Hlavní obsah

Montoya se vrací k formulím, v příští sezóně chce vyhrát 500 mil Indianapolis

Praha

Po čtrnácti letech se vrátí na místo činu. Automobilový závodník Juan Pablo Montoya oznámil odchod ze zámořského seriálu NASCAR a návrat do formulové série IndyCar, v níž slavil úspěchy na přelomu tisíciletí před příchodem do formule 1. Kolumbijský jezdec usedne do monopostu poprvé od roku 2006, kdy předčasně ukončil angažmá v týmu formule 1 McLaren.

Foto: Profimedia.cz

Juan Pablo Montoya (vlevo) se svými kolegy z týmu Chipa Ganassiho Dariem Franchittim (druhý zleva) Jamiem McMurraym (vpravo) při testech na okruhu v Daytoně.

Článek

Montoya neprodloužil smlouvu v seriálu NASCAR s týmem Chipa Ganassiho a domluvil se na kontraktu s jedním z hlavních konkurentů v sérii IndyCar, týmem Penske. V týmu bude sedmatřicetiletý Kolumbijec jezdit s Willem Powerem a Heliem Castronevesem a věří, že naváže na své předchozí úspěchy v čele s triumfem ve slavném závodu 500 mil Indianapolis v roce 2000.

„Jsem opravdu rád, že se mohu od příští sezóny připojit k tomuto legendárnímu týmu. Měl jsem tu čest jezdit během své kariéry pro ty nejlepší stáje světa a vždy jsem obdivoval činnost Rogera Penskeho a jeho organizace. Šanci závodit za tenhle tým beru jako obrovskou čest," prohlásil Montoya po oznámení podpisu kontraktu.

Rodák z Bogoty má na kontě 11 triumfů ze závodů bývalé zámořské série CART, v níž v roce 1999 coby nováček získal titul. O rok později pak rovněž v roli debutanta triumfoval v Indianapolis a v roce 2001 vstoupil s gloriolou zámořské hvězdy do formule 1. V prestižním seriálu závodil do roku 2004 za tým Williams, poté se přesunul k McLarenu. V F1 vyhrál celkem sedm závodů a v roce 2006 ze seriálu předčasně odešel poté, co se pro následující sezónu dohodl na angažmá v sérii NASCAR.

Montoya sice v kokpitu monopostu neseděl sedm let, věří ale, že k užitku budou i zkušenosti ze seriálu NASCAR. "Nemám z formulových závodů na oválu strach. Mám sedm let zkušeností z NASCAR a v otevřených monopostech jsem dost dlouho jezdil předtím. Naopak, je to obrovská výzva. A když je řeč o oválech: co prostě chcete vyhrát, je Indy 500. To mě opravdu láká. A ve spolupráci s týmem Penske to bude opravdu něco," doplnil.

"Juan je ověnčený triumfy napříč celým motorsportem. Vyhrál závody i šampionáty a má zástupy neuvěřitelně oddaných fanoušků. Těšíme se na společné působení, pro tým Penske bude určitě významnou posilou," poznamenal majitel týmu Roger Penske.

Reklama

Související témata: