Hlavní obsah

Dánsko - Portugalsko 2:3Varela spasil Portugalce tři minuty před koncem zápasu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Pepe 0 : 1
36. Postiga 0 : 2
41. Bendtner 1 : 2
80. Bendtner 2 : 2
87. Varela 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Až díky brance Silvestra Varely v 87. minutě si Portugalci zajistili reálnou šanci na postup ze skupiny mistrovství Evropy ve fotbale. Ronaldo a spol. vedli nad Dánskem již 2:0, ale Seveřanům se podařilo duel zdramatizovat po dvou brankách Nicklase Bendtnera. Portugalci si po úvodní porážce s Německem připsali první tři body na turnaji. Stejný počet získaných bodů mají po výhře nad Nizozemci i Dánové.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zlatý náhradník. Střídající Silvestre Varela vystřelil v závěru zápasu Portugalcům tři body a udržel naděje mužstva na postup

Článek
Fotogalerie

Krátkodobý herní útlum a čekání na první výhru v letošním roce Portugalci ukončili v příhodný okamžik. I když úvod nebyl v jejich režii a v úvodní desetiminutovce museli čelit územní převaze Dánska. Pak ale začali přebírat otěže zápasu Pyrenejci, kteří po porážce s Německem potřebovali uspět. K výhře je nasměroval v 23. minutě Pepe, který si na bližší tyči naběhl na rohový kop a hlavou míč nezadržitelně umístil pod břevno.

Portugalcům viditelně stouplo sebevědomí a největší hvězdy Ronaldo, Nani nebo Postiga dělaly soupeři v obraně starosti. Kanonýr Realu zahrozil v 34. minutě z trestného kopu, který však dánská zeď odklonila z trasy do branky. Portugalsko si vše bohatě vynahradilo vzápětí. Po ideální přihrávce Naniho na malé vápno mu zajistil Postiga umístěnou ranou bez přípravy dvoubrankové vedení.

I když Dánům se přechod do útoku nedařil podle představ, ke konci poločasu jim jedna z mála dotažených akcí vyšla jako z partesu a Bendtner hlavičkou do prázdné branky v 41. minutě snížil. Radovat se nemuseli dlouho, to by však Postiga a po něm i Ronaldo po dalším přesném centru Naniho nesměli o centimetry minout volně letící míč.

Ronaldo reprezentační střelecký půst neprotrhl

Reprezentační střelecký půst Ronaldo po čtyřech utkáních bez trefy neprotrhl ani v nástupu do druhého poločasu, když postupoval po levé straně sám na gólmana Andersena, ale ten vystihl jeho pokus o obstřel. Seveřany nevyvedlo z míry ani vynucené střídání zkušeného Rommedahla a i bez něj si došli pro vyrovnání.

Portugalským smolařem okamžiku se stal Ronaldo, který byl dvanáct minut před koncem znovu úplně sám před gólmanem, ale šanci, z nichž v Realu střílí góly jako na běžícím pásu, opět neproměnil. Prakticky vzápětí se Bendtner uvnitř vápna hlavou vložil do Jacobsenova centru a balón od tyčky doputoval do sítě.

Jenže zlatou ruku pak měl při střídání portugalský trenér Bento. Sotva Varela vběhl v 87. minutě na hřiště, parádně se opřel do míče a dánský gólman na jeho střelu nemohl dosáhnout. Portugalci vyhráli druhý z posledních osmi zápasů, naopak Dánsko neuspělo po pěti soutěžních výhrách v řadě.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina B:
Lvov: Dánsko - Portugalsko 2:3 (1:2)
Branky: 41. a 80. Bendtner - 24. Pepe, 36. Postiga, 87. Varela. Rozhodčí: Thomson - Ross, Rose (všichni Skot.). ŽK: J. Poulsen, Jacobsen - Meireles, Ronaldo. Diváci: 31.840.
Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling (16. J. Poulsen) - Rommedahl (60. Mikkelsen), Eriksen, Krohn-Dehli (90. Schöne) - Bendtner. Trenér: Olsen.
Portugalsko: Rui Patrício - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (87. Varela), Veloso, Moutinho - Nani (89. Rolando), Postiga (64. Oliveira), Ronaldo. Trenér: Bento.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: