Hlavní obsah

Karaganda - Liberec 1:1Liberec ve střední Asii málem padl, až v závěru prodloužení vydřel šťastný postup

Aktualizováno

Sen fotbalistů Slovanu Liberec o Lize mistrů trvá dál, i když v Kazachstánu byli nečekaně blízko vyřazení. Po výhře 1:0 nad Šachťorem Karaganda v domácím zápase druhého předkola venku stejným poměrem úvodních 90 minut prohráli, a tak se muselo prodlužovat. Prapor českého mistra dlouho držel skvělý brankář Bičík a střídající Blažek až ve 120. minutě duelu zajistil postup. V dalším předkole se Liberec již příští týden utká s rumunským mistrem CFR Kluž. První zápas se bude hrát příští středu od 20:45 v Rumunsku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce se radují z branky Vojtěcha Hadaščoka (druhý zprava) v úvodním duelu 2. předkola LM s Karagandou..

Článek

Liberečtí si do střední Asie přivezli ošemetný chabý náskok 1:0 z prvního zápasu a první poločas jen potvrdil, jak těžká práce je čeká. Již v 6. minutě sice Vácha střelou z hranice malého vápna trefil boční síť a za pár minut poté se pak před Hadaščokem otevřela úplně prázdná branka. Autor jediného gólu z prvního zápasu však byl rychlejší než balón, který tak zákonitě nechal za sebou.

Liga mistrů - odveta 2. předkola
Karaganda - Liberec 1:1on-line

Kazaši samozřejmě cítili šanci a sebevědomí si dodávali nebezpečnými centry ze stran a stadardními situacemi. Prosadit se dlouho nemohli, Slovan je však posadil do sedla sám. Breznaník riskantně zahrál míč zpátky do vlastního vápna, Fleišman zazmatkoval a sestřelil Gridina. Rozhodčí Hansen ani na chvíli nezaváhal a nařídil pokutový kop. Míč si ve 39. minutě postavil Kukejev, Bičík sice směr jeho střely vystihl, ale na míč nedosáhl. Karaganda se tak ještě do přestávky ujala vedení a v celém dvojzápase srovnala krok.

Mohlo být ještě hůř. Nebýt brankáře Bičíka, nemusel se Liberec dočkat ani prodloužení. První šanci druhé půle měl sice po Breznaníkově centru hlavičkující Nezmar, pak ale hosté od Nisy už jen trnuli. Hlavně v závěru řádné hrací doby, kdy se při dvou šancích Finončenka vyznamenal Bičík.

Liberecký brankář pak čaroval i v prodloužení. Nejdřív vytáhl skvělý zákrok znovu proti Finončenkovi a poté proti Bajžanovovi, který na branku Slovanu běžel úplně sám... Druhou část prodloužení načala nadějná bomba Šurala, také kazašský gólman Mokin však byl na místě.

Liberec se dočkal až v čase 120 – v poslední minutě prodloužení... Po centru Breznaníka a nebezpečné situaci v šestnáctce se míč dostal ke střídajícímu Blažkovi, který před brankovou čárou snadno posunul míč do sítě, uchránil Slovan od penaltového rozstřelu a zajistil mu další předkolo proti rumunské Kluži.

Slovan se pokouší proklouznout do hlavní fáze Ligy mistrů už potřetí. V roce 2002 nestačil ve třetím (tehdy posledním) předkole na AC Milán, v roce 2006 vypadl ve stejné části kvalifikace se Spartakem Moskva.

Příští týden nastoupí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého na půdě úřadujícího rumunského mistra 31. července nebo 1. srpna, domácí odveta s Kluží pak je na programu o týden později.

Šachťor Karaganda - Liberec 1:1 po prodl. (1:0, 1:0)
Branky: 40. Kukejev z pen. - 120. Blažek. Rozhodčí: Hansen - Rix, Andersen (všichni Dán.). ŽK: Kukejev, Vasiljevič - Fleišman, Janů. První zápas: 0:1, postoupil Liberec.
Karaganda: Mokin - Paryvajev, Džidič, Vasiljevič, Kirov - Arsenjevič (120. Višnakovs), Vičius, Caňas, Kukejev - Finončenko (113. Tarasov), Gridin (76. Bajžanov). Trenér: Kumykov.
Liberec: Bičík - Kušnír, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner (85. Blažek) - Hadaščok (63. Bosančič). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: