Hlavní obsah

Jágr je borec! Ale hokejisti se docela divili, když jsme snídali ve dvanáct, směje se Pančochová

Praha

Měří jen 162 centimetrů a v Česku se přes zimu téměř nevyskytuje. Přesto se Šárka Pančochová může pro české fanoušky stát jednou z největších postav zimní olympiády v Soči. Letos si totiž odbude premiéru v programu her její parádní disciplína slopestyle, tedy jízda na trati se skoky a překážkami.

Foto: Sport.cz s použitím Profimedia.cz

Šárka Pančochová

Článek

Poslední závod Světového poháru v americkém Copper Mountain jste podruhé v kariéře vyhrála. Bylo to velké povzbuzení pro psychiku před startem olympiády?

Měla jsem ohromnou radost, poprala jsem se tam s podmínkami nejlíp ze všech holek a podařilo se mi zaskórovat výhrou. Co víc si můžu přát? Docela mě to nakoplo do dalších závodů, musím říct, že na olympiádu se dost těším.

Za tři týdny už hry začnou, kvalifikace slopestylu se navíc jede už den před zahájením olympiády. Na čem teď potřebujete ještě zapracovat? Věnujete se spíš U-rampě nebo slopestylu?

Teď v lednu jsem si dala pár dnů v rampě, ale určitě je pro mě prioritou slopestyle. Ještě bych chtěla vypilovat pár triků na velkých skocích, abych měla jistotu, že na olympiádu budu stoprocentně připravená.

Jak se projevilo na slopestylu zařazení do olympijského programu? Stouply rozpočty reprezentací, zvýšila se konkurence?

Spíš teď mají všichni kvalifikační paniku a na kopci je skoro víc koučů než závodníků, je to takové zajímavé. Ale spolu s ostatníma holkama se pořád podporujeme a přejeme si navzájem.

Je už teď olympiáda hlavním tématem, o němž se s ostatními snowboardistkami bavíte?

Spíš teď všichni opravdu žijí tou kvalifikací. Co se týče samotné olympiády, tak jsou všichni docela nervózní z toho, jak bude vypadat trať. Kvůli nedostatku sněhu se tam totiž minulý rok nejel testovací závod.

Jaké jsou vaše osobní ambice v Soči?

Kdyby se mi podařilo skončit na olympiádě na bedně, bylo by to úplně nejlepší. Ale je tam spousta faktorů, které můžou výsledek ovlivnit. Základem úspěchu je zůstat v klidu a odjet si svou jízdu, jak nejlépe umím.

Vy jste už v minulosti přípravy olympiády v Soči kritizovala za ničení přírody. Co vám nejvíc vadí?

Olympiáda by měla probíhat v harmonii s přírodou a ne, že se rozválcuje celý kopec a utratí hrozný balík peněz, aby byl Putin spokojený. Přijde mi to v dnešní době jako nehorázné plýtvání. Lidi, co tam dělají na stavbách, pak nemají ani na to, aby si koupili nové boty, a pracují víceméně zadarmo. Štve mě to, ale radši bych to víc nekomentovala…

Ve Vancouveru se vám před čtyřmi lety při vaší olympijské premiéře líbilo?

To byl super zážitek. Já mám Vancouver jako město hrozně ráda a myslím, že jsem si to tam užila, co to šlo. Bohužel závodní podmínky nebyly nic moc, ale aspoň jsme si to vynahradili nočním ruchem.

O olympiádě jako akci jste ale říkala, že vám svoji organizovaností připomíná pionýrský tábor. Těšíte se tedy vůbec na olympijskou atmosféru?

Určitě se těším. Jenom doufám, že tam všechno půjde hladce, abychom si to mohli pořádně užít. A třeba si i zajezdit na nějakém prašanu. (úsměv) Olympiáda je akce, kterou sleduje spousta lidí a je to vždycky šance, jak přiblížit snowboarding také lidem, kteří jinak moc nemají ponětí, o co se jedná.

Jak vzpomínáte na samotný závod ve Vancouveru, kde jste v U-rampě skončila čtrnáctá?

Bohužel jsem tam neodjela žádnou jízdu tak čistě, jak jsem si představovala. Tak makám na to, aby se to už neopakovalo.

Poslední roky se vám zajíždět čisté jízdy vcelku daří, čemu své postupné zlepšování přičítáte?

Je to výsledek dlouhodobě práce a tréninku. Hlavně mám radost, že nám funguje spolupráce s trenéry Martinem Černíkem a Jožinem Toufarem.

Přitom jste měla přípravu na sezónu zkomplikovanou zlomenou klíční kostí, jak složité bylo dohnat tréninkové manko?

Bohužel jsem spadla při tréninku na trampolíně na rameno. Ale nakonec jsem byla docela ráda, že jsem si mohla celé léto odpočinout a načerpat nové síly. Trénink na Novém Zélandu stejně nestál za moc, takže jsem vlastně nic nezmeškala.

Za přípravou jste vyrazila i do Asie, co vás zlákalo na tréninkový kemp zrovna do Japonska?

Byl to spíš takový pokus, nikdy předtím jsem tam nebyla. A bohužel nikde jinde nemají takový airbag (vzdušný vak na trénink skoků – pozn. red.). Odraz je z kartáčů, dopadá se na airbag, který má úhel dopadu jako normální skok. Takže můžu odjíždět triky a když spadnu, tak se jenom svezu po zadku. Byla jsem s tím spokojená, naučila jsem se pár nových skoků a podařilo se mi je pak zařadit do jízdy během závodů série Dew Tour.

Daní za trénink v nejlepších možných podmínkách je ale to, že jste celou zimu mimo Česko. Už jste si zvykla, nebo se vám občas zasteskne?

Je pravda, že kvůli podmínkám na trénování musím trávit víc času za mořem. Už to tady docela dobře znám, mám tu spoustu kamarádů a už se tady cítím jako doma. Na druhou stranu se vždycky těším domů do Čech. Ráda se vracím, abych navštívila rodinu.

Ani na Vánoce se vám po domovu nezastesklo?

Ono se při nich nic zvláštního nedělo. Jenom krocan a spousta dalšího jídla. Já si hlavně potřebovala oddychnout po všech těch závodech, moc jsem nejezdila a spíš sbírala nové síly na leden.

Kdy se vám povede zavítat domů?

Po X-Games se krátce v Česku zastavím a pak letím hned do Soči. Po olympiádě bych pak chtěla přijet pozdravit fanoušky do Olympijského parku v Praze na Letné, ale pak už zase vyrazím někam za prašanem.

Jak vnímáte, že v Soči bude mít český snowboarding šanci na medaili v podstatě ve všech disciplínách. Vedle vás ve freestylu září ve snowboardkrosu Eva Samková, v paralelních disciplínách může na stupně vítězů zaútočit Ester Ledecká…

Bylo by super, kdyby se nám zadařilo všem. Doufám, že to holky naloží.

Samková i Ledecká se podle svých slov nejvíc těší do Soči na Jaromíra Jágra. Také k němu tak vzhlížíte?

Je to borec! My už se potkali ve Vancouveru na obědě po závodech a trochu nás hokejisti nechápali, že jdeme na snídani v poledne po party. A oni chudáci už měli za sebou trénink. Když si holt vybrali takový sport… (směje se)

Chystáte se tedy letos vyrazit na hokej?

Já ještě přesně nestudovala, jak vypadá rozvrh závodů, ale na hokej bych určitě vyrazila moc ráda.

ŠÁRKA PANČOCHOVÁ
freestyle snowboarding
Narozena: 1. 11. 1990 v Uherském Brodě
Bydliště: Uherský Brod
Stav: svobodná
Klub: Dukla Liberec/One Life
Trenéři: Martin Černík, Jožin Toufar
Největší úspěchy: druhá ve slopestylu na X-Games v Aspenu 2011, vicemistryně světa ve slopestylu na mistrovství světa v La Molině 2011, juniorská mistryně světa v Big Air ve Valmalenku 2009. Vítězka závodů Světového poháru v U-rampě v Kreichsbergu 2010 a ve slopestylu v Copper Mountain 2013. Vítězka série World Snowboard Tour 2012/2013
Účast na ZOH Vancouver 2010: čtrnáctá v U-rampě

Reklama