Hlavní obsah

Kožíšek porazil na Sibiři i olympijského vítěze

Jugorsk, Praha

Jen těsně za triumfem skončil na závěr sezony v sibiřském supersprintu běžců na lyžích Dušan Kožíšek. Ve finále Elimination tour nestačil jen na domácího Jevgenije Děvjaťjarova mladšího. Ale za sebou nechal celou ruskou komandu včetně olympijského vítěze z Vancouveru Krjukova, dále Peťuchova nebo Bělova.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český reprezentant Dušan Kožíšek

Článek

„Sněhu bylo ještě dost, spíš firňák, promíchaný ještě s čerstvým. Jelo se taky v zajímavém formátu. Dvě skupinky startovaly na protějších stranách trati a každá měla i svůj cíl. Ti nejhorší postupně odpadávali," vypráví Kožíšek, který vyrazil za Ural na pozvání pořadatelů mezi 30 lyžaři z 8 zemí. Mezi nimi třeba Němec Tscharnke, Fin Strandvall, Ital Pellegrino a další známé tváře ze sprinterských světových pohárů.

„Já byl ve finále v rychlejší skupince. Jeli jsme od začátku podlahu, dvě kola tahal většinou Kazach Čebotko, pak jsem šel dopředu na dvě kola já. V posledním šel přede mě Děvjaťjarov, držel jsem se ho a chystal na finiš. Jenže ten byl za zatáčkou a už krátký na to, aby se dalo něco dělat," dodal ještě.

O den dříve skončil osmnáctý v rychlém skiatlonu. Den poté pak šestý ve sprintu o překonání světového rekordu na 100 metrů na běžkách šestý. „To jsem zaspal na startu," přiznal Kožíšek.

Čtvrtý ročník Sprint tour Grand Prix v Jugorsku, nejzápadnějším místě sibiřského Chanty-Mansijska, vyhrál domácí Alexej Peťuchov.

Celý závod je mocně podporován Gazpromem a tlačí se do světového poháru. Živě ho vysílal zdejší kanál Jugra.

Reklama