Hlavní obsah

Peking a Lvov jsou dalšími uchazeči o zimní olympiádu v roce 2022

Peking společně se severočínským městem Čang-ťia-kchou a ukrajinský Lvov jsou dalšími uchazeči o pořádání zimních olympijských her v roce 2022. Jako první podalo kandidaturu už dříve kazašské Almaty. Termín pro přihlášky vyprší 14. listopadu.

Článek

Lvov se do boje o hry oficiálně přihlásil v úterý. "Naše kandidatura odráží skutečné potřeby regionu, neboť 46 miliónů Ukrajinců potřebuje v Karpatech lepší sportovní a turistickou infrastrukturu," řekl náměstek předsedy vlády Oleksandr Vilkul.

Už o víkendu odeslali uchazečský dopis zástupci Čínského olympijského výboru. Čína hostila olympijské hry poprvé v létě v roce 2008 v Pekingu. Čang-ťia-kchou je horské středisko v provincii Che-pej přibližně 160 kilometrů severozápadně od Pekingu. Podle projektu by se v metropoli odehrály soutěže na ledu a v horách závody na sněhu. Přímé železniční spojení mezi oběma městy se začne budovat ještě tento rok.

Zájem o OH 2022 předběžně vyjádřil Mnichov. O nominaci uvažuje i Oslo a společnou kandidaturu plánovaly Polsko se Slovenskem.

O pořadateli se rozhodne na zasedání Mezinárodního olympijského výboru 31. července 2015 na kongresu v Kuala Lumpuru. Příští rok budou ZOH v Soči a v roce 2018 je uspořádá jihokorejský Pchjongčchang.

Reklama

Související témata: