Hlavní obsah

Liberec - Plzeň 0:1Plzeň vyhrála v Liberci a poskočila do čela neúplné tabulky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Sýkora 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Plzně v sobotním sedmém kole první ligy zvítězili v Liberci 1:0. Vyrovnaný zápas rozhodl ve 41. minutě bývalý hráč Slovanu Jan Sýkora. Západočeský obhájce titulu zůstal jediným neporaženým týmem v této sezoně nejvyšší soutěže a minimálně do neděle poskočil do čela neúplné tabulky před Slavii, která se představí na Slovácku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ostrý souboj libereckého Matěje Valenty (vlevo) a Modou Ndiaye z Plzně.

Článek

Plzeň v lize zvítězila popáté za sebou a protáhla svou neporazitelnost už na 34 soutěžních zápasů. Viktoria bodovala popatnácté z posledních 16 duelů nejvyšší soutěže v Liberci. Západočechům, kteří mají k dobru odložené utkání s Brnem, vyšla generálka na středeční úvodní utkání skupiny Ligy mistrů v Barceloně. Slovan po podařeném začátku sezony získal z posledních dvou kol jen bod a doma podruhé za sebou nezvítězil.

Do plzeňské sestavy se vrátil uzdravený klíčový záložník Kalvach, naopak jen na lavičce začal útočník Chorý. Na hrotu ofenzivy dostal od úvodu šanci Bassey a poprvé v sezoně nastoupil v základní sestavě Čermák. Liberečtí vyrukovali v rozestavení s třemi stopery.

Severočeši začali aktivněji a ve 20. minutě měli první velkou šanci. Po Preislerově centru z levé strany tečoval míč na malém vápně před Staňkem Van Buren, ale plzeňský gólman reflexivně zasáhl a uchránil hosty od inkasované branky.

Plzeňští postupně vyrovnali hru a ještě do přestávky se ujali vedení. V 38. minutě napřáhl z přímého kopu ze střední vzdálenosti Mosquera a libereckého gólmana po technické střele zachránilo břevno poblíž spojnice tyčí.

Za tři minuty už Viktoria slavila. Mosquera po akci středem prodloužil balon na Sýkoru, který se před vápnem zbavil obránce a přízemním pokusem k zadní tyči otevřel skóre. Plzeňský univerzál skóroval proti klubu, kde v minulosti působil, a připsal si první trefu v ligovém ročníku.

V 53. minutě za šestnáctkou vypálil z voleje Kalvach, ale přestřelil. Na opačné straně pak Havel v krkolomné pozici odvrátil ostrý Preislerův centr na roh. Severočeši sice měli trvalou územní převahu, ale do vyložených šancí se přes organizovanou hostující defenzivu nedostávali.

Naopak v 76. minutě mohl rozhodnout Vlkanova, radost z premiérové branky v plzeňském dresu mu v předvečer 28. narozenin pokazilo břevno. Domácí v druhé půli zahrávali hned 10 rohů, ale Staňka výrazněji neohrozili. Západočeši potvrdili, že mají se čtyřmi inkasovanými góly nejlepší obranu soutěže spolu se Slavií.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)
Branka: 41. Sýkora. Rozhodčí: Proske - Kotík, Kubr - Štěrba (video). ŽK: Frýdek, Kozel (trenér) - Čermák, Holík, Hejda, Chorý, Ndiaye. Diváci: 5158.
Liberec: Vliegen - Gebre Selassie (83. Kozák), Prebsl, Plechatý - Mikula (68. Matoušek), Valenta, Červ (67. Rabušic), Preisler (82. Mészáros) - Frýdek - Rondič (46. Višinský), Van Buren. Trenér: Kozel.
Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Pernica, Havel - Kalvach (69. Ndiaye), Čermák (61. Bucha) - Sýkora, Vlkanova (83. Jirka), Mosquera (69. Jemelka) - Bassey (61. Chorý). Trenér: Bílek.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice