Hlavní obsah

Česká výprava v horách řešila konflikt s Bulhary kvůli výzdobě. Hokejisté budou mít v domě možná Togo

Radek Malina, Michal Osoba, Jan Škvor (Soči)Sport.czPrávo

Bez větších problémů se ubytovala první část českých sportovců, kteří dorazili do Soči na olympijské hry startující v pátek. Vedení výpravy řešilo jen standardní nedostatky, většina olympioniků si prostory určené k bydlení pochvaluje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pokoj, v kterém bude po příjezdu do olympijské vesnice v Soči ubytován hokejista Jaromír Jágr. Vpravo je rozpis čísel pokojů sportovců.

Článek
Fotogalerie

Sportovci jsou rozptýleni do tří vesnic. Jedna se nachází u moře Usadba (Coastal Village), v horách jsou pak Derevnya (Mountain Village) a Sloboda (Endurance Village).

Až do úterního večera byl dům přidělený českým sportovcům ve vesnici Usadba v blízkosti moře, kde se bude bojovat o medaile v hokeji, rychlobruslení, krasobruslení a curlingu obsazený hodně decentně. Kromě pokojů zabraných vedením olympijské výpravy v přízemí totiž byly obsazeny jen dva další dvě místnosti v prvním patře, v nichž našly dočasný domov rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová společně se svým týmem.

Na jejich patře se v úterý před večeří ubytovali Vojtěch Loudín, Kateřina Novotná (oba rychlobruslení na krátké dráze) a Michal Březina (krasobruslení). Další pokoje čekají na krasobruslaře a hokejisty. „Zabrali jsme celý dům. Jen v pátém patře je volný dvouapartmán. Zůstane nám k dispozici, pokud ho neobsadí některý z malých účastníků, zřejmě Togo. Tlačíme na organizační výbor, aby do českého domu nikoho nepřidělovali a hokejisté měli více prostoru," vyprávěl Jan Hrdina, zástupce šéfa české mise pro Soči, který si pochvaluje rozměry vesnice i apartmánů. „Jsou dvojnásobně prostorné než kdekoliv v minulosti."

Sportovci se učí ruské nápisy

Vesnice pro vytrvalostní sporty v těsné blízkosti biatlonovo-běžkařského areálu nese název Sloboda. Na první pohled působí jako malebná horská vesnička s chatami v italském stylu. Ale oplocení, vstupní kontroly s rentgeny a výzdoba balkónů dávají tušit, že zde bydlí olympionici. Čeští sportovci se zatím orientaci po vesnici teprve učí.

„Už se nám stalo, že jsme někam vyrazili, ale jak tam byly jen ruské nápisy, najednou jsme nevěděli, kam jít," přiznává biatlonistka Veronika Vítková. Část české výpravy má pro sebe jeden třípatrový domek. „Je to tu hezké, klidně bych sem jel na dovolenou," ujišťuje běžec na lyžích Martin Jakš. „Jen je tu pár nedodělávek. Třeba dřez je zalepený s tím, že se nesmí používat," vysvětluje. „Nám zase dneska netekla teplá voda," přidává se biatlonista Jaroslav Soukup.

Jen české symboly Bulharům vadily

Nejvíce českých sportovců, hned šestatřicet, je ubytováno ve vesnici Derevnya, v jejíž blízkosti své závody absolvují alpští a akrobatičtí lyžaři, skokané na lyžích, sdruženáři, snowboardisté, ale i bobisté se sáňkaři.

Česká výprava zde obývá takřka celý čtyřpatrový dům, patří jí jednadvacet apartmánů. Dva pokoje jsou zatím neobydlené, čtyři obývají Bulhaři, kteří se s Čechy hned po příjezdu dostali do menšího konfliktu. Zástupcům reprezentace z Balkánu vadilo, že po celém domě visely jen české vlajky a symboly. Češi nakonec ustoupili, část prostoru Bulharům přenechali.

„Vesnice ještě dnes uklízejí, zametají prach a špínu. Snaží se, ale nejde to ze dne na den," hlásila akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Dům s popisným číslem devět si však sportovci pochvalují, kvůli ideální strategické poloze. Hned vedle se nachází transportní molo s autobusovou zastávkou, odkud sportovci budou vyjíždět za závody, hlavně ale jídelna, jež servíruje pokrmy z ruské, evropské, asijské i arabské kuchyně.

Reklama

Související témata: