Hlavní obsah

V Mnichově vyrovnal na 1:1, pak Bayern Plzeň semlel. I proto si Bican životní gól nepamatoval

Mnichov

Slavnější gól v životě nedal, přesto postupem času vzpomínky na jedinečnou trefu překryly důležitější věci. Ivan Bican, bývalý útočník fotbalové Plzně, před dvaačtyřiceti lety pokořil obranu mnichovského Bayernu na jeho půdě. V duelu tehdejšího Poháru vítězů pohárů nakonec bavorský celek porazil Západočechy 6:1. Dnes pětašedesátiletý veterán doufá, že ve středu večer budou následovníci jeho týmu úspěšnější.

Foto: fcviktoria.cz

Ivan Bican před domácím zápasem Plzně proti Slavii Praha.

Článek

Trénink plzeňských fotbalistů v mnichovské Allianz Areně.

Hlasy Františka Rajtorala před utkáním s Bayernem.

„Během aktivní kariéry jsem si trefy z Mnichova tolik nevážil. Myslel jsem si, že branek v pohárové Evropě bude více. Ani jsem nevěděl, jak jsem míč do sítě dostal. Až nedávno mi kluci připomínali, že po centru Zieglera. Ale jestli jsem se trefil hlavou, nebo nohou, fakt nevím," usmívá se Bican.

„Šlo o můj nejslavnější gól. Ale nejdůležitější určitě ne při šesti inkasovaných brankách," vypráví Bican o trefě, která tehdy znamenala ve 4. minutě zápasu vyrovnání na 1:1. Už v prvních vteřinách duelu se totiž trefil slavný kanonýr Müller.

„Já se vlastně přimotal jen k jedné finální akci. Kdybychom udrželi do poločasu vyrovnaný stav, možná jsme měli naději, jenže jsme před přestávkou inkasovali druhý gól a po změně stran nás Bayern semlel. Vždyť oni měli slavnou generaci s Beckenbauerem, Breitnerem, Rothem či brankářem Maierem, která následně třikrát vyhrála PMEZ a dovedla Německo ke zlatu na mistrovství světa. Přitom doma jsme byli lepší. Trefili jsme břevno a tyč, gól jsme dostali po rohovém kopu hodně nešťastně. A v odvetě bylo i na naší straně mnoho šancí, ale zůstaly nevyužity," pátrá v paměti Bican. „Zatímco pro nás kluky v plzeňském dresu představovala bitva s Bayernem mimořádnou událost, pro Beckenbauera a další šlo o jedno utkání ze sta," krčí rameny Bican.

Do Evropy pomohl i šťastný los

S úsměvem vzpomíná, jakou kliku jeho Plzeň měla, když se do pohárového osudí protlačila. Západočeši totiž ve finále Českého poháru remizovali se Spartou Praha B 3:3 a došlo na penaltový rozstřel. „Tehdy se kopalo pětkrát, ale všechny pokusy měl jeden hráč. Hoffman tehdy po hattricku v zápase proměnil i všechny pokutové kopy, jenže kluk ze Sparty také. Tudíž o postupujícím do československého finále rozhodoval los mincí. A na nás se usmálo štěstí. Stačilo malinko a já ani nikdo ze spoluhráčů proti Bayernu vůbec nestál. Následně jsme sice podlehli Trnavě, ale byla mistrem, takže jsme šli do Evropy jako poražený finalista," vypravuje Bican, jenž je odchovancem pražské Aritmy, kde s fotbalem začínal v deseti letech. Krátce se objevil i v dorostenecké reprezentaci a za Plzeň hrál od ledna 1970.

Jako dárek k nedávným pětašedesátým narozeninám, které oslavil 2. října, dostal od vedení Viktorie Plzeň cestu na třetí utkání skupiny D Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a Západočechy. „Popravdě, ani se mi sem dvakrát nechtělo. Kvůli vlastní pohodlnosti, představa cestování autobusem mě moc nelákala. Ale jak se zápas blíží, moc se těším. Nikdy jsem v Allianz Aréně nebyl, takže pro mě půjde o mimořádný zážitek," říká Bican.

Když nastoupila v Mnichově jeho Plzeň, přišlo na odvetný zápas podle dobových archivů jen šest tisíc fanoušků. „Hráli jsme na nějakém menším stadiónu. Tehdy se vše chystalo na olympijské hry a aréna s fotbalovým hřištěm nebyla hotová," vybavuje si Bican.

Ve středu večer si v Mnichově užije báječnou fotbalovou kulisu. Bude totiž vyprodáno. Allianz Arena pojme téměř sedmdesát tisíc lidí. A k vidění bude nepochybně skvělý fotbal. Vždyť Bicanova Plzeň bude stát proti úřadujícímu šampiónovi Ligy mistrů. „Současná hra Bayernu je hodně dobrá, až suprová. Jsou nesmírně pracovití, celá záloha je fantastická. Robben a Ribéry jsou až trošku arogantní, ale takové hráče prostě k úspěchu tým potřebuje," přemítá Bican o plzeňském protivníkovi.

Kluci nesmí mít strach, radí následovníkům

Nemyslí si, že by se jeho následovníci měli strachovat stejného výprasku, jaký nakonec schytala Viktoria Plzeň v září 1971. „Kluci si to musí hlavně srovnat v hlavě a nebát se, hrát sebevědomě. Nikdy neudělali ostudu. Fyzicky jsou připravení nepochybně výborně. Jen musí středeční duel zvládnout psychicky," nabádá Bican svěřence Pavla Vrby.

Kádr i hru úřadujících českých šampiónů má dobře nastudovanou. „Viděl jsem všechna jejich vystoupení v pohárech, pravidelně chodím i na ligová utkání ve Štruncových sadech. Poslední dobou to trošku skřípe. Ale jde o generaci, na kterou můžeme být hrdí, byť rodilých Plzeňáků v kádru moc není. Ale po problémech, které Viktoria nedávno měla, prožíváme všichni mimořádné okamžiky. Jsem rád, že jsem se dočkal následovníků v evropských pohárech," přiznává upřímně Bican, jenž má na starosti starou gardu Viktorie Plzeň.

„Od jara do podzimu jezdíme po obcích v regiónu, pokud nás pozvou třeba na oslavu založení jejich klubu nebo při jiné mimořádné příležitosti. Jsme tedy s ostatními pamětníky bitvy s Bayernem v pravidelném kontaktu. A při domácím duelu Ligy mistrů s Mnichovem budeme mít oficiální setkání. Pozváni budou i zástupci německého týmu, ale netuším, zda pro ně půjde o akci, které by věnovali pozornost," krčí rameny Bican.

Jak dopadne souboj fotbalistů Plzně s Bayernem Mnichov?
Zvítězí Bayern
67,3 %
Plzeň favorita zaskočí a vyhraje
22,9 %
Utkání skončí remízou
9,8 %
Celkem hlasovalo 23022 čtenářů.

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Real Madrid 6 20 : 5 16
2 Galatasaray 6 8 : 14 7
3 Juventus 6 9 : 9 6
4 Kodaň 6 4 : 13 4

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 PSG 6 16 : 5 13
2 Olympiakos 6 10 : 8 10
3 Benfica 6 8 : 8 10
4 Anderlecht 6 4 : 17 1

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 6 17 : 5 15
2 Manchester City 6 18 : 10 15
3 Plzeň 6 6 : 17 3
4 CSKA 6 8 : 17 3

Skupina E

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chelsea 6 12 : 3 12
2 Schalke 6 6 : 6 10
3 Basilej 6 5 : 6 8
4 Steaua 6 2 : 10 3

Skupina F

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dortmund 6 11 : 6 12
2 Arsenal 6 8 : 5 12
3 Neapol 6 10 : 9 12
4 Marseille 6 5 : 14 0

Skupina G

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Atlético 6 15 : 3 16
2 Zenit 6 5 : 9 6
3 Porto 6 4 : 7 5
4 Austria 6 5 : 10 5

Skupina H

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Barcelona 6 16 : 5 13
2 AC Milán 6 8 : 5 9
3 Ajax 6 5 : 8 8
4 Celtic 6 3 : 14 3

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester Utd. 6 12 : 3 14
2 Leverkusen 6 9 : 10 10
3 Šachtar 6 7 : 6 8
4 R. Sociedad 6 1 : 10 1

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články