Hlavní obsah

Proklaté poslední rány! Davidová si odstřelila stupně vítězů, Voborníková hranici desítky

Aktualizováno

Konec čekání, novou sezonu biatlonového Světového poháru ve středu odstartovaly i ženy. Markéta Davidová vstoupila do zimy ve finském Kontiolahti jako obhájkyně malého křišťálového glóbu ve vytrvalostním závodu a na nejdelší trati si se dvěma trestnými minutami dojela na úvod pro sedmé místo. O umístění na stupních vítězů přitom přišla chybou při poslední ráně. Čtyři položky bez chyby měla na dosah Tereza Voborníková, poslední výstřel ji ale připravil o šanci atakovat hranici první desítky. Z vítězství se radovala švédka Hanna Öbergová.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová přebíjí svou zbraň během tréninku v Kontiolahti.

Článek

Davidová předvedla v závodu dvě chyby, které svorně rozdělila na položky vestoje. "První rána byla přejetá. Na poslední jsem chvíli čekala a asi jsem to nějak neustála. Běželo se mi ale dobře, tak uvidíme, jak to půjde ve Finsku dál," řekla Davidová na mikrofon České televize po závodu.

Voborníková úspěšně sestřelila devatenáct terčů, až posledním výstřelem cíl minula a dojela si pro 22. místo. "Tušila jsem, že nějakou chybu udělám, takže jsem se po poslední ráně jen tak usmála. Nervozita byla obrovská," poznamenala dvojnásobná juniorská mistryně světa.

Jessica Jislová se třemi minelami propadla na 54. pozici a katastrofální výkon na střelnici předvedla Lucie Charvátová - sedm trestných minut nečekanou bronzovou medailistku ve sprintu na MS 2020 poslalo na 79. místo z 90 startujících.

Naopak velmi solidní výkon předvedla při svém vůbec prvním vytrvalostním závodu v SP Eliška Václavíková. Pouhá jedna minela na první položce vestoje vynesla 23letou závodnici na 39. příčku a česká naděje tak získala hned na úvod sezony dva body.

Na startu chyběla zdravotně indisponovaná obhájkyně velkého glóbu Marte Olsbuová Röiselandová i další Norka a předloňská vítězka Světového poháru Tiril Eckhoffová. Také ona prodělala covid-19 a dosud není zdravotně v pořádku. Ruské a běloruské biatlonistky nesmí závodit kvůli válce na Ukrajině.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Ženy - vytrvalostní závod (15 km):
1. H. Öbergová (Švéd.) 43:53,8 (1 trest. minuta)
2. Tandrevoldová (Nor.) -36,5 (0)
3. Vittozziová (It.) -39,7 (1)
4. Voigtová (Něm.) -1:00,5 (0)
5. Simonová (Fr.) -1:11,9 (1)
6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -1:31,4 (2)
7. Davidová -1:37,6 (2)
...22. Voborníková -3:18,8 (1)
39. Václavíková -4:35,0 (1)
54. Jislová -6:09,1 (3)
79. Charvátová (všechny ČR) -9:15,5 (7).

Reklama