Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:1 SNHokejisté našli recept na góly proti Švédům, výhru trefil v nájezdech Červenka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Johansson 0 : 1
52. Kousal 1 : 1
65. Červenka (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Martin Kézr (Soči)Právo

Čeští hokejisté vyhráli i druhé utkání na Channel 1 Cupu. V Soči porazili po nájezdech 2:1 Švédy, proti nimž v předchozích dvou zápasech evropské tour nedokázali vůbec skórovat. Na olympijském ledě ale našli recept na gól, i když museli otáčet stav utkání. Kousal stihl vyrovnat a bonusový bod zařídil Červenka.

Foto: Aleš Krecl, ČTK

Roman Červenka v obrovské šanci před brankářem Švédska Henrikem Karlssonem mířil nad horní tyč.

Článek
Fotogalerie

První třetina přinesla ze strany obou celků velmi svižný hokej. Švédové rozjeli zápas hodně důrazně, šli za každým pukem a už ve třetí minutě trefil brankovou konstrukci jeden ze čtyř švédských legionářů z KHL Engqvist. Málem si tak dal dárek k 26. narozeninám, které oslaví v pondělí. Když na trestné lavici seděl Mojžíš, pálil od modré Burström a tyčka zvonila českému gólmanovi ještě dlouho v uších.

Při stejném počtu hráčů na ledě se ale dobře forčekující české mužstvo pod tlak Švédů nedostávalo, bruslařsky se jim bylo schopné vyrovnat a vytvářelo se i šance. Červenka sólo zakončil střelou nad Karlssonovu lapačku a přinutil švédského gólmana k efektnímu zákroku.

Tváří v tvář brankáři soupeře se postupně ocitli i Novotný, Kovář a Sekáč. Jenže Karlsson, který za Švédy bezchybně odchytal i předchozí dvě vzájemná utkání v této sezóně, stále držel proti Česku čisté konto. Nic na tom nezměnil ani úvod druhé třetiny, kdy přišla první přesilovka reprezentace.

Švédům pomohla početní výhoda

Nedvěd při ní ve vyložené šanci trefil jen gólmanovo rameno. Neuspěl ani ve 24. minutě Červenka, jenž sice chytře oklamal švédského obránce, ale střelu zblízka poslal jen do vyrážečky připraveného Karlssona. Největší nebezpečí pro soupeře představoval první český útok, jehož hráčům je sice dohromady 107 let, ale Hlinka se po Nedvědově přihrávce v polovině druhého dějství dostal sám před Karlssona, bohužel mířil těsně mimo.

Švédové se ale nechtěli nechat tlačit před vlastní branku, zahrozili Wandellovou šancí a postupně se dění na ledě proměnilo v precizní poziční bitvu. Změnu přinesl až zbytečný Vincourův faul. Za hákování v útočném pásmu bylo národní mužstvo draze potrestáno.

Ve 35. minutě dokázalo Švédsko při své třetí přesilovce úplně rozebrat českou obranu a čtyřiadvacet vteřin před návratem provinilce Johansson dostal Paulssonovu přihrávku do ideální střelecké pozice, takže pohotově propálil přemísťujícího se Saláka.

Němec poslal Kousala pro premiérový gól 

Reprezentanti se ocitli v potížích, protože soupeř pod dojmem získaného vedení doslova zamknul obranné pásmo a probít se před jeho branku bylo čím dál složitější. Navíc Švédové dokázali uplatnit rychlý přístup k protihráči a sami hrozili víc. Před Johanssonem, jenž měl chuť na druhý gól, včas vytasil beton Salák.

Na místě byl český gólman i při další akci nejnebezpečnějšího útoku Tre Kronor, kdy se snažil o zakončení Paulsson. Mezi škálu povedených zákroků si mohl český gólman připsat i počínání proti Thuressenovi a Bangovi. Do české hry se přes velké nasazení postupně vkrádala křečovitost, slibná Vondrkova rána bohužel těsně minula branku.

Neujaly se ani Vincourovy dorážky, až v čase 51:53 dokázal přesnou Němcovu přihrávku do jízdy za obranu proměnit v premiérovou reprezentační trefu Kousal. Karlssonovo kouzlo v zápasech proti Česku tak vydrželo neuvěřitelných 172 minut. Vzápětí po vyrovnání přišel Mojžíšův faul a národní tým prožíval těžké chvíle v oslabení. Zvládl je však skvěle.

Červenka mířil jako Nedvěd

Strhnout výhru na českou stranu mohl Vondrka, který ale neprotlačil puk do odkryté části branky. Další šanci ještě dával Sjögrenův trest tři minuty před koncem, jenže Švédové se rovněž výborně ubránili a duel dospěl k prodloužení. Tam byl nejblíž gólu Engqvist, ale Salák před ním včas scvaknul betony.

Nakonec musely vítěze utkání určit až samostatné nájezdy. Los rozhodl, že začínali Češi. Exekuce se ujal Jan Kovář, přes chytrou kličku ale Karlssona nepřekonal. Přitom stačilo jen přehodit beton už takřka bezmocného brankáře. Za Švédy jel jako první Johansson, ale Salák mu pokus o blafák nezbaštil.

Ve druhé sérii se zaskvěl Petr Nedvěd přesnou střelou zápěstím pod horní tyčku. Klasen oplatil hokejovou parádičkou, kdy po jemné piruetě překonal Saláka. Následovala česká odpověď, podobně jako kapitán proměnil Červenka a byl to vítězná trefa. Thuresson si totiž na Saláka nepřišel.

Channel One Cup v Soči - třetí díl Euro Hockey Tour
Česko - Švédsko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, náj. 2:1)
Branky: 52. Kousal, rozh. nájezd Červenka – 35. M. Johansson, hlavní rozhodčí Olenin a Anisimov (oba Rus.), vyloučení 5:3, využití 0:1, 3352 diváků.
Česko: Salák – Zámorský, Mojžíš, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava – Nedvěd, J. Hlinka, Červenka – Sekáč, Jan Kovář, Vondrka – Vincour, Novotný, Šimánek – T. Nosek, Kousal, Buchtele.
Švédsko: H. Karlsson – Burström, S. Kronwall, Andersen, Klingberg, Rahimi, Viklund, Hersley – Persson, J. Lundqvist, J. Ericsson – Klasen, Wandell, Thuresson – Paulsson, Sjögren, M. Johansson – Brodin, Engqvist, Bang.
Tabulka Channel One Cupu:
1.ČR211004:15
2.Rusko210015:53
3.Finsko210013:43
4.Švédsko200113:51
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: