Hlavní obsah

Polsko - Česko 99:84Prohra na úvod. Chyby v obraně poslaly české basketbalisty tvrdě na zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spoustu nervozity, ale i chyb a špatných věcí v obraně ukázal český tým v pátečním úvodním vystoupení na ME basketbalistů v Praze, a tak není divu, že prohrál s Polskem 84:99. Klopýtnutí hned na začátku může pro reprezentanty znamenat vážné komplikace v turnaji. Snaha dostat se mezi čtyři postupující ze skupiny D by při takových výkonech byla „mission imposible“.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský během utkání s Polskem.

Článek
Fotogalerie

Zraněný Tomáš Satoranský sice nastoupil v základní pětce, jenže brzy střídal a zvládal pouze krátké úseky hry. Celkově sice strávil na palubovce sedmnáct minut, ale bylo patrné, že s ohledem na stav svého kotníku si do nájezdů na koš vyloženě netroufá. Snažil se spíš jen rozdělovat míč, ze čtyř jeho pokusů o střelu se za celý zápas neujal ani jeden.

Polákům od začátku perfektně fungovala spolupráce tvůrce hry Ponitky s 215 cm měřícím pivotem Balcerowskim, tito dva společně obstarali prvních patnáct bodů svého družstva. Český tým svazovaný nervozitou nestíhal v obraně a v útoku volil ukvapené střely.

Hlavně se k zakončení, ale ani k doskoku nedostávali podkošoví dlouháni. Zaplněná O2 arena byla takovým vývojem dost zaskočená. Jedenáctibodová šňůra soupeře vedla trenéra Ginzburga nejen k time-outu, ale i k protočení celkem jedenácti mužů v sestavě během úvodních osmi minut.

Foto: Sofascore.com

Statistika zápasu Polsko - Česko.

Nicméně ve hře reprezentantů dál drhlo, co mohlo. Nevěděli si rady s tvrdostí a rychlostí soupeře. Stav 18:29 po první čtvrtině působil až děsivě, z osmi trojkových pokusů se ujaly jen dva a úspěšnost domácích z hranice trestných hodů byla první čtvrthodinu dokonce nulová.

Hlavní potíž ale spočívala v nedůsledném bránění českých hráčů, se 36 obdrženými body za třináct minut vážně hrozila trojciferná nadílka. Naštěstí se během druhého dějství dobrým přebíráním hráčů soupeře podařilo odstranit chaos v obraně a střelami zdálky i větší odvahou pod košem alespoň na chvíli rozjet reprezentační mašinu, která deseti body v řadě dostala skóre na kontakt (35:36).

Nastala velká přetahovaná o každý míč, při níž se národní tým ještě před koncem poločasu dostal i na minutu do vedení, jenže série sedmi polských bodů na úvod třetí části ho zase vrátila do pozice, kdy musel dotahovat. Ginzburgově výběru se znovu rozsypala obranná hra, a přestože ji postupně v určité míře obnovil, naturalizovaný Američan na polské rozehrávce Slaughter dokázal v útoku dlouho držet míč, pak se i trefit.

Českému týmu se přes enormní úsilí nedařilo snížit manko na méně než pět bodů, navíc po trojce Ponitky byl dvě minuty před koncem už hodně nepříznivý stav 81:90 a domácí neměli dost klidu ani času s tím už nic udělat.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina D (Praha)
Česko - Polsko 84:99 (18:29, 46:46, 63:69)
Sestava a body ČR: Veselý 17, J. Bohačík 13, Hruban 8, Kříž 4, Satoranský - Auda 10, Peterka 9, Balvín 6, Krejčí 6, Sehnal 6, Kyzlink 5.
Nejvíce bodů Polska: Mateusz Ponitka 26, Slaughter 23, Balcerowski 14.
Fauly: 23:19. Trestné hody: 19/12 - 19/15. Trojky: 10:10. Doskoky: 24:36. Diváci: 10.992.

Reklama