Hlavní obsah

Teplice - Plzeň 1:0Plzeňský mistr poprvé na podzim padl a druhou příčku musel vyklidit Teplicím

MinutaMin. Tým Hráč Akce
73. Nivaldo 1 : 0
Záznam online reportáže

Teplice

Zaslouženou výhrou fotbalově lepších a daleko ofenzivněji laděných Teplic skončil šlágr dvanáctého podzimního ligového dějství. O jejich vítězství rozhodl hlavičkující Nivaldo sedmnáct minut před koncem. Plzeňský obhájce titulu poprvé v této sezóně prohrál a druhou příčku v tabulce musel vyklidit právě Severočechům. Hostům, kteří začali hrát až po změně stran, nepomohla k bodovému zisku ani penalta, kterou tentokrát pro změnu zahodil Bakoš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost teplických ofenzivních opor - střelec Santos Nivaldo (vlevo) a Franci Litsingi během zápasu proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Převahu Teplice nezúročily a do vedení nešly, i když v ostře sledovaném duelu byly po celou první půli lepším týmem. Pohyblivějším, důraznějším, kombinačně přesnějším i nápaditějším. Třeba přihrávka Nivalda, po níž se zjevil ve 24. min. ve velké šanci Mahmutovič, měla skutečně špičkové parametry. Bosenský snajpr ovšem vbíhal do plzeňské šestnáctky přece jen v úhlu, takže hostujícího gólmana pokusem o technickou střelu nepřelstil.

Obdobně dopadl ovšem již čtvrthodiny předtím, kdy v pádu trefil bránícího Čišovského, a protože se neujala ani dalekonosná rána Ljevakoviče, ani teč Salamiho, pasivně hrající a do defenzivy zatlačený mistr držel bezgólový stav, střádal čas i za cenu polehávání po trávníku a věřil ve svou chvíli.

Bakoš jako exekutor selhal

Ta přišla deset minut po přestávce, neboť Plzeň si počínala v porovnání s prvním poločasem daleko aktivněji a hlavně se pouštěla do útočení s větším počtem hráčů.  Příležitost to ovšem byla vymodlená...

Rajtoralův pád v šestnáctce po souboji s Kleinem totiž vyhodnotil sudí Jech jako penaltový... Exekuce diskutabilního pokutového kopu se tentokrát ujal Bakoš, ale Slavík jeho střelu vystihl a míč vyrazil, takže spravedlnosti bylo alespoň očima domácích učiněno zadost.

Nivaldův gól vyvolal explozi

Pravdou ovšem je, že hosty zahozený pokutový kop nabudil a vehementně zkoušeli Bakošovo selhání napravit. Nejprve kolem jedné tyče domácí brány svištěla střela neúspěšného exekutora, vzápětí kolem druhé rána Kolářova.

Domácí s věčným náhradníkem v bráně Slavíkem si ale počínali v defenzivě disciplinovaně a do vyložené šance soupeře nepouštěli. Sami naopak využívali uvolněných prostorů k výpadům, z nichž nakonec přece jen udeřilo. Mahmutovič posadil milimetrově přesnou přihrávku na hlavu Nivalda a Stínadla, kde se sešla největší návštěva za posledních čtrnáct let, explodovala.

Hosté se ze všech sil snažili o zvrat, trenér Vrba poslal na trávník dva čerstvé útočníky Tecla a Wágnera, ale ani na vyrovnání to nestačilo, i když třeba Ďuriš dvakrát hodně nebezpečně zahrozil.

V nastaveném čase naopak chybělo málo, aby Mahmutovič přidal druhý teplický gól. Kozáčik vyběhl, aby zlikvidoval jeho sólo, bosenský legionář mu udělal u postranní čáry kličku, ale opuštěnou bránu minul.

Na zaslouženém vítězství fotbalově lepších a ofenzivněji laděných Teplic to však nic nezměnilo.

12. kolo první fotbalové ligy:
FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)
Branky: 73. Nivaldo. Rozhodčí: Jech - Urban, Pilný. ŽK: Salami,. Mahmutovič, Klein (všichni Teplice). Diváci: 16 180. Poločas 0:0.
Teplice: Slavík - Matula, Hošek, Klein, Krob - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek (78. Táborský), Nivaldo - Salami, Mahmutovič (90.+4. Jindráček). Trenér: Ščasný.
Plzeň: Kozáčik - Řezník (85. Wágner), Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík (76.Ďuriš) - Bakoš (76. Tecl). Trenér: Vrba

.

Reklama