Hlavní obsah

Pokusíme se o zázrak, ujišťoval Rajnoch a vzpomínal na úspěšnou bitvu v Palermu

Liberec

První soutěžní zápas v modrobílém dresu Slovanu si představoval výsledkově úplně jinak. Jan Rajnoch nastoupil ve čtvrtek na místě stopera vedle kapitána Radoslava Kováče, ani dvojice zkušených mazáků však i přes kvalitní výkon nakonec neodvrátila domácí porážku Liberce s nizozemským Alkmaarem (0:1). Zimní posila podještědského týmu ovšem věří, že Severočeši ještě ve vyřazovací fázi Evropské ligy neřekli poslední slovo. "Nesmíme svěšet hlavy. Je to fotbal, za týden se může stát cokoliv," připomíná bývalý reprezentant, že postup do osmifinále ještě není ztracený.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nick Viergever (druhý zprava) a Nemanja Gudelj se radují z gólu proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Jak hodnotíte utkání, které dlouho směřovalo k bezbrankové remíze?

Byli jsme na Alkmaar dobře připravení, což bylo vidět. Měli jsme soupeře přečteného. Hráli jsme dobře takticky, ze zajištěné obrany. Soupeře jsme prakticky do žádné šance nepustili. Pro nás to byl první ostrej soutěžní zápas, takže jsme nečekali, že je budeme válcovat. Naopak taktika byla stanovená tak, abychom branku neinkasovali. A osahali si, jak se mančaft dal po těch změnách dohromady. Myslím, že se nám to podařilo. Bohužel jsme inkasovali ze standardní situace, o nichž jsme před zápasem hovořili, že mohou rozhodnout. Doufali jsme, že to bude v náš prospěch, že v nich gól vstřelíme my. Stal se ale pravý opak...

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Co se v závěru stalo? Proč jste inkasovali?

Abych řekl pravdu, já jsem byl se svým hráčem a nějak jsme se drželi na vápně, takže jsem to vše viděl až v momentě, kdy balón letěl do brány.

Jaké má Slovan před odvetou v Alkmaaru postupové naděje?

Nemusíme se jich bát. Teď už vůbec nemáme co ztratit. Pojedeme si tam užít atmosféru a pokusíme se o zázrak. Vzpomínám si, že tenkrát s Mladou Boleslaví jsme v tehdejším Poháru UEFA taky prohráli doma první zápas 0:1 a nakonec jsme ještě v Palermu postoupili na penalty. Doufám, že se to podaří ještě jednou zopakovat.

Promítla se na vašem výkonu nesehranost? Dávali jste se dohromady na poslední chvíli...

Musíme brát také kvalitu soupeře. Alkmaar je rozehranej, tým je spolu dlouho pohromadě. Jde o holandskou školu známou výbornými fotbalisty, na hřišti to byli všechno mladí kluci. My jsme trochu v jiné fázi, ale na to se vymlouvat nemůžeme. Určitě bychom si ještě představovali předvádět v sezóně jiný fotbal, víc po zemi. Takhle jsme to museli trochu hrát na delší balóny a ze zajištěné obrany, což se nám dařilo, nakonec jsme se dostali do pár slibných příležitostí. Bohužel se ale fotbal hraje na góly a soupeř dal o jeden víc.

Nebyli jste dneska na hřišti někdy až moc pasivní?

My jsme hráli aktivní obranu. Do žádné velké šance jsme Alkmaar nepustili, což byl účel. Liberec na podzim takhle hrál, na brejky. Budeme muset vpředu ještě víc udržet balóny a vepředu dohrávat situace. Vzadu to bylo v pořádku až na poslední neubráněnou standardku v závěru, kterou si vyřešíme na videu. Musíme víc zapracovat na ofenzivní části.

Jak se vám hrálo na stoperu po boku Radoslava Kováče?

Perfektní, je to radost vedle něj hrát. Známe se už dlouho. Ačkoliv mně je třiatřicet, můžu se pořád od něj učit. Člověk se učí celý život. Oba dva jsme komunikativní typy, takže si tam vyhovíme a navzájem se i seřveme.

Abyste mohli pomýšlet na postup do osmifinále, musíte být v Alkmaaru směrem k soupeřově bráně odvážnější než v domácím utkání...

Je potřeba udržet balón víc vpředu. Možná se pokusit i o nějaký vyšší presink, víc napadat. Dnes tam toho bylo málo. Ale jak jsem již řekl, byl to náš první ostrej zápas. Není to výmluva, je to prostě fakt.

Hodně bolí porážka, kterou jste utrpěli až v samotném závěru?

Každá prohra je zklamání. Dnes ale můžeme mít dobrý pocit ze slušně odvedené práce. Nesmíme věšet hlavu, je to fotbal. Může se stát za týden cokoliv. Musíme se sebrat. Neodehráli jsme proti Alkmaaru špatný zápas, teď si o tom ještě chvíli popovídáme v kabině, ale pak už musíme myslet na neděli. Je dobře, že se hraje takhle rychle. Zápasový rytmus je lepší než tréninkový. Navíc, když hrajete s takovými soupeři, jako je Alkmaar a Mladá Boleslav v jednom týdnu. Musíme začít myslet na to, abychom tuhle porážku v neděli odčinili a nastartovali se do jarní části.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články