Hlavní obsah

Zlato pro Bauera a Neumannovou? Estonští šampióni z Turína v dopingovém podezření

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Olympiáda ještě oficiálně nezačala a českým sportovcům už se možná přiblížily dvě zlaté medaile! Podle některých ruských a estonských médií byly při zpětném testování odhaleny zakázané látky ve vzorcích estonských olympijských vítězů v běhu na lyžích Andruse Veerpala a Kristiny Šmigunové-Vähiové na hrách v Turíně 2006. A hned za nimi tam skončila česká esa Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer by mohl dodatečně získat zlatou medaili z her v Turíně.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) věnuje v poslední době zpětnému testování značnou pozornost, díky tomu tak bronzovou medaili z Atén převzala minulý rok diskařka Věra Cechlová.

Ostatně i Neumannová už v minulosti dostávala medaile dodatečně, v Salt Lake City si polepšila dvakrát na druhé místo po diskvalifikacích dopujících Rusek. Přijde teď další posun až ke zlatu? „O případu víme zatím pouze z médií a zjišťujeme oficiální informace," uvedl mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment.

Verdikt až po skončení her

Oficiální místa zatím pozitivní test Estonců nepotvrdila, ale mluvčí MOV Emmanuelle Moreauová řekla agentuře Ves Sport, že zpětné testy z Turína přinesly minimálně čtyři pozitivní vzorky, které patří zástupcům jedné země a jsou spojeny s jedním sportem.

„Nemáme v tuto chvíli žádné oficiální informace. Budeme kontaktovat lyžařskou federaci FIS i Antidopingovou agenturu, aby se situace vyjasnila. Podle neoficiálních zpráv Mezinárodní olympijský výbor oznámí výsledky testů na konci olympiády v Soči," uvedl Kristian Port, předseda estonského antidopingového výboru.

Šmigunová už vydala prohlášení, v němž připustila, že její vzorek byl v podezření, ale odmítla, že by užila jakékoliv zakázané látky.

Byla na detektoru lži

„Už jednou se mě pokusili zlomit nepodloženými obviněními. Je neuvěřitelné, že teď jsem v situaci, kdy musím podstoupit další bitvu," uvedla šestatřicetiletá Estonka. „Před dvěma měsíci jsem dostala vyjádření, že v mém vzorku z Turína nebyly žádné zakázané látky, ale obsahovaly molekuly, které mohou na užití zakázaných látek ukazovat," citoval ji server news.err.ee.

Podle svých slov absolvovala 21. ledna dokonce test na detektoru lži, který potvrdil, že je čistá.

Šmigunová i Veerpalu už se v dopingovém podezření ocitli v minulosti, ale oba byli oficiálně očištěni. Šmigunová v Turíně triumfovala vedle skiatlonu i na desítce klasicky, kde dojela Neumannová pátá, v sobotu třiačtyřicetiletý Veerpalu ovládl patnáctku klasicky.

Neumannová už z Turína má zlato na 30 km volně, vybojovala i dalších pět olympijských medailí. Bauer získal vedle (zatím) stříbra z Turína i dva bronzy z minulých her ve Vancouveru.

Reklama

Související témata: