Hlavní obsah

"Chilané" odcestují do Brazílie, kde budou vzpomínat na MS 1962

Fotbaloví vicemistři světa z roku 1962 v čele s Josefem Masopustem oslaví padesáté výročí finálového duelu návštěvou svých soupeřů v Brazílii. Setkají se mimo jiné s legendárním Pelém. Do Sao Paula odcestují ve čtvrtek a zahájí tam například výstavu věnovanou finálovému jubileu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Finalisté z Chile o přestávce zápasu národního týmu s Maďarskem.

Článek

Z tehdejší československé reprezentace, která se díky výkonům na MS 1962 nesmazatelně zapsala do historie českého fotbalu, žije už jen dvanáct hráčů. Do Brazílie na oslavu padesátého výročí finále odletí šest z nich - Josef Masopust, Josef Jelínek, Václav Mašek, Jozef Štibrányi, Jiří Tichý a Jan Lála.

Chybět budou Slováci Pavol Molnár, Vladimír Koiš, Titus Buberník, z rodinných důvodů pak Jozef Adamec a také Josef Kadraba s Adolfem Schererem, kteří žijí v zahraničí.

Brazilskou stranu bude vedle Pelého reprezentovat dalších dvanáct tehdejších účastníků finále včetně Mária Zagalla či Amarilda. Největší hvězdy Vavá a Garrincha už se oslav nedožily.

Setkání v Sao Paulu organizuje brazilské ministerstvo sportu ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Brazílii a Klubem přátel Josefa Masopusta. Na letenky pro hráče přispěla Fotbalová asociace ČR, jejíž místopředseda Dušan Svoboda se akce rovněž zúčastní.

Na programu je vedle setkání obou delegací návštěva muzea fotbalu, utkání mezi Corinthians a Palmeiras a především zahájení výstavy 50 let od MS v Chile v Památníku Latinské Ameriky. V úterý se pak česká výprava vrátí domů.

Reklama