Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 4:1Švédsko i přes prohru s Finskem ovládlo turnaj Karjala

Hokejisté Finska porazili v závěrečném nedělním zápase turnaje Karjala Švédsko 4:1 a připsali si premiérovou výhru na první akci seriálu Euro Hockey Tour. Úřadující mistři světa rozhodli ve třetí třetině, kdy vstřelili tři branky. Dvakrát se prosadili při power play soupeře.

Článek

Švédsko i přes porážku obhájilo celkové vítězství v turnaji, druzí skončili hráči Švýcarska, třetí místo obsadila česká reprezentace a čtvrtí skončili Finové. O první a třetí pozici rozhodly výsledky ve vzájemných soubojích.

Domácí se dostali do vedení v 11. minutě, kdy využil první přesilovou hru Björninen a potrestal Möllerův faul. Švédové svou premiérovou početní výhodu ve vyrovnání nepřetavili, na začátku druhé části se jim ale podařilo vyrovnat. Po samostatné akci se prosadil Friberg.

Hráči Tří korunek si následně vytvořili řadu gólových šancí, Finy ale podržel brankář Säteri. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, k druhé brance jim ale nepomohla ani další početní výhoda.

Podobně dopadli i Finové ve třetí třetině, kterým se ale minutu po skončení přesilovky přece jen podařilo podruhé skórovat. Brankáře Högberga překonal po ukázkovém přečíslení dva na jednoho Suomela. Vyrovnat se Švédům nepodařilo, tři minuty před koncem se rozhodli riskovat bez brankáře a ještě dvakrát inkasovali. Nejprve sice mohl vyrovnat Lindholm, ale následně se prosadili Anttila a Liukas.

Euro Hockey Tour - Turnaj Karjala (Turku)
Finsko - Švédsko 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 12. Björninen (Antonen, Lehtonen), 44. Suomela (Anttila), 59. Anttila (Björninen), 60. Liukas - 23. Friberg (Möller, Engsund). Rozhodčí: Šindel, Pražák (oba ČR) - Jusi, Pekkala (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 8512.
Finsko: Säteri - Pokka, M. Lehtonen, Saarijärvi, Melart, Lindbohm, Riikola, Friman, Kivistö - Karjalainen, Suomela, Pyyhtiä - Antonen, Räsänen, Turunen - Turkulainen, Lammikko, Innala - Anttila, Björninen, Liukas. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Högberg - Persson, Häman Aktell, L. Bengtsson, Sellgren, Pudas, Engsund, Folin - Petersson, P. Lindholm, Brännström - Karlkvist, Johansson, Dahlén - Hugg, Johnson, Möller - Friberg, L. Larsson, Lang.Trenér: Sam Hallam.
1.Švédsko311018:75
2.Švýcarsko302108:75
3.Česko310118:94
4.Finsko310118:94

Reklama