Hlavní obsah

VIDEO: Když vidím Čechina, čeká mě ještě dlouhá cesta, smál se Kozák, když se podepisoval na vlajku Aston Villy

Sofia

Osm dnů jenom trénoval a na fotbal se pouze díval. „Věděl jsem dopředu, že si zahraju až v Bulharsku, ale i tak to bylo jedno velké trápení. Nedostat se ani na lavičku, sedět na tribuně a pouze koukat,“ přiznával legionář z ostrovů Libor Kozák, že podobná muka jako při kvalifikační derniéře české reprezentace ještě neprožil. A to byl na ně připraven, protože v turínském kvalifikačním duelu s Itálií dostal druhou žlutou kartu a věděl, že na Maltě nastoupit nemůže.

Rozhovor s Liborem KozákemVideo: Sport.cz

 
Článek

Po osmi dnech, kdy mohl jen trénovat, má ovšem jistotu, že proti Bulharům hrát stoprocentně bude. „Po přestupu do anglické Premier League začal pravidelně nastupovat, prokazuje dobrou formu, takže z hlediska reprezentační perspektivy svádí vše k tomu, že se stane v budoucnu klíčovým útočníkem národního mužstva. Proto ho postavím," potvrdil trenér Josef Pešice. „Navíc si chceme vyzkoušet, jak bude fungovat jeho spolupráce s Vaškem Kadlecem."

Dobře ví, že se od něho čekají góly

„Podobná slova se příjemně poslouchají. Chci dokázat, že si je zasloužím a že na to mám. V klubových barvách v Premier League, v reprezentaci zrovna tak," nepopíral Kozák, že ho trenérova slova povzbudila.

„Přechod na ostrovy jsem zvládl, v Aston Ville mně dali příležitost a já se uvedl gólem, což mně ohromně pomohlo, teď ale musím pokračovat. Od útočníka se očekávají branky, a když je nebude střílet, bude to mít těžké všude. To pak nebude hrát ani v Aston Ville či nároďáku, ba ani u nás v Opavě ve třetí lize."

Zvláště teď v Aston Ville povinnost prosadit se a zůstat v základní sestavě cítí s dvojnásobnou intenzitou.

„Není to, jako když jsem přišel do římského Lazia vlastně odnikud. Aston Villa za mě zaplatila dost velké peníze a já bych měl její očekávání splnit," uvědomoval si Kozák hlavně na Maltě, kde je Premier League nejsledovanější a nejpopulárnější soutěží, a fanoušci ho tudíž poznávali jak v hotelu, tak i při trénincích.

„Jeden za mnou dokonce přišel s vlajkou Aston Villy a s žádostí o autogram," trochu se zapýřil Kozák. „Ale když vidím Čechina, čeká mě ještě dlouhá cesta, abych se mu alespoň přiblížil."

Spoluhráče si nevybírá

V reprezentaci k tomu ale má možnost. Tedy, pokud bude střílet góly. „Konkurence ale panuje v nároďáku velká. Je tady Lafata, Pekhart, Venca Kadlec, s nímž jsme hrávali v jedenadvacítce. Nevybírám si, s kým hrát, nemám problémy s rozestavěním, pro mě je důležité, aby byl na blízku další spoluhráč a jeden z nás se prostě prosadil," přiznává Kozák, jak moc je natěšený na večerní duel s Bulhary.

„Po takovém čekání žádný div. Naposledy jsem při zápasech vysedával na tribuně ještě v dobách, kdy jsem přišel do Lazia," doznává.

„S Bulhary to ale bude hodně těžké. Jsou hodně nevyzpytatelní, schopní porazit každého, ale také s každým prohrát. Navíc ještě neztratili šanci na účast v baráži, což je bude určitě motivovat ještě víc. Po poklidu na Maltě zavládne v Sofii určitě bouřlivé prostředí, ale to by mělo motivovat pro změnu nás. Chceme uspět a rozloučit se s kvalifikací důstojně," plánoval Kozák.

Reklama

Související témata: