Hlavní obsah

Lehečka - Auger-Aliassime 4:6, 6:3, 7:6, 7:6Senzace! Lehečka vyřadil světovou sedmičku. Krejčíková v osmifinále Australian Open končí

Aktualizováno

Tenista Jiří Lehečka porazil v osmifinále Australian Open světovou sedmičku Kanaďana Félixe Augera-Aliassima 4:6, 6:3, 7:6, 7:6 a postoupil poprvé mezi osm nejlepších hráčů grandslamového turnaje. Neuspěla naopak Barbora Krejčíková, která prohrála se světovou trojkou Američankou Jessicou Pegulaovou 5:7, 2:6 a loňskou čtvrtfinálovou účast v Melbourne neobhájila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jiří Lehečka postoupil do čtvrtfinále Australian OpenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Mladoboleslavský rodák Lehečka se stal v Melbourne prvním mužským čtvrtfinalistou po Tomáši Berdychovi. Tomu se podobný počin povedl naposledy v roce 2018. Jednasedmdesátý hráč světa Lehečka si připsal na pátý pokus první vítězství nad hráčem z top 10. V boji o semifinále vyzve třetího nasazeného Stefanose Tsitsipase z Řecka, který vyřadil Itala Jannika Sinnera 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3.

Jednadvacetiletý český tenista prohrál stejně jako v předchozím kole s Britem Cameronem Norriem první set. O rok starší Auger-Aliassime prolomil hned druhý Lehečkův servis a díky brejku dopodával sadu do konce. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do koncovky. Za stavu 4:3 využil Lehečka první brejkbol v zápase a vývoj srovnal.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

radostné gesto Jiřího Lehečky po skalpu Kanaďana Félixe Augera-Aliassima.

"Cítím se skvěle. Těžko najít správná slova. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že budu takhle hrát, asi bych mu nevěřil. Jsem opravdu šťastný a nadšený," řekl Lehečka v rozhovoru na kurtu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Linda Fruhvirtová postoupila přes Markétu Vondroušovou do osmifinále Australian OpenVideo: sntv

Třetí sada při dospěla až do zkrácené hry. Lehečka v ní získal trhák 6:0 a po proměněném třetím setbolu se ujal vedení. Podobný scénář se opakoval i ve čtvrté sadě. Oba hráči si nenabídli jediný brejkbol a rozhodl znovu tie-break. Lehečka neztratil ani jedno podání, zatímco soupeř dvakrát na servisu chyboval. Kanaďanovi nepomohlo k postupu ani 20 es.

"Věděl jsem, že Félix hodně boduje přes první servis, a snažil jsem se o to samé. Věřil jsem si, že jsem schopný ho porazit i při hře od základní čáry," uvedl Lehečka.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Félix Auger-Aliassime (vlevo) gratuluje Jiřímu Lehečkovi k postupu do čtvrtfinále.

"A jízda nekončí. Porazil jsem tu výborné hráče. Musel jsem předvést svůj nejlepší tenis a odkrýt všechny karty, abych uspěl. Všechno to zní skvěle a navíc je to pravda. Pokusím se v té cestě pokračovat dál," dodal Lehečka.

Osmifinále hrála také nasazená dvacítka Barbora Krejčíková. Vítězka předloňského Roland Garros nastoupila v aréně Johna Caina proti trojce Jessice Pegulaové z USA. Obě hráčky do tohoto zápasu na úvodním grandslamu sezony neztratily ani set.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Barbora Krejčíková odpalující míček v osmifinále Australian Open.

Nasazená dvacítka Krejčíková však prohrála duel s Pegulaovou za hodinu a 43 minut. Sedmadvacetiletá rodačka z Brna se utkala s o rok starší Američankou poprvé. V dramatickém prvním setu sice odvrátila jedenáct brejkbolů a za stavu 5:4 nedovolila soupeřce dopodávat, vzápětí ale přišla o servis podruhé a Pegulaová se ujala vedení.

Ani ve druhé sadě se Krejčíkové na servisu nedařilo. Přišla o něj třikrát a brzy prohrávala 1:5. Pegulaová následně proměnila první mečbol. Osmadvacetiletá Američanka, která je po konci Polky Igy Šwiatekové a Tunisanky Uns Džábirové nejvýše postavenou hráčkou na turnaji, vyzve v boji o semifinále Bělorusku Viktorii Azarenkovou, nebo Číňanku Ču Lin.

Krejčíková zůstává dál ve hře ve čtyřhře, kde s Kateřinou Siniakovou obhajuje loňský triumf. Obě hráčky plní roli nasazených jedniček a probojovaly se již do osmifinále.

Nedělní program českých tenistů:
Muži, dvouhra - osmifinále:
LEHEČKA (ČR) - Auger-Aliassime (6-Kan.) 4:6, 6:3, 7:6(7:2), 7:6(7:3)
Ženy, dvouhra - osmifinále:
Pegulaová (3-USA) - KREJČÍKOVÁ (20-ČR) 7:5, 6:2
Čtyřhra - osmifinále:
VONDROUŠOVÁ, KOLODZIEJOVÁ (obě ČR) - Čang Šuaj, Haddadová Maiaová (7-Čína/Braz.) 3:6, 7:6 (11:9), 7:6 (14:12)
Junioři, dvouhra - 1. kolo:
MRVA (ČR) - Oliveira (Braz.) 3:6, 6:1, 6:1
FILIP (ČR) - U-hjok Čchang (Korea) 6:0, 6:2
Juniorky, dvouhra - 1. kolo:
Zhiyenbayevaová (Něm.) - ŠMEJKALOVÁ (ČR) 7:5, 6:4

Reklama