Hlavní obsah

Česko - Srbsko 68:81Na Srby basketbalisté nestačili, ale probuzení v závěru dává naději do příštích dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhá porážka, ale po výrazně lepším výkonu než o den dřív proti Polsku. Čeští basketbalisté před vyprodanou O2 arenou v Praze v sobotu statečně vzdorovali Srbům. Přestože favorit postupně utekl až do vedení rozdílem dvaadvaceti bodů, více než patnácti tisíci diváky skvěle vybuzení reprezentanti se ještě v posledních třinácti minutách zasloužili o dramatickou koncovku a nakonec podlehli 68:81.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Veselý (vpravo) brání hvězdného Srba Nikolu Jokiče.

Článek
Fotogalerie

Oba týmy za perfektní podívanou sklidily z tribun aplaus vstoje. Národní tým nechal při sobotním zápase úplně odpočívat Satoranského, aby mu dopřál další prostor pro rehabilitaci kotníku a v bouřlivé atmosféře vyprodané hale po čtyřech minutách vedl 7:5, jenže Srbové pohotově zareagovali devítibodovou šňůrou.

Úřadovat v tu chvíli začal nejužitečnější hráč NBA Jokič, při jehož bránění byli Veselý i Balvín takřka bez šance, ač měli pár centimetrů navrch. Z dvaceti srbských bodů za první čtvrtinu jich 27letá hvězda z Denveru dala jedenáct.

Češi nicméně předváděli zejména v obraně lepší výkon než o den dřív proti Polákům. Síla soupeře však byla značná a klíčové pro jeho uklidnění bylo, když na začátku druhé čtvrtiny pět minut neumožnil reprezentantům vůbec skórovat. Zatímco národní tým pod tlakem protivníka kupil chyby, Srbové mu ve druhém dějství bleskově nasázeli patnáct bodů v řadě.

Stav 15:35 byl pro domácí až krutý, jenže k útočnému prosazení i přes častou rotaci chyběly prostor i rychlost. Časté ztráty domácích (celkově 18 v utkání) umožňovaly soupeři využívat skvěle zvládnutý rychlý protiútok.

Až příchod Krejčího na rozehrávku přinesl trochu nápaditosti. Bodové manko se však dlouho nedařilo ztenčit, na české straně prostě nebyly takové individuality jako v srbském dresu. Nešlo přitom jen o fenomenálního Jokiče, ale třeba i rozehrávač Miciče, oporu euroligových šampionů z tureckého klubu Anadolu Efes, nebo Kaliniče, nového spoluhráče Veselého i Satoranského z Barcelony.

Bouřlivá atmosféra v zaplněném hledišti, kam se namačkalo 15 067 diváků včetně dvojnásobného olympijského vítěze v judu Lukáše Krpálka, vyhecovala reprezentanty, aby se ještě snažili s výsledkem něco udělat. Třetí čtvrtinu díky trojkové smršti na závěr této části dokonce vyhráli (24:17).

Český tým najednou předváděl nejlepší basket za poslední tři týdny, probudil v sobě všechny správné instinkty a v hale to hučelo jako v úle, když osm minut před koncem Hruban snížil na 53:62.

Třiasedmdesátiletý srbský kouč Pešič okamžitě vrátil zpátky na palubovku všechny hvězdy v čele s Jokičem. Nicméně probuzený český tým s ohromnou energií dřel, s chutí vedle Krejčího hráli i Peterka s Hrubanem a dvě minuty před koncem to bylo už jen 68:76.

Na obrat reprezentanti sice nedosáhli, ale bylo patrné, že se zbavili křeče a vylepšili svoje mentální nastavení před třemi klíčovými zápasy ve skupině, které už pro otevření postupové cesty musí vyhrát. První v cestě bude stát v pondělí Nizozemsko, o den později Finsko a ve čtvrtek na závěr pražské skupiny Izrael.

Mistrovství Evropy basketbalistů
Skupina D (Praha):
Česko - Srbsko 68:81 (15:20, 25:43, 49:60)
Sestava a body ČR: Hruban 13, Balvín 8, Sehnal 5, Veselý 2, J. Bohačík - Krejčí 13, Peterka 11, Auda 8, Kyzlink 5, Jelínek 3, Kříž.
Nejvíce bodů Srbska: Jokič 18, Micič 13, Marinkovič 11.
Fauly: 24:16. Trestné hody: 13/12 - 23/19. Trojky: 8:8. Doskoky: 38:34. Diváci: 15 067.
Výsledky ostatních sobotních zápasů najdete ZDE.

Reklama