Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 3:1Nedvědova míchanice přinesla radost, Češi porazili po bitvě Lotyšsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Berzinš 0 : 1
29. M. Michálek 1 : 1
51. Nedvěd 2 : 1
54. Plekanec 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Čtvrtý zápas českých hokejistů na mistrovství světa přinesl vysvědčení s puncem vítězství. Vyrovnanou bitvu s Lotyšskem Česko zvládlo a vyhrálo 3:1, když rozhodl parádním gólem Petr Nedvěd, který přelstil lotyšského gólmana. Tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem má na turnaji ze čtyř utkání osm bodů a patří mu třetí místo ve stockholmské skupině B.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Nedvěd dává gól lotyšskému brankáři Edgarsu Masalskisovi.

Článek
Fotogalerie

Hned od začátku začali čeští hráči dohrávat souboje, což byla pozitivní změna proti předchozím třem zápasům. První velká šance patřila Lotyšsku v šesté minutě, ale brankář Jakub Kovář předvedl skvělý pohyb v brankovišti a Cibulskis trefil tyč. Za dvě minuty se Češi dostali pod tlak a Lotyši hráli přesilovou hru. Protože šlo o dva fauly a jeden byl ohodnocen 2+2, mohlo jít až čtyři minuty ve čtyřech proti pěti.

Úvodní dvě minuty hráči pod koučem Hadamczikem zvládli, dokonce zaútočili. I ve druhé polovině oslabení výborně napadali rozehrávku a nepouštěli soupeře do šancí. Největší příležitost přišla až v závěru, ale gól přesto nepadl a čtyřminutové bránění dopadlo podle českých představ.

Pětadvacet sekund před koncem třetiny Lotyšsko pykalo a Česko se dostalo do početní výhody. Gól nepadl a v přesilovce Češi pokračovali v prostřední části. Ale ani teď se fanoušci v hale Globen gólu nedočkali. Ten padl až ve 24. minutě a radovali se Lotyši. Bernziš nadvakrát i se štěstím překonal Kováře. Český tým stále na šampionátu nemohl najít ideální rozpoložení. A to už ve čtvrtém utkání.

Michálek srovnal při hře čtyři na čtyři

Změnit skóre mohla další přesilovka. Nejdříve ohrozil Masalskise Nedvěd, neuspěl. Ale pak přišla chyba na druhé straně a práci měl Kovář.

Poté se dostavila úspěšná trefa na druhé straně. Svůj první gól na turnaji vstřelil při hře čtyři na čtyři Milan Michálek, když dokázal v obtížné situaci dostat puk za brankovou čáru u levé tyče lotyšského gólmana.

Ve 33. minutě se dostal do velké šance Frolík, po které se na ledě nakonec jiskřilo. Po potyčkách šel na trestnou lavici Plekanec a Saulietis. Oba dvě minuty za hrubost. Při hře čtyři na čtyři měl Kovář dvakrát velké štěstí, oba lotyšské pokusy neuspěly.

Příliš mnoho hráčů na ledě, to byl prohřešek českého týmu, který tak musel hrát další oslabení. Hru ve čtyřech přežil bez úhony a do konce druhé třetiny zbývaly necelé tři minuty. Poté fauloval Hemský a dostavila se další hra s menším počtem hráčů, gól ale nepadl.

Nedvěd rozhodl parádním gólem

V 51. minutě dostal přesnou přihrávku na modré čáře čtyřicetiletý Petr Nedvěd a nováček na světovém šampionátu si vychutnal lotyšského gólmana, kterého vymíchal a nedal mu šanci. Pochvalu zasloužil za skvělý pas také obránce Němec, který spoluhráče našel.

Po necelých třech minutách dal o sobě vědět také kapitán Tomáš Plekanec, který využil první českou přesilovku na šampionátu a Lotyšsko sedm minut před koncem třetí třetiny prohrávalo už 1:3. Tak také utkání skončilo.

Česko - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 29. M. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. P. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Morrison (USA). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 2570.
Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Frolík, Plekanec, M. Michálek - Tenkrát, Krejčí, Průcha - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Masalskis - K. Redlihs, Galvinš, Bartulis, Cibulskis, Sotnieks, Pujacs, Lavinš - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Cipulis, Širokovs - Meija, Berzinš, Keninš - Štals, K. Jass, Saulietis. Trenéři: Ted Nolan, Artis Abols a Viktors Ignatěvs.

Skupina A (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 7 35 : 15 19
2 USA 7 32 : 17 16
3 Finsko 7 21 : 14 15
4 Slovensko 7 21 : 13 15
5 Francie 7 21 : 32 9
6 Švýcarsko 7 16 : 21 6
7 Bělorusko 7 11 : 23 3
8 Kazachstán 7 11 : 33 1

Skupina B (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 7 27 : 8 21
2 Švédsko 7 29 : 15 18
3 Česko 7 24 : 11 14
4 Norsko 7 33 : 19 13
5 Lotyšsko 7 11 : 19 6
6 Německo 7 14 : 31 6
7 Dánsko 7 13 : 23 4
8 Itálie 7 6 : 31 2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články