sebou získala první set. Ve druhé sadě podávala za stavu 5:3 na vítězství v zápase, Nosková ale nic nevzdala. Juniorská vítězka loňského Roland Garros, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace, vývoj otočila a po triumfu ve zkrácené hře si vynutila pokračování.

Ve třetím setu však byla Bouzková opět při podání bezchybná, získala dva brejky a dotáhla duel k postupu. Celkem si pomohla 12 esy, Nosková nezaznamenala ani jedno.

Další soupeřkou Bouzkové bude Plíšková. Bývalá světová jednička sice předchozí čtyři souboje s Linetteovou vyhrála bez ztráty setu, tentokrát ale musela o vítězství tvrdě bojovat. Po zisku první sady prohrála po nepovedené koncovce druhý set a ve třetím ztrácela 1:4. Podařilo se jí sice duel otočit, ale za stavu 6:5 utkání nedopodávala.

Rozhodnutí proto přišlo v turbulentním tie breaku. Plíšková vedla už 7:2, Linetteová ale šesti míčky za sebou zkrácenou hru otočila a mohla při svém podání dotáhnout zápas k vítězství. Oba servisy ale ztratila a Plíšková poté využila první mečbol.

Talentovaná Fruhvirtová, které patří v žebříčku WTA 167. místo, narazí v další fázi na bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Při svém debutu v hlavní soutěži turnaje "velké čtyřky" uspěla proti Wang Sin-jü v prvním setu zásluhou dvou brejků v úvodu. Přestože ve druhé sadě ztrácela 2:4, díky čtyřem hrám za sebou si zajistila postup. O tři roky starší Číňanka doplatila na 41 nevynucených chyb.

Sedmadvacetiletá Martincová se nedostala do druhého kola US Open ani na pátý pokus a počtvrté za sebou. Proti Kanepiové získala hned ve druhé hře brejk, ten ale vzápětí nepotvrdila a ve zkrácené hře prohrála 4:7. Ve druhém setu už byla Estonka při svém podání stoprocentní a nenabídla Martincové ani jednu brejkovou příležitost.

Poslední postupující dne se stala Siniaková, která se do druhého kola US Open probojovala podruhé za sebou. Šestadvacetiletá rodačka z Hradce Králové porazila domácí držitelku divoké karty a 197. hráčku světa Townsendovou i navzdory 51 nevynuceným chybám. V dalším kole vyzve Francouzku Alizé Cornetovou, která vyřadila úřadující šampionku Emmu Raducanuovou.

Veselý prohrál v úvodním kole US Open popáté za sebou. Proti favorizovanému Evansovi získal jen šest gamů, z toho čtyři v úvodním setu. Rodák z Příbrami se přes první kolo grandslamu letos dostal jen ve Wimbledonu.

Reklama