Hlavní obsah

VIDEO: Z Vydry si před zápasem s Kanadou spoluhráči ve WBA utahovali: To k vám přijede Crosby?

Praha

Dobírali si ho. Utahovali si z něho, zda snad s Kanadou nebude hrát česká reprezentace v Olomouci někde na zimáku. „Dokonce si dělali legraci, zda k nám nepřijede také Sidney Crosby,“ přiznával Matěj Vydra, že si před odjezdem na reprezentační sraz užil od spoluhráčů ve West Bromwichi své.

Rozhovor s Matějem Vydrou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Brankář Petr Čech před přátelským utkáním s Kanadou.

Sám o fotbalové reprezentaci javorových listů neví vůbec nic, ale i tak vypadl z Birminghamu rád. „Stejně bychom toho v klubu během přestávky moc nenatrénovali. V nároďáku si konečně zahraju, a kdybych dal Kanadě gól, třeba si mě trenér Clark všimne," bere jedenadvacetiletý legionář olomouckou přípravu jako možnost, jak na sebe na ostrovech upozornit.

Sedm útočníků a hraje jeden

Nemá to v nové sezóně snadné...  Prakticky hned po příchodu do ostrovního angažmá se zranil, dlouhé týdny laboroval se zhmožděným stehenním svalem a vypadl jak z kádru reprezentace, tak i ze sestavy West Bromwiche.

„Zranění přišlo ve špatnou chvíli. V prvních třech kolech Premier League jsme získali jediný bod, nedali jsme ani jeden gól, takže kouč se ocitl pod velkým tlakem. Narychlo proto koupil další dva útočníky. Teď je nás v kádru sedm a přitom hrajeme jen na jednoho," povzdechl si Vydra nad svým údělem.

Na scéně Premier League totiž okusil pouhých sedm minut v úvodním kole proti Southamptonu, k nimž přidal čtyřiadvacet dalších na Evertonu. Pak se ale zranil a vysedává na lavičce mezi náhradníky. Přitom chce hrát. Za West Bromwich, za reprezentaci pochopitelně také.

Trenér slíbil, že prostor dostane

„Nevzdávám to. Chci se v klubu do základní sestavy probojovat a co nejdéle se v ní udržet. Při tréninku se mi daří, góly dávám, trenér to vidí. Mluvil jsem s ním, než jsem odjížděl na reprezentační sraz. Když prý ho přesvědčím, dá mi prostor. Musím proto ještě víc máknout, protože Premier League je daleko náročnější a plná daleko lepších fotbalistů, než druhá liga, kterou jsem hrál za Watford. Vždyť v našem mančaftu kope třeba Anelka, jenž má za sebou působení v Chelsea," líčí Vydra svou situaci.

Není ani trochu jednoduchá, protože po zpackaném úvodu sezóny se mužstvu daří a v tabulce se dere výš. I  třeba díky výhře na Old Trafford nad Manchesterem United či remíze na stadionu Chelsea v posledním kole se jeho tým dostal v tabulce na desátou příčku.

„Na Stamford Bridge jsme hlavně ve druhém poločase hráli hodně solidní fotbal a mohli vyhrát. Jenže v šesté minutě nastavení jsme dostali gól z penalty, i když sudí původně avizoval, že přidá jen čtyři minuty. Ale na rozhodčího se vymlouvat nemůžeme," je Vydrovi jasné, že po zmiňovaném vzestupu a výsledcích bude trenér Clark úspěšnou sestavu jen těžko měnit.

„Do konce soutěže ale schází ještě sedmadvacet kol, takže uvidím, jak to se mnou bude. Teprve teď se ukáže, zda jsem hostováním ve West Bromwichi udělal správný krok," nevzdává myšlenky na základní sestavu, i když se mu nabízí další možnosti.

Z ostrovů se mu prchnout nechce

„Zase tak moc jich není. Přestupový limit už mám vyčerpaný, neboť klubovou příslušnost jsem transferem z Udine do West Bromwiche změnil, takže se nabízí buď návrat do Itálie, nebo odchod na další hostování do druhé anglické ligy. Dva spoluhráči svou situaci takto před nedávnem řešili, ale mně se to nižší soutěže utíkat nechce. Prioritou je místo v základní sestavě West Bromwiche, k čemuž by mně měla pomoci i reprezentační příprava s Kanadou. Když zahraju a třeba vstřelím i nějakou branku, třeba na sebe klubového trenéra upozorním," plánuje jedenadvacetiletý legionář z ostrovů Matěj Vydra.

Že by na sebe upozornil i budoucího trenéra české reprezentace, nad tím zase až tak moc nepřemýšlí. Natož aby spekuloval, kdo národní tým po Bílkovi a provizorním kouči Pešicem povede.

„Jsem tady od toho, abych hrál a nikoli abych vybíral trenéra. Pro mě bude podstatné, abych se v reprezentaci udržel," nemíní se Vydra pouštět do podobných úvah. Třeba i proto, že za poslední dobu zažil změn a působení pod různými trenéry spoustu.

„Každý má samozřejmě své oblíbence. Je proto lepší být zakotvený a působit pod jedním trenérem delší dobu. Kouč pak ví, co ode mne může od hráče čekat, než abych mu dokazoval, jaké kvality mám," nastiňuje svou fotbalovou filosofii.

Reklama

Související témata: